TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

Överjordiskt snygg Alienware

Superstajlad lättviktsracer som visar att gaming-bärbara inte behöver vara stora och klumpiga. Fast priset är inte nedbantat.

Av / 2020-02-07 - 09:11
Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

Home tycker

  • Den är snabb, den är läcker och den får plats i väskan. 4K-OLED-skärmen är fantastisk.
  • Gaming på den här nivån kostar skjortan. Och ska det vara kompakt så kostar det extra. 60 Hz-skärmen är för långsam för många spel.

Förr i tiden – för ett år eller två sedan – var bärbara datorer stora, klumpiga, svarta saker som bara kunde släpas runt i en ryggsäck. Den tiden tycks vara förbi, bland annat tack vare kraftfulla grafikkort och processorer som inte behöver överklockas för att leverera snabb spelgrafik.

Alienware M12 R2 ser inte ut som någon dator jag har sett från dem tidigare. För den är faktiskt snygg. Själva kroppen, tangentbordet och baksidan av skärmen är mjölkvit med en silkeslen matt yta. Eftersom det handlar om gaming kan man leka med färgat ljus, men bara i Alienware-loggan och en lysande ring runt luftutblåset på baksidan. Tangentbordet är alltid upplyst med en svalt blå färg.

Alienware m15 5 scaled 1
Bara Alienware-loggan och en ram runt fläktens utblås har RGB-ljus. (Foto: Dell)

Fantastisk skärm

Alienware M15 R2 finns i en mängd olika varianter. Maskinen vi fick in för test var utrustad med en OLED-skärm i 4K-upplösning. Och den är helt enkelt den mest utsökta 15-tumsskärmen jag någonsin sett på en bärbar dator! Den är naturligtvis superskarp och tack vare OLED-teknikens perfekta svärta (det är ju varje enskild pixel som avger ljuset) är kontrasten och färgrikedomen helt sagolik.

En uppdateringsfrekvens på 60 Hz och 4K-upplösning är inte nödvändigtvis det bästa valet för gaming, och om du gillar blixtsnabb förstapersons 3D-action kan du med fördel välja en Full HD 144 Hz-skärm i stället. Den är till och med ett par tusenlappar billigare. Men oj så snygga spelen är i 4K OLED!

Resten av inkråmet är precis vad man kan förvänta sig av en bärbar lyx-laptop 2020: En nionde generationens Intel Core i7-processor med sex kärnor, 16 GB RAM och ett Nvidia GeForce RTX 2070-grafikkort med 8 GB minne. Det enda som verkar lite nedbantat är lagringsutrymmet, som utgörs av en 512 GB SSD. Bara ”Red Dead Redemption 2” tar upp en fjärdedel av det på egen hand.

Annons

Grafikkortet är ”bara” det näst bästa från Nvidia, men det är en förnuftig kompromiss eftersom ett GeForce RTX 2080, som också går att välja, skulle lägga till ytterligare ett par tusenlappar. Jag har också svårt att föreställa mig hur kylningen i den smala datorn skulle orka med att få bort den extra värmen. RTX 2070-utgåvan vi testade klarade av även tunga spel i fin hastighet. Både med 60 Hz 4K-upplösning på den inbyggda bildskärmen och med en extern 165 Hz-skärm i Full HD-upplösning. Datorn blev varm, men inte oroväckande varm.

Fritt val i alla grafikhyllor

Man måste berömma Alienware för att de ger fri tillgång till allt när det gäller skärmutgångar. Det finns naturligtvis både HDMI och Mini DisplayPort, men det slutar inte där. USB-C-porten har Thunderbolt 3 inbyggt, som ger en möjlighet att koppla in ett snabbt externt grafikkort. Och som kronan på verket har M15 R2 en utgång till Alienwares egen ”grafikförstärkare”, som gör att man kan montera in ett valfritt grafikkort i en extern låda. Med andra ord finns det ingen risk för att få slut på vare sig skärmutrymme eller grafiska muskler inom en överskådlig framtid.

Benchmarks

Processorn är en 2,2 GHz Intel Core i7-9750U med sex kärnor och tolv trådar. Den har gott om muskler för både spel, grafik och videoredigering. Uttryckt i rena siffror får den GeekBench 5-resultatet 5 614 poäng multicore och 1135 singlecore. Det är strålande. PC Mark 10-testet visar också med 5 946 att kontorsprogram inte är några som helst svårigheter. Det hade vi inte förväntat oss heller.

Desto intressantare för gaming är 3D-testerna, och där levererar Nvidia GeForce RTX 2070-kortet en hel del till det mesta utom de tyngsta spelen. Åtminstone så länge man väljer antingen hög upplösning med begränsad framerate på den inbyggda skärmen eller hög framerate med lägre upplösning på en extern skärm. 3DMark TimeSpy-testet avklarades med 6 835 poäng i standardversionen. FireStrike-testet slutade på 14 762. Det är två utmärkta resultat – och motsvarar vad man får med andra bärbara datorer som har likadant grafikkort.

Batteritestet tog knappt två timmar att köra. Det är kort, men inte riktigt lika illa som många andra bärbara gaming-datorer.

Alienware M15 R2 är ingen billig maskin, men spelutrustning från översta hyllan är aldrig billig. Jämfört med de första GeForce RTX-2070-modellerna som kom för ett år sedan får man nästan den härliga OLED 4K-skärmen på köpet. M15 R2 är ett par tusenlappar billigare än den helgalna Acer Predator Helios 700. Och den väger bara hälften så mycket och tar hälften så stor plats.

Slutsats

Alienware M15 R2 är en snabb dator med fina 3D-förmågor, men det är inte där den vinner sina segrar, för sådana maskiner går det ärligt talat tretton på dussinet av. Och eftersom alla har ungefär samma processor och grafikchip är skillnaderna små. Det som däremot gör den till en vinnare är den superläckra 4K-skärmen och det eleganta, tunna skalet. Här har vi en dator som man utan att blinka kan lägga upp på konferensbordet. Och dra till sig avundsjuka blickar för den fenomenala grafiken. Tyvärr gör prislappen att den är oåtkomlig för alla utom entusiaster. Men den är inte dyrare än andra i samma klass – och då kan man ju lika gärna välja den snyggaste.

 

Alienware m15 3 scaled 1
Den tunna, mjölkvita datorn är den stiligaste gaming-bärbara jag har haft på mitt skrivbord. (Foto: Dell)
Karakter
Alienware M15 R2 (n00awm15r207)
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild