TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Microsoft Surface Laptop 3

Ett stort experiment

Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.

Av / 2019-12-11 - 12:43
Microsoft Surface Laptop 3

Home tycker

  • Utmärkt skärm med 2K-upplösning och skarp bild. 3:2-skärmformat ger mer plats åt produktivitet och läsning av webbsidor. Bra batteritid, hög byggkvalitet och en av de bästa styrplattorna vi har provat.
  • Surface Laptop 3 lider av en akut brist på anslutningar och rent allmänt får Microsoft ut för lite ur det stora formatet. Dessutom är AMD-processorn inte riktigt lika bra som förväntat.

Microsoft fokuserar allt mer på sina egna fysiska produkter i den så kallade Surface-serien. De första Surface-modellerna – Surface Pro och Surface Pro 2 – kom 2013 och 2014, men båda var surfplattedatorer med separata tangentbord. Först 2017 kom Microsoft med en ”riktig” bärbar dator i form av Surface Laptop, som vi tyvärr inte har testat. 2018 kom Surface Laptop 2, som vi däremot testade och belönade med en stor guldmedalj och till på köpet en särskild rekommendation.

Sedan dess har det kommit en strid ström av nya produkter, som nu utökas med flera nya produkttyper. Inklusive två hopfällbara modeller, Surface Neo och Surface Duo, som är en surfplatta respektive en mobiltelefon. De släpps dock inte förrän 2021, till dess får vi klara oss med en något mindre revolutionerande nyhet i form av Surface Laptop 3 i en ny 15-tums version, nu med AMD-processor i stället för den sedvanliga Intel Core-serien.

SurfaceLaptop3 2 scaled
Microsoft Surface Laptop 3 finns i två versioner: den lilla med 13,5-tums skärm och Intel-processor och den stora med 15-tums skärm och AMD-processor. Foto: Microsoft

Utseende och konstruktion

Microsoft Surface Laptop 3 i 15 tum ser ut som om någon har plockat fram en Surface Laptop 2 eller 3 i den gamla 13,5-tumsversionen och gett den en omgång med en cykelpump! Med ett enda undantag är det nämligen ingen skillnad alls mellan de två modellerna utom storleken på skärmen.

Detta innebär bland annat att tangentbordet inte har blivit större, även om det finns gott om plats, och det finns inte heller fler anslutningar, vilket annars till och med Apple har lyckats med i deras stora 16-tumsmodell av MacBook Pro.

Microsofts stora bärbara är dock betydligt lättare än rivalen från Apple, fast det beror bland annat på att den rymmer färre komponenter. Apple har ett dedikerat grafikkort i deras stora MacBook Pro, medan Radeon Vega 9 Graphics, som Surface Laptop 3 har (fast i en speciell Surface Edition som är optimerad för just Microsofts maskinvara), sitter på AMD-moderkortet.

Annons

Precis som Surface Laptop 2 känns Surface Laptop 3 nästan kvadratisk jämfört med de flesta av sina konkurrenter. Det beror på 3:2-skärmformatet, som skiljer sig markant från de allra flesta andra bärbara datorer på marknaden, som har skärmar i de mer långsmala formaten16:9 (de flesta Windows-bärbara datorer) och 16:10 (Apple MacBook).

Tangentbord och styrplattan är av hög kvalitet, även om tangenternas slaglängd hade kunnat vara en aning längre. Tangenterna har dock bakgrundsbelysning och en skön taktil känsla med lagom motstånd, och även om styrplattan klickar lite högljutt så glider fingrarna lätt längs ytan och den reagerar mycket bra. En av de bästa styrplattorna vi har testat på länge, faktiskt.

Byggkvaliteten är genomgående av högsta klass, med ett hölje av helt slät aluminium och en skärm i tåligt Corning Gorilla Glass 3. Sammantaget känns Surface Laptop 3 både lätt och gedigen på samma gång.

Till skillnad från Surface Laptop 2 är däremot 3:an inte klädd med alcantara på insidan. Det är synd, för det speciella materialet var en av sakerna som fick föregångaren att skilja sig från mängden.

SurfaceLaptop3 6 scaled
Microsoft Surface Laptop 3 har bara två portar: En USB-A och en USB-C. Foto: Microsoft

Skärm och ljud

Den stora 15-tumsskärmen är det främsta försäljningsargumentet för den stora versionen av Surface Laptop 3. Precis som sin lillebror (och föregångaren Surface Laptop 2) – med 13,5-tumsskärm är 15-tumsmodellen som sagt försedd med en skärm i det ganska så ovanliga 3:2-formatet, vilket har flera fördelar. Dels blir den sammanlagda skärmytan större än vanligt och dels blir skärmen högre än man är van vid.

Detta är extra bra när man surfar i webbläsaren eller arbetar i klassiska produktivitetsverktyg som Word och Excel, medan man får svarta fält och kommer lite längre bort från biokänslan när man tittar på Netflix och YouTube.

Upplösningen är hög och bilden är skarp och har klara färger och hög kontrast, och så stöder skärmen både multitouch och stylus-inmatning med Microsofts egen Surface Pen, som dock inte ingår i paketet. Det enda vi kan klaga på är att ljusstyrkan inte är den bästa, och om man hellre vill använda fingrarna på skärmen än på den utmärkta pekplattan så får man vara beredd att ideligen torka bort fingeravtryck.

Ljudet är bra och tungt om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar, medan det är acceptabelt – och tillräckligt bra för ett Skype-samtal eller en kort video –  i de inbyggda högtalarna som sitter dolda under tangentbordet.

Prestanda och funktioner

Förutom skärmstorleken skiljer sig 15-tumsversionen av Surface Laptop 3 från 13,5-tumsmodellerna av Surface Laptop 2 och Surface Laptop 3 på en viktig punkt: processorn. Microsoft har inlett ett speciellt samarbete med AMD, som har tagit fram särskilda ”Surface Editions” av deras Ryzen-CPU. Det är ett av de viktigaste skälen till att Microsoft har kunnat hålla priset på 15-tums Surface Laptop 3 så lågt i förhållande till vad man får ge för även den billigaste 16-tumsversionen av MacBook Pro.

Priset man betalar är att prestanda på vissa områden inte kan mäta sig med nivån som Intel normalt ger i samma klass (Intel Core i5 motsvarar testmaskinens AMD Ryzen 5 3580U Mobile), vilket våra benchmark-tester också visar. Den testade datorn klarar sig en aning bättre när det gäller 3D-grafik, men det får inte stiga den åt huvudet. Man får fortfarande ut mycket mer ur en dedikerad GPU, så som det är i Apples stora MacBook Pro-modeller.

I övrigt är en av de största fördelarna med Surface Laptop 3 att den är fullständigt ljudlös. Batteritiden är också bland de bättre. Surface Laptop 3 klarade sig i mer än fem timmar i vårt krävande stresstest, där den belastades till max utan paus och utan att skärmen stängdes av eller datorn gick i viloläge.

Däremot bli man snabbt trött på att Microsofts största bärbara dator bara har två portar: en USB-A 3.0 och en USB-C. Till och med Apple, som brukar vara snåla med portar, har utrustat sin 16-tums MacBook Pro med hela fyra Thunderbolt 3/USB-C-portar.

SurfaceLaptop3 8 scaled
Byggkvaliteten är tipptopp: skalet är gjort av urfräst aluminium och skärmen har tåligt Corning Gorilla Glass 3. Foto: Microsoft

Slutsats

Vilket för oss tillbaka till vårt största klagomål mot Microsoft Surface Laptop 3. Den verkar alldeles för mycket som en ”vanlig” 13,5-tumsmodell som har fått en omgång med cykelpumpen utan att det tänkts särskilt mycket på vad som vad de som brukar köpa en bärbar dator med stor skärm verkligen behöver. Sådana användare brukar leta efter en transportabel lösning med massor av kraft och större möjligheter än vad man får med de mindre modellerna. Men inget av detta får man med Surface Laptop 3. Bara den större skärmen.

Om man verkligen bara vill ha en större skärmyta att göra nytta på så kan man absolut investera i Microsofts nya 15-tumsmodell, för den har samma fördelar som alla andra utmärkta modeller i Surface Laptop-serien. Men om man specifikt vill ha de sedvanliga fördelarna med en större bärbar dator så bör man se sig om efter en annan.

Karakter
Microsoft Surface Laptop 3
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild