När vi testade Google Home senast blev vi imponerade över konceptet och användarvänligheten och hängde inte upp oss så mycket på ljudet. Nu när konkurrenterna har fått samma möjligheter måste högtalaren betygsättas på nya premisser, nu väger ljudkvaliteten tyngre.
Google Home kopplas enkelt till kompatibla prylar i hemmet, till exempel smarta lampor, robotdammsugare, Chromecast-streaming och mycket annat.
Google Home hanterar saker smidigt och talar bra svenska. Ordförrådet har potential, men man måste prova sig fram lite för att hitta kommandon som fungerar. Att ge prylarna rätt namn är också viktigt. Till exempel kan taklampan med fördel kallas för ”Lampan i taket”, så att man kan säga: ”OK Google, tänd lampan i taket”.
Flera kommandon ska kunna kombineras till en så kallad rutin. Då kan man till exempel säga: ”OK Google, det är fotbollsmatch”, så sätter TV:n på rätt kanal, stereon väljer rätt ljudläge och – vad vet vi? – ugnen sätts på eftersom det ska värmas frusen pizza. Rutiner fungerar dock inte i Sverige ännu, men förhoppningsvis snart.
Tyvärr är Google Home-ljudet en besvikelse. Basen är fylligare än i den mycket billigare Home Mini. Men det låter slutet och instängt, vilket är dumt när man ska höra vad röstassistenten eller nyhetsuppläsaren säger. Å andra sidan har Google Home tvåvägs Bluetooth, så högtalaren kan anslutas till andra trådlösa högtalare eller hörlurar eller strömma musik från mobilen till högtalaren.
Slutsats
Google Home är användarvänlig och blir bara smartare ju mer man använder den. Tyvärr är ljudet instängt och nu när högtalaren fått konkurrenter så måste vi dra av mycket mer för ljudet än när vi testade den första gången. Det finns nämligen mer välljudande alternativ som har samma röststyrning. Vi skulle hellre köpa Home Mini eller vilken som helst av de andra Googles Home-högtalarna i detta test.
Också i detta test:
Apple HomePod
Godkänt av Apple
HomePod har mycket bra ljud och är enkel att använda. Men smartstyrningen känns stel.
Marshall Stanmore II Voice Google Assistant
Konsert från bokhyllan
Marshall har mycket starkare ljud än konkurrenterna, utan att det sker på bekostnad av ljudbildens balans. Den krossar dem, helt enkelt.
Harman Kardon Citation 100
Snyggast yttre
Det här är nog den snyggaste högtalaren vi har sett i klassen. Men Harman Kardon Citation 100 lyckas inte få fram några ljudmässiga fördelar av sitt större format.
Kygo B9/800
Smarthögtalaren som kan simma
Kygo är den enda smarthögtalaren vi känner till som du kan ta med dig ner i poolen.
Libratone Zipp Mini 2
Ser ut som en termos
Libratone går mot strömmen, Alexa-högtalaren Zipp Mini 2 ser ut som en termos. Den är bärbar, spelar bra musik och två stycken kan kopplas i stereo.
Sonos One
En smartare Sonos
En vacker dag ska Sonos One ge oss både Google Assistant och Amazon Alexa i en och samma smarthögtalare. Men Google låter vänta på sig.
Hama Sirium 1400ABT
Större betyder inte större ljud
Hamas minsta Alexa-högtalare är en del större än Amazon Echo, men lyckas ändå inte ge ifrån sig större ljud.
Amazon Echo (2nd Generation)
Klarspråk
Tack vare klockrent ljud i röstassistenten är det bara språkbarriären som står mellan oss och de automatiserade arbetsuppgifterna.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser