När det gäller skärmupplösning för gaming är normen fortfarande den ålderdomliga Full HD-standarden (1920 x 1080). För när det gäller spel så räknas hastighet mer än allt annat. Men det ser inte bra ut, och om du har ett någorlunda snabbt grafikkort – till exempel Nvidia GeForce RTX 2070 eller bättre – så kan det löna sig att lägga lite extra på att få en skarpare bild.
MSi MAG272CQR är en 27-tums skärm med WQHD-upplösning (2560 x 1440 pixlar). Upplösningen är inte åstadkommen på bekostnad av hastigheten. Skärmen klarar en uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Responstiden är 1 millisekund.
Skärmen är konkav, vilket ger en större känsla av att befinna sig inne i själva handlingen. Gaming-skärmarna är den sista bastionen för de böjda panelerna, som praktiskt taget är utrotade i TV-världen. I spelsammanhang betyder det korta avståndet att argumentet att det ska vara lika avstånd från ögat till varje del av skärmen faktiskt håller. Själva panelen kommer inte från MSi:s eget sortiment utan har hämtats från Samsung, som vi tidigare har testat konkava skärmar från.
MSi MAG272CQR kan justeras i höjdled och går att luta framåt och bakåt. Den kan inte roteras horisontellt, men det är inget problem när skärmen väl står på plats på skribordet.
Det finns två HDMI-ingångar och två DisplayPort-ingångar, den ena i form av en USB-C-port.
Inställningarna får man leta lite efter, först famlar man förgäves längs undersidan där bara strömbrytaren sitter. Styrningen visar sig vara dold i en liten röd knapp på baksidan som fungerar som en joystick. Har man väl hittat den så verkar allt logiskt och man hittar snabbt rätt i de omfattande menyerna.
Mörkersyn och nattläge
Av hänsyn till de som är oroliga för nattsömnen finns det en ”Eye Saver”-inställning som minskar mängden blått ljus i bilden. Tanken är god, men eftersom bilden blir gulaktig på grund av bristen på blått så fungerar menyalternativet mest för att lugna familjemedlemmar – och kommer inte att användas. Däremot finns det en inbyggd begränsning av osynligt blått ljus i panelen, vilket är mycket mer meningsfullt. Det finns också ett ”Night Vision”-läge som lyser upp skuggiga områden så att det blir lättare att upptäcka fiender som gömmer sig i skjutaspel.
MAG272CQR stöder AMD:s FreeSync som förebygger screen tearing – det vill säga när vissa linjer på skärmen hamnar ur synk – vid höga hastigheter. Det är goda nyheter för ägare av snabba Radeon-grafikkort, men ingen hjälp för de flesta speldatorer som har Nvidia-grafikkort. Nvidias G-sync stöds nämligen inte. I praktiken upplevde jag dock inga problem med screen tearing under testet, även om jag använde datorer som hade Nvidia-grafikkort.
Mystiskt ljus
MSi kallar RGB-belysningen för ”Mystic Light”. Fast särskilt mystiskt är det inte utan består av en serie färgscheman och animationer som kan köras ljusremsan på baksidan av skärmen. Belysningen kan också styras med MSi:s gaming-app. För att vara en RGB-ljusshow är den en av de diskretare, å andra sidan distraherar inte det blinkande ljuset någon annan än dina motståndare.
Att spela på MSi-skärmen i stället för en vanlig platt skärm i Full HD är en lyxig känsla. Även om panelen bara kröker sig ett par centimeter på djupet så ger det ändå en känsla av att man är omsluten, det förbättrar känslan av att vara en del av spelet. Och den extra upplösningen innebär att grafiken är knivskarp – så länge spelet stöder WQHD-upplösning. För om man startar ett spel som visas i Full HD så inser man plötsligt hur mycket grynigare det är. 1920 x 1080-upplösning kan fungera på en 15- eller 17-tums skärm på en bärbar dator, men i 27 tum blir pixelmönstret tydligt. Däremot är skillnaden mellan uppdateringshastigheten 144 Hz och 165 Hz mest något för experter. Båda är fullt tillräckliga, även om det är en teknisk bedrift att få den högupplösta panelen att klara av den höga hastigheten.
Slutsats
MSi MAG272CQR är en skärm för de som inte har någonting emot att lägga lite extra på den visuella upplevelsen. WQHD-upplösningen ger en lite skarpare och läckrare bild än Full HD, och det är behagligt när man bokstavligen sitter omringad av den stora 27-tumsskärmen. Jag hade gärna bytt ut det mystiska RGB-ljuset på baksidan av skärmen mor G-sync-stöd, men skärmen var å andra sidan fullständigt kapabel att hålla jämna steg med alla strapatser.
Den kostar lite extra – men säkert mindre än grafikkortet i din PC. Och du kommer förmodligen att kunna använda den längre.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser