TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Duell: Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Av / 2019-03-19 - 08:43
Gaming-laptops

I Ljud & Bild skriver vi ofta om nya speldatorer. Och det är ingen slump, eftersom ingen annan produktgrupp växlar generation lika snabbt. Om du absolut måste ha det allra senaste så får du byta dator två gånger om året! Lyckligtvis behövs inte det, eftersom det som betyder mest, grafikkortet, utvecklas i långsammare takt.

Det går ungefär två år mellan varje ny generation grafikprocessorer. Nvidia GTX 10x-serien lanserades i början av sommaren 2016, och även om nya CPU-generationer med fler kärnor och bättre arkitektur har inneburit snabbare körning av beräkningstunga program så har grafikprestanda inte förändrats dramatiskt sedan dess.

Men nu är det dags att lägga ribban högre igen. I augusti 2018 lanserade Nvidia sin nya GeForce RTX 20x-serie, och de första grafikkorten till stationära datorer rullades ut från det löpande bandet i september förra året. Men det var inte förrän på CES-mässan i början av 2019 som de första bärbara datorerna med RTX-grafik presenterades.

Byggda för ljuseffekter

Förutom att innehålla ännu fler transistorer (18 miljarder i RTX 2080 i stället för 7 miljarder i GTX 1080) skiljer sig de nya grafikprocessorerna genom att vara särskilt bra på att räkna på reflekterade ljuseffekter – ”ray tracing” – i realtid. Enligt Nvidia är GeForce RTX 2080 upp till 10 gånger snabbare än GeForce GTX 1080 när det gäller ray tracing-beräkningar.

Detta bör bana väg för fotorealistisk virtual reality. Och för ännu bättre spel. Men det kräver att spelen är skrivna för att utnyttja hårdvaran. Så de största förbättringarna med generationsskiftet kommer vi förmodligen att se de kommande månaderna.

Annons

Vi hade med den första GeForce RTX-2070-baserade laptopen i vårt stortest i marsnumret. Precis som förväntat klarade den sig bra – fast då handlade det fortfarande bara om den näst bästa grafikprocessorn i serien.

Två toppmodeller

Nu, en månad senare, är de första maskinerna med toppmodellen från Nvidia här. Som första tidning i Norden har vi fått låna inte bara en, utan två GTX 2080-baserade gaming-laptops, som båda anlände alldeles innan vår deadline.

Från Acer har vi fått 15-tummaren Predator Triton 500 och från MSi 17-tummaren GS75 Stealth.

Så vad är väl mer givet än att släppa lös de två bjässarna på varandra i en duell?

Trots yttre skillnader bygger båda på en 8:e generationens Core i7-processor från Intel, 32 GB RAM – och naturligtvis en Nvidia GeForce RTX 2080-grafikprocessor. Prismässigt befinner de sig också i den absolut lyxigaste änden av skalan. Där man får en sommarsemester för hela familjen till samma pris!

Lamborghini på 30-väg

Hur är det då att spela sitt favoritspel med världens hetaste 3D-grafikprocessor mullrande under motorhuven? Det är – naturligtvis – häftigt. Du kan köra de tyngsta och mest grafikkrävande spelen i högsta upplösningen och med alla grafikdetaljer uppskruvade till max. Men i allt annat än de senaste spelen är skillnaden minimal, om ens någon. Att spela Counterstrike på en RTX 2080-maskin är ett underbart slöseri med muskler. Som att köra en Lamborghini på en 30-väg.

Superdator i knät

Hur vansinnigt mycket datorkraft som döljer sig i en modern grafikprocessor kan man få ett hum om genom att jämföra med äldre datorer. En Nvidia GeForce RTX 2080 Ti-grafikprocessor har en beräkningskraft på 28,5 teraflops (28 500 000 000 000 beräkningar per sekund) med 16-bitars noggrannhet. Det är ungefär samma som Earth Simulator-superdatorn på Yokohamas geologiska institut i Japan, som var världens starkaste dator 2002–2004!

Kan också användas seriöst

Man kan hävda att superdatorer går att använda till annat än att spela Fortnite. Men det kan grafikkortet i PC:n också. Massor av ”seriösa” program kan utnyttja grafikkortets krafter för att accelerera matematiska beräkningar. Detta gäller till exempel programmen i Adobe Creative Suite. Under BitCoin-bubblan 2017–2018 hamstrades det grafikkort för att göra beräkningarna som var ”brytningen” av kryptovalutan. Det ledde först till en världsomspännande brist på grafikkort och sedan till att Nvidias aktiekurs sjönk när bubblan sprack och efterfrågan på grafikkort blev normal igen.

1_add_on_picture GS75 Stealth 5 51933 GS75 Stealth 6 51934 GS75 Stealth 8 51935 GS75 Stealth 10 51937 GS75 Stealth 11 51938 GS75 Stealth 12 51939 GS75 Stealth 13 51940 GS75 Stealth 14 51941 GS75 Stealth 2 51942 GS75 Stealth 3 51943 GS75 Stealth 4 51944 scaled
<
>
Earth Simulator-superdatorn i Yokohama hade samma processorkraft som ett Nvidia GeForce RTX 2080 Ti-grafikkort. Foto: WikiMedia.

Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Halva storleken ­ – hela kraften

Acer har packat in en fullvuxen gamer-PC i en elegant och väskvänlig laptop.

Lätt, smal och snabb. Så mycket datorkraft på så liten plats var en omöjlighet för bara två år sedan. G-sync-skärm.
Fläkten väsnas en del. Även om datorn är kompakt så gör djupet att den är större än de flesta 15-tummare.
Läs hela testet

MSi GS75 Stealth 8SG-054NE

Diskret spelare

MSi:s tunna gaming-maskin är lika självsäker på slagfältet som i styrelserummet.

Den tunnaste och lättaste 17-tums gaming-datorn som finns just nu. Och starkare än förra årets jättemodeller.
Ingen G-sync. Kommer i mål en noslängd bakom Acer. Kostar en smula mer på grund av den större skärmen.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild