”Lightify kommer att förändra din relation med belysning. För alltid.” Så säger Osram, som har tillverkat glödlampor och andra ljuskällor i en mansålder, om sitt nya Lightify-system som kopplar upp den traditionella glödlampan mot hemnätverket och mobiltelefonen via en app.
Låter det bekant så beror det på att Philips Hue, som vi testade i vår artikel om smarta hem i februarinumret, gör precis likadant. Frågan är då om Osram gör det bättre än Philips. Och det kortfattade svaret på den frågan är att nej, det gör de inte. Tvärtom.
På papperet låter allt bra. Lightify kan köpas i ett startpaket – som är det vi testar här – med en gateway och en så kallad intelligent LED-ljuskälla, men det går att köpa uppemot 50 olika ljuskällor till ett enda nätverk och varje LED-lampa kan lysa i 16 miljoner olika färgnyanser – precis som Philips Hue.
Osram bedyrar att det är lika enkelt som ”plug and play” att komma igång, men det är första gången som löftena inte stämmer överens med verkligheten. För om vi jämför med hur enkelt det är att koppla upp Philips Hue första gången så går det knappt att jämföra med den huvudvärk man helt bombsäkert har när man efter ett par timmar har fått igång Osram Lightify. Det vill säga när man har laddat ner Lightify-appen, anslutit den till sin gateway, anslutit sin gateway till sitt hemnätverk, installerat sin ljuskälla och tänt den – och släckt den och tänt den igen – och sedan sökt efter och lagt till varje individuell ljuskälla i appen och sedan uppdaterat firmware i både ljuskällan och gatewayen – och startat om uppdateringen tre-fyra gånger eftersom att den bara står och snurrar – och, och, och …
Men visst, till sist kör allting och då kan man också använda appen för att till exempel skapa eller aktivera förprogrammerade ”scener”. Eller för att ändra färgnyansen på lampan. Precis som med Philips Hue.
Eller … nej, precis som Philips Hue om Philips hade låtit den mest Aspergers-drabbade ingenjören på hela företaget göra deras app! Osram Lightify-appen är med andra ord hopplöst komplicerad, och vad värre är tappar mobilen kontakten med ljuskällan hela tiden – förmodligen på grund av problem med gatewayen som ska koppla ihop alltihop – så att man måste starta om hela härligheten för att få allting att fungera.
Kort och gott är Osram Lightify ungefär så långt från ”plug and play” man kan komma. Därför har vi bara ett uppriktigt råd att ge dig som gärna vill ”förändra din relation med belysning för alltid”: Köp Philips Hue och håll dig långt, långt borta från Osram Lightify.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser