Vi har tidigare testat de smarta högtalarna Google Home och Google Home Mini. Fiffiga hjälpredor för styra smarta lampor med rösten, starta robotdammsugaren eller fråga hur vädret ska bli imorgon. Men det finns tillfällen när rösten inte riktigt räcker till. Det är faktiskt smidigare att se kalendern på en skärm än att få mötena snabbt uppräknade och vill man veta var närmaste busshållplats ligger vill man nog hellre se det på en karta. Därför släpps nu Google Nest Hub även i Sverige.
Vad är Nest Hub?
Det är i princip en Google Home Mini med en liten skärm på framsidan som kan presentera svaren på frågorna visuellt. Precis som när man frågar Google Assistant något på mobilen eller surfplattan. Det är däremot inte en surfplatta. Du kan inte installera några appar på den. Däremot innehåller den Chromecast så att du, i begränsad omfattning, kan strömma ljud och video till den. När den inte används visar den tid, väder och dina favoritbilder. Precis som de gamla hederliga digitala fotoramarna.
Det är dock en touchskärm så att du också kan göra saker utan att använda rösten. Sveper man ned från överkanten får man en översikt av sina uppkopplade prylar, som lampor, kameror, termostater och högtalare. Sveper man från högerkanten får man upp kort med musik och videor man kan vilja spela, samt förslag på andra saker man kan vilja veta. Som vädret, kalendern, inköpslistor, timers, nyheter, påminnelser eller recept.
Det smarta hemmet
Som en central för det smarta hemmet är Nest Hub mycket mer användbar än de smarta högtalarna. Man kan visserligen säga åt högtalaren att tända en lampa, dämpa ljuset eller ändra färgen. Men resultatet är mer oförutsägbart än när du har en skärm och kan sätta ljusstyrkan till 50 procent och färgen till stearinljus. Det är också mycket mer informativt att kunna se en snabb översikt av statusen på prylarna utan att behöva fråga högtalaren om varenda pryl.
Det är dock med smarta kameror som Nest Hub vinner på walkover jämfört med högtalarna. Från skärmen kan man ju faktiskt få se vad det var som fick kameran i trädgården att varna för rörelser. Och har man en kompatibel videoringklocka, som Nest Hello, kan man direkt från skärmen se besökarna, svara och prata med dem eller avvisa dem. Man hade kunnat tänka sig att skärmen även skulle kunna användas för videosamtal, men tyvärr har den ingen kamera. Man kan dock ta emot samtal från Google Duo och se den som ringer.
Underhållning
Vad gäller video är YouTube så klart den föredragna tjänsten för Nest Hub. Den försöker alltid spela upp därifrån om man inte säger ifrån och det är därifrån rekommenderade videor kommer. Men det går att använda Chromecast-funktionen för att spela upp video från exempelvis SVT Play och Viaplay via mobilen. Däremot fungerar inte tjänster som Netflix.
Vad gäller musik kan man spela upp både YouTube Music och Spotify direkt från Hub. Med andra tjänster är man återigen hänvisat till Cast-funktionen från mobilen. Som mediecenter är den dock lika begränsad som Home-högtalarna. Den har inte tillräckligt med kraft eller djup för att ge någon vidare musikupplevelse. Däremot förmedlar den röster bra, vilket gör att den är utmärkt för att lyssna på morgonens nyheter från Sveriges Radio, helt enkelt genom att säga ”Ok Google, god morgon”.
Kökskompisen
Just därför passar Nest Hub så bra på köksbänken eller bordet. Och det är också där dess fiffigaste funktion kommer till sin rätt. Google har skruvat på hur man visar upp recept från många populära matlagningssajter. De presenteras i ett förenklat gränssnitt där assistenten läser upp instruktionerna steg för steg, och man använder rösten för att gå till nästa. Slut på kladdiga fingeravtryck på surfplattan! Man kan även spara recepten i en receptsamling.
Naturligtvis kan man även ha nytta av den på nattduksbordet. Och då kommer man gilla att skärmen har en ljussensor så att den anpassar sig efter omgivningen. Släcker man lamporna går den över i ett mycket dämpat läge som inte stör nattsömnen.
Slutsats
Google Nest Hub är en smidig central för det smarta hemmet som har uppenbara fördelar jämfört med smarta högtalare. Inte minst att man kan se saker som kartor, få överblick över kalendern eller direkt se övervakningskameran. Det kommer mest till sin fördel i köket för att lyssna på morgonnyheterna eller se steg-för-steg instruktioner för recept. Visst duger den för att se instruktionsfilmer på YouTube, men högtalaren är för klen för att man ska kunna njuta av långfilmer eller sin favoritmusik. Den är också en mysig fotoram när den inte används. Det ska dock sägas att utbudet av tjänster än så länge är begränsat och att Google fortfarande måste fila lite på språkförståelsen när man ger instruktioner.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser