Acer förtjänar beröm för att de vågar prova något nytt med sin Aspire P3, som egentligen är en stor surfplatta som säljs med ett skal som har inbyggt bluetooth-tangentbord. Skärmen kan alltså ställas på högkant i lutande vinkel så att plattan också går att använda som en helt vanlig bärbar dator. Och eftersom den uppfyller Intels formella krav på ultrabook-beteckningen kan den säljas som en äkta ultrabook/surfplatta-hybrid.
I verkligheten håller däremot konceptet inte. Som surfplatta är Aspire P3 för stor och tung, och eftersom i princip all vikt sitter i skärmen så har den inte heller samma fysiska egenskaper som en vanlig bärbar dator. Det är bara att glömma att ha den i knät, framför allt tangentbordet lider av konceptets dåliga utförande. Det är nämligen ett bluetooth-tangentbord som dels är så tunt och bräckligt (för att det ska få plats på skalets insida) att det känns eländigt att skriva på, och dels kräver det en separat uppladdning via Mini-USB, eftersom det inte får ström när man laddar ”resten” av datorn. Maken till korkad konstruktion får man leta efter!
Med sin dualcore 1,4 GHz Intel Core i3-processor och 2 gigabyte RAM får Aspire inte heller höga betyg i vårt benchmark-test. 1 254 (single-core) respektive 2 622 (multi-core) poäng innebär att den ligger på ungefär samma nivå som nya iPhone 5S, och det är alltså som en smartmobil, inte en ultrabook-dator!
Skärmen är skarp och fin men upplösningen hade kunnat vara högre, och till och med på maximal ljusstyrka verkar skärmbilden en smula mörk. Acer ska däremot ha beröm för att de har en strålande ljudkvalitet om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar.
Slutsats
Acer Aspire P3 är varken fågel eller fisk. Tanken är uppenbarligen att användaren ska få en äkta hybridprodukt som både kan användas som surfplatta och bärbar dator, men som surfplatta är den för stor och tung och som bärbar dator fungerar den bara hjälpligt. Det beror dels på det ofattbart tunna bluetooth-tangenbordet – som till och med måste laddas separat – och dels på de fysiska egenskaperna på grund av det ”omvända” viktförhållandet mellan tangentbord och skärm. Och det gör ju inte saken bättre att prestanda ligger i den lägre änden av vad man kan förvänta sig av vilken dator som helst 2013.
Också i detta test:
Lenovo IdeaPad U330 Touch
Läckert paket
IdeaPad U330 Touch kan skryta med tuff design och god kvalitet på alla områden.
ASUS Zenbook UX32A-R3013H
Gediget hantverk
Bara för att det står Zenbook på kartongen så innebär det tyvärr inte att UX32A kan leva upp sina gelikar. Men det kan räcka långt ändå.
HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo
Den gamla skolan
Pavilion TouchSMart 14 har briljanta prestanda – faktiskt bland de bättre i startfältet – men känns ändå som en produkt från förra året.
Samsung Series 5 Ultra 540U3C
Snygg utanpå, trög inuti
Samsung Series 5 Ultra ser bra ut och låter bra. Men det krävs tålamod att använda den.