AR.Drone 2.0 styrs via Wi-Fi med hjälp av en app i en smartmobil eller surfplatta (iOS eller Android), och på enhetens skärm ser du en direktsändning från quadrocopterns HD-kamera (720p). Du styr luftskeppet genom att röra din telefon eller surfplatta, så följer det dina rörelser. Nytt jämfört med den första versionen är en ny typ av styrning som Parrot, företaget bakom AR.Drone 2.0, kallar ”Absolute Control”.
Med hjälp av en inbyggd 3D-magnetometer blir smartmobilen eller surfplattan automatisk referenspunkt för drönarens orientering. Den flygande frontkameran anpassar sig efter mobilens eller surfplattans rörelser så att man inte upplever att drönaren reagerar tvärtemot ens rörelser när kameran pekar mot piloten.
Stabilitet
AR.Drone 2.0 har en rad olika MEMS (Micro Electro Mechanicals Systems) som ger stabilitet. Det finns en 3-axlars accelerometer, ett 3-axlars gyroskop samt en 3-axlars magnetometer. Utöver detta finns två ultraljudssensorer som kan analysera flyghöjd upp till 6 meter samt en tryckmätare som bidrar till drönarens vertikala stabilitet. Under skrovet sitter dessutom en extra kamera som kan avgöra hur fort det förflyttar sig. Skrovet är för övrigt gjort av materialet PA66, som också används till kofångare på bilar. Enligt Parrot ska det innebära att AR.Drone 2.0 är mer robust än föregångaren, som hade en förmåga att gå sönder på kortare tid än det tog för dess ägare att lära sig att flyga med den.
Ont i plånboken
Och visst har de kommit en bra bit på vägen. AR.Drone 2.0 är verkligen mer robust än första versionen och den är också lättare att styra. Rent allmänt känns den mer välgjord och befriad från de irriterande barnsjukdomar som plågade den första AR.Drone. Batteritiden har dock inte blivit bättre. Det tar fortfarande nästan två timmar att ladda upp batteriet som ingår, men på full laddning kan man bara flyga bra i 12 minuter. Därför är det en god idé att passa på att skaffa ett par extra batterier samtidigt som man investerar i AR.Drone 2.0. Man behöver dem!
Den uppdaterade appen har flera nya funktioner. Bland annat kan man ta bilder och spela in video direkt från appen och sedan direkt dela med sig av allt på exempelvis YouTube. Den officiella appen heter AR.FreeFlight och kan laddas ned utan kostnad från App Store eller Google Play.
Men även om alltså appen är gratis så kostar AR.Drone 2.0 dessvärre en slant. 3 500 kronor närmare bestämt, och det kan vara bra att ha i bakhuvudet när man ser quadrocoptern närma sig träd, staket eller andra hinder på flygturen.
Som en extrafunktion kan AR.Drone 2.0 göra loopar automatiskt genom att dubbelklicka på mobilen eller surfplattan, men det tricket är faktiskt något av det säkraste man kan göra. När man själv sitter i cockpit och håller i styrspaken kan det gå riktigt illa, och vad Parrot än säger om hur robust och stabil nya versionen är så kan den fortfarande gå sönder. Tro mig! Och om det inte svider i plånboken att se en splitter ny AR.Drone 2.0 gå i bitar efter bara ett par dagar så gör det åtminstone ont i själen.
Augmented reality
Man gör alltså klokt i att öva sig med enkla manövrar innan man ger sig i kast med något mer halsbrytande. Och så ska man låta bli att flyga utomhus om det blåser för mycket. Då kan det nämligen vara en nackdel att quadrocoptern väger så lite.
Lyckligtvis finns det massor av hjälp att få. Både Parrot och massor av entusiaster har lagt upp instruktionsvideor i stora mängder på YouTube, och i FreeFlight-appen kan man komma i kontakt med ett community som heter AR.Academy, där man kan få massor av råd om flygning och annat.
Rent allmänt är det nog en bra idé att övertala ett par vänner att också köpa en AR.Drone 2.0 om man verkligen ska kunna utnyttja sin egen. Det blir snabbt lite tråkigt att flyga ensam, och så finns det ju ett skäl till att den här quadrocoptern heter AR.Drone.
AR står som bekant för Augmented Reality, och redan nu finns det flera olika spel till Android och iOS, där ett eller två flygskepp ska kämpa mot varandra på olika sätt. AR.Drone 2.0 levereras med neonfärgade klistermärken som programvaran och kameran kan registrera, vilket är förutsättningen för spelen, där andra drönare agerar föremål som kan kännas igen av spel-apparna i App Store och Google Play. Där finns titlar som AR.Race, där spelarna ska flyga ikapp i virtuella banor, och AR.Pursuit, där den ena spelaren ska fly från den andra och undvika att bli ”nedskjuten” av förföljarens virtuella kulspruta!
Viktigt meddelande
Kom också ihåg att även om AR.Drone 2.0 är en leksak så måste man följa reglerna för radiostyrd flygning. Man får alltså inte flyga med den utomhus i närheten av någons hus. Och det är egentligen kanske det största problemet om man bor i ett tätbebyggt område. Det kan helt enkelt vara svårt att hitta bra ställen att flyga på. Särskilt i början, när man ska öva och helst undvika alla hinder. Bortsett från detta är detta antagligen den roligaste leksaken som går att köpa till stora pojkar och dem med barnasinnet kvar.
Andra flygande prylar
AR.Drone 2.0 är långtifrån den enda prylen som kan flyga. Här är flera andra grunkor som förvandlar dig till Röde Baronen.
WP 500X-S Quad Flyer
Det finns andra quadrocoptrar än AR.Drone. Den här har en egen fjärrkontroll och kan lyfta 1,4 kilo mer än sin egen vikt på 2,2 kilo. Det betyder att man till exempel kan spänna fast en systemkamera eller något annat kul. Quad Flyer kostar 500 euro, alltså mer än AR.Drone, och kan beställas direkt av tillverkaren i Tyskland.
www.graupner.de
Swinglet CAM
Om du verkligen vill spionera från luften så ska du skriva upp Swinglet Cam överst på önskelistan. Den styrs inte manuellt som AR.Drone, i stället flyger den på autopilot med hjälp av GPS. Rutten planerar du i förväg på datorn. Swinglet Cam har ett vingspann på 80 cm och väger ett halvt kilo. Den inbyggda kameran har en upplösning på 12 hela megapixlar och eftersom den är integrerad med autopiloten kan den också styras på avstånd från datorn. Den här flygande kameran kan stanna i luften i 30 minuter, vilket räcker till en flygtur på 18 kilometer!
Priset på den flygande spionen är 50 000 kronor, men så är det tal om en halvprofessionell maskin också!
www.sensefly.com
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser