TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

Av / 2014-05-31 - 05:00
Fitbit Flex

Home tycker

  • Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
  • Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.

Fitbit Flex består dels av själva armbandet som är gjort av mjukt gummi och dels av den så kallade Flex Tracker, en liten enhet som är lika stor som en liten färgkrita och som kan tas loss från armbandet när den ska laddas, vilket görs med hjälp av en USB-laddare som man stoppar in i datorn. Enheten är vattentät och på sidan som vetter uppåt sitter fem små lysdioder som dels visar status för uppladdning och dels hur nära man är sina uppsatta mål när man går runt med armbandet till vardags.

Installationen görs i den tillhörande Fitbit-appen, där man först ska upprätta ett konto, sedan ange personlig information och till sist para ihop appen och smartmobilen med Fitbit Flex. Appen är uppdelad i två områden: inställningar och Dashboard. Under inställningarna sätter man bland annat upp sina specifika mål i fyra kategorier (till exempel att ta 7 500 steg per dygn samt att vara aktiv minst 30 minuter varje dag, och så vidare), men man ska också definiera en primär måltyp som relaterar till de fem nämnda lysdioderna på Flex Trackern. Når man 20 procent av målet så tänds första dioden och om alla fem lyser så vet man att man har nått alla dagens mål.

Under Dashboard kan man se sin aktivitetsstatus, uppdelad i olika kategorier som motsvarar måltyperna: hur många steg man har tagit, hur många timmar man har sovit, hur många minuter man har rört på sig, hur många kalorier man har förbränt och så vidare.

Fitbit Flex håller alltså inte bara ett öga på aktivitetsnivån varje dag, utan loggar också sömn. Dessvärre skiljer den inte på djup sömn och REM-sömn. I appen kan man bara se om man har vridit och vänt på sig, så man får inte heller någon särskilt bra inblick i sömnkvaliteten.

Det går också att använda Fitbit Flex för att ställa in ett så kallat tyst alarm, som vibrerar på utsatt tid, men det är också allt. Det finns ingen smart alarmfunktion som till exempel kan utlösas om man har suttit stilla för länge. Eller se till att man vaknar under tiden man sover lätt REM-sömn.  På det stora hela är appen inte särskilt användarvänlig. Det är långtifrån alltid uppenbart hur man ska göra speciella saker, och överblicken över dagens aktiviteter förmedlas på ett klumpigt och inte särskilt dynamiskt sätt.

Annons

Slutsats
Fitbit Flex är testets billigaste, men kan ändå de viktigaste sakerna man kan förvänta sig av ett smart armband. Fast inte mer. Inblicken i sömnkvaliteten är bara ytlig och även om man kan ställa in alarm så blir Fitbit Flex aldrig mer än en vibrerande väckarklocka. Själva armbandet är lite för stort och materialet känns billigt. Användarvänligheten är dessvärre inte heller satt i högsätet och under testets gång märkte vi hur vi snabbt tappade lusten att använda produkten.

fitbit_app

Också i detta test:

Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll.
Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.
Läs hela testet

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.
Läs hela testet

Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.
Läs hela testet

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Ljud & Bild