Anrika Panasonic brukar vara ett säkert TV-val. Deras modeller har inte nödvändigtvis den mest banbrytande designen eller de mest innovativa funktionerna, men när det gäller bildkvalitet har de alltid haft ett pålitligt rykte om sig att ”leverera varorna”. Därför är det alltid med en viss förväntan vi tar emot nya Panasonic modeller för test.
Panasonics 2017-sortiment är lite speciell jämfört med tidigare år. I highend-klassen handlar det numera om de nya OLED-modellerna EZ1000 och EZ950. Därför får vi inte se något nytt flaggskepp med LCD-teknik i första taget: Panasonic har nämligen valt att behålla toppmodellen från 2016 (Viera TX-65DX900E) i sortimentet ett år till.
Den mest spännande LCD-nyheten från Panasonic i år är i stället super-mellanviktsserien EX780. Den finns i en mängd olika storlekar (50, 58, 65 och 75 tum) och är tänkt att vara ett prisvärt alternativ till highend-skärmarna i DX900-serien. Här har vi tittat närmare på 65-tumsmodellen som kostar 28 000 kronor!
TX-65EX780E
Detta är alltså den bästa nya LCD-skärmen Panasonic har att erbjuda 2017. Jämfört med toppmodellens avancerade LED-bakgrundsbelysning har EX780 mer Edge LED-teknik. Den har dock behållit Panasonics kraftfulla HCX2-bildprocessor, vilket bör innebära en bra bildbehandling. EX780 har för övrigt en fullfjädrad, 10-bitars LCD-panel med utökad färgrymd och 100 Hz uppdateringsfrekvens. TV:n stöder HDR-video på papperet men uppfyller inte alla krav för UHD Premium-certifiering.
Design
Redan när vi tar emot TV:n och packar upp den ur kartongen (vilket för övrigt är ett tvåmansjobb) kan vi konstatera att EX780 är en tung och gedigen historia som väger hela 39 kilo (43,5 med fot). Ända sedan plasmateknikens dagar har Panasonic haft en lite industriell stil, med en viss förkärlek för metall i stället för plast på många ställen. Vi får lite av samma intryck av EX780, som för övrigt är en snygg TV att titta på rent visuellt. EX780 sticker ut med en korsformad vridbar fot som gör att du kan vrida på skärmen åt olika håll. I en del modeller går det också att höja stativet så att TV:n kan stå direkt på golvet (gäller bara 50 och 55 tum, inte 65 eller 75). Att enkelt kunna svänga runt skärmen åt det håll man sitter är helt klart en käck finess, särskilt med LCD-skärmar där bildkvaliteten kan påverkas av betraktningsvinkeln.
Användning och finesser
Panasonic-TV:n är lätt att använda. Startmenyn tar oss enkelt igenom grundinställningarna med land, nätverk och programkällor. Fjärrkontrollen är den välbekanta ”tegelstenen” med stora och tydliga knappar. Kontrasten mot Samsungs och LG:s små och nätta fjärrkontroller är ganska så stor, men Panasonic har åtminstone sett till att det finns en särskild Netflix-knapp.
EX780 har Panasonics egen Firefox-plattform som gränssnitt och inte mycket har förändrats sedan förra året. Firefox är ett mycket anspråkslöst och överskådligt system utan onödigt ”bling”. Dessutom är det mycket stabilt och pålitligt, utan ”hickningarna” man ofta råkar ut för med Android-system. Å andra sidan är utbudet av appar relativt begränsat.
Jämfört med Samsungs Tizen och LG:s WebOS 3.0 kan Firefox verka lite föråldrat och inte riktigt lika snabbt i alla sammanhang – men för dem som är mest intresserade av externa källor (till exempel Blu-ray) spelar detta inte så stor roll.
Bildkvalitet
Panasonic har alltid haft en naturlig attityd till bildkvalitet. De lägger stor vikt vid neutral bild utan för mycket kryddning. TV:n ska inte vara överdriven, prålig eller lägga till något extra, utan i stället bevara den ursprungliga signalen så noggrant som möjligt. Just därför har Panasonic alltid haft högt anseende bland filmentusiaster. Det ligger nära till hands att nämna att toppmodellen 65DX900E är en av de mest exakta TV-apparaterna vi någonsin har testat, med en färgåtergivning som är fullt i klass med professionella studiomonitorer (!).
När det gäller 65EX780 är prestanda inte lika extrema, men det är snabbt uppenbart att den här modellen också gör mycket rätt. Den allmänna bildkvaliteten är oerhört bra. 65EX780 har en jämn ljusfördelning utan plågsamma ljusfläckar (clouding). Svärtan är inte lika extrem som en OLED eller bak-LED, men utmärkt för att vara Edge LED. Betraktningsvinkeln är också godkänd. Färgerna ändrar karaktär en smula ut mot sidorna, men vi har sett mycket värre. Här är vrid-finessen också bra att ha till hands. Den gör att man kan rikta in TV:n optimalt och undvika att någon i soffan hamnar utanför ”sweet spot”. Det är också värt att notera att skärmytan är ganska så blank, så du bör ha koll på rummets belysning för att ha bra visningsförhållanden.
Panasonic-skärmen har flera optimerade bildlägen. Vi rekommenderar som vanligt att undvika Standard och Dynamic, som är i överkant färgglada och överdrivet skarpa. True Cinema ger däremot en utmärkt bild med allt från vanliga TV-program till Blu-ray och Netflix. Färgerna är fortfarande aningen övermättade, men ändå mycket naturligare än vad vi ser från många av konkurrenterna. Rörelserna är också ytterst mjuka och sömlösa tack vare Intelligent Frame Creation. De som ogillar ”såpopera-effekt” kan välja att stänga av den, men med sport och annat material föredrog vi att ha funktionen på.
Panasonic har också gjort ett särskilt spelläge för spelfantaster. Då stängs all onödig bildbehandling (inklusive IFC) av för att ge så kort fördröjning som möjligt mellan insignalen och vad som visas på skärmen. Vi uppmätte fördröjningen till låga 22 millisekunder med våra Leo Bodnar-tester, vilket är bäst hittills 2017.
Begränsad ljusstyrka i HDR-läge
Det EX780 främst inte håller måttet med är ljusstyrka. Konkurrerande modeller som Sony XE93 och Samsung QLED kan leverera upp till 1000 nits eller mer i de ljusaste partierna, medan Panasonic lägger sig på ungefär hälften när den har maximal ljusintensitet.
Detta är särskilt tydligt när man tittar på HDR-material från Netflix och Ultra HD Blu-ray, där några av de ljusaste nyanserna försvinner. Ta till exempel utomhusscenerna i Marco Polo. Där har Sony 65XE9305 betydligt högre kontrast runt molnen på himlen, eftersom den kan återge flera olika nivåskillnader. Panasonic känns lite platt och färglös i jämförelse.
Det ser mycket bättre när vi följer med Marco in i Kublai Khans mörka palats. Där lyckas 65EX780 hämta fram lika många detaljer som Sony, och visar ansikten och föremål på ett snyggt sätt. Det är uppenbart att Panasonic har arbetat mycket med så kallad ”tone mapping” av HDR-signalen. I stället för att klämma ut maximal ljusstyrka verkar det som om de har prioriterat att ha en så bra bild som möjligt, i förhållande till TV:ns kapacitet.
Kalibrering av Panasonic TX-65EX780
Panasonic-skärmen har ganska så bra bildinställningar direkt från fabrik, men den får klara sig utan det förkalibrerade THX-läget du hittar i toppmodeller som DX900. Standardprofilen har som vanligt ganska så övermättade och överdrivna färger. Den bästa och mest neutrala inställningen är True Cinema. Vi använder den som utgångspunkt när vi kalibrerar.
EX780 har ingen fullfjädrad, ”professionell” CMS-färgkalibrering av alla parametrarna och kan inte heller fjärrstyras från Calmans Autocal-program så som man kan göra med DX900. Kalibreringen måste därför göras manuellt och förvrängs lite av att bilden ändrar ljusstyrka beroende på om menyn visas eller inte! Vi fick däremot helt klart godkända resultatet av EX780, med låga färgavvikelser på delta 1,29 efter kalibrering. Max ljusstyrka uppmättes till ungefär 500 nits i alla fönsterstorlekar.
Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har inget speciellt påkostat ljudsystem, bara två fullregisterhögtalare och 2 x 10-watts förstärkare. Ljudet är ganska så ”instängt” och tunt jämfört med Sony 65XE9305, som visserligen ligger ett snäpp upp i pris. De som överväger 65EX780E bör också fundera på att använda en soundbar med subwoofer om de vill att ljudet ska matcha den fantastiska bilden.
Slutsats och konkurrenter
Panasonic 65EX780E är en utmärkt TV med fina prestanda på nästan alla områden. Bildkvaliteten passar utmärkt för allroundmaterial, film, spel och serier tack vare Panasonics utmärkta bildbehandling. Panasonic dock kommer till korta mot konkurrenterna främst när det gäller att visa HD-material. Bristen på tillräcklig ljusstyrka innebär att EX780 tappar intensitet lite tidigare än Sony 65XE9305 och Samsungs QLED-modeller, för att nämna några rivaler. Priset på 28 000 kronor innebär också att EX780 får tåla konkurrens från en av förra årets bästa TV-apparater, LG OLED65B6, som är en grym utmanare när det handlar om kontrast och svärta.
I slutändan är vi mycket nöjda med vad Panasonic åstadkommer, men vi ser också fram emot att få se vad deras kommande OLED-modeller klarar av!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser