TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon D7500

Nikons bästa allroundkamera

Nikon visar varför det lönar sig att ägna sig åt det man är bäst på.

Av / 2017-07-05 - 12:16
Nikon D7500

Ljud & Bild tycker

  • Klassens bästa bildkvalitet, hög bildhastighet och snabb autofokus. Strålande användarvänlig tack vare välgjord ergonomi. Tål regn.
  • Fokuspunkterna täcker bara mitten av bildytan. Begränsade videofunktioner, ingen fokusassistans när man fokuserar manuellt.

Ibland kan det löna sig att satsa på det man är bäst på. Nikon gör till exempel – i stort sett – lysande spegelreflexkameror och håller sig till det. Det tycks inte spela någon större roll att marknaden för systemkameror har haft en nedåtgående trend ganska så länge. Nikon blir vid sin läst.

Det är inte så dumt för oss kunder, även om aktieägarna kanske har en annan uppfattning.

Nikons spegelreflexer är genomgående bra, från den billigaste i 3000-serien till den svindyra D5. Optiken är inte så dum den heller, till och med Nikons billiga och plastiga normalzoomar ger hög bildkvalitet. Så slutsatsen är att man är ganska så säker på att få fina bilder om man väljer en Nikon-kamera. Men vilken?

Den billiga D3400 passar fint för nybörjare eller de som bara vill ha en liten, lätt och enkel kamera. Lägger man lite pengar till så kan man skaffa den avancerade D5600, för mer krävande fotografer, och för ännu mer pengar kan man välja någon av fullformatkamerorna. Eller vår favorit av alla Nikon-kameror: D500.

Den är tyvärr dyrare än de andra två jag nämnde, men nu finns det äntligen ett alternativ som nästan har samma egenskaper som D500. Men kostar mycket mindre pengar.

Annons
Väderskyddat kamerahus med 8 bilder/s och blixtsnabb autofokus.
Väderskyddat kamerahus med 8 bilder/s och blixtsnabb autofokus.

 

Nikon D7500 har samma 20,9-megapixelbildsensor som D500 har, men något färre fokuspunkter – 51 mot 153 – och något lägre bildhastighet (8 exponeringar i sekunden).

Den vinklingsbara pekskärmen har lägre upplösning och kameran har en enda i stället för två kortplatser, annars är mycket av det viktigaste samma på D7500. Till exempel 4K-video med mikrofon och hörlursuttag samt ett vattentätt kamerahus med programmerbara knappar.

Det här är alltså en kamera för erfarna, även om den också kan användas av nybörjare.

Själva kamerahuset är mindre än D500 men annars är det snarlikt. Bortsett från att styrpinnen på D500 inte har följt med över till D7500 hittade jag inte mycket fel på ergonomin. Men lite synd är det. Styrpinnen fungerar mycket bättre när man flyttar runt fokuspunkter i sökaren än fyrvägsknappen på baksidan.

D7500 har en sak som D500 inte har, nämligen inbyggd blixt. Det är inte bara praktiskt att ha, utan fungerar också som en trigger till en eller flera av Nikons trådlösa blixtar.

 

4K-egenskaper

När man filmar beskär kameran utsnittet, så brännvidden måste multipliceras med 1,5. Som vi vet är det en fördel med tele, men en nackdel med vidvinkelobjektiv. Ett 28 mm vidvinkelobjektiv motsvarar alltså 42 mm när man växlar från stillbilder till 4K-video.

4K-video betyder 3840 x 2160 punkters upplösning, med 30, 25 eller 24 fps bildfrekvens, och kameran ger dig kontroll över bländarvärdet under tiden inspelningen pågår. Du kan fokusera där du vill med pekfingret på den vinklingsbar skärmen under tiden du filmar.

Det finns också en allmän flat videoprofil för de som ska sätta ihop klipp med neutrala profiler.

 

Hastighet

Kameran är märkbart snabbare än sin föregångare, och en av de allra snabbaste spegelreflexerna. Bortsett från live-view, där tvekar autofokusen när den blir ombedd att följa rörliga motiv. Använd hellre sökaren för actionbilder. Då hänger kamerans 3D-fokus med fint i motivet, och bildhastigheten på 8 bps ser till att de allra flesta bilderna blir knivskarpa. Du kan hålla på i upp till 100 bilder i serie, eller ungefär hälften så mycket om du lagrar råformat (14-bitars lossless). Det är faktiskt mycket bra för en kamera som inte är byggd för sport.

Här finns inte 153 fokuspunkter och 99 korspunkter som i D500, utan 51 fokuspunkter och av dem 15 korssensorer som är känsligare. Här finns också finjustering av autofokusen, så att du kan kalibrera autofokuseringen efter olika objektiv. Då slipper man till exempel att ett objektiv bakfokuserer, alltså att föremål längst bort blir skarpa i stället för de närmaste.

Kameran har samma 180 000 färgkänsliga ljusmätningssensorer som D500 och det ger en utmärkt färgåtergivning med nästan perfekt exponering varje gång.

Lättbegriplig ergonomi är något som Nikon förstår sig på.
Lättbegriplig ergonomi är något som Nikon förstår sig på.

 

 

Användning

Även om det bara finns en enda kortplats så är den UHS-II-kompatibel så att man kan använda marknadens snabbaste SD-kort. Det underlättar inte bara för bufferten i bildserier, utan också när man spelar in 4K-video med 144 Mbit/s dataström. Som ger mycket större filstorlekar än HD-video.

Batterikapaciteten är mycket bättre än de i spegellösa systemkameror och anges till 950 exponeringar per laddning. I praktiken kan du räkna med minst 200–300 exponeringar per laddning. Så länge inte den uppfällbara blixten används mycket, vill säga.

Kamerahuset är mindre och lättare än D500. Men väderskyddat och försett med ett bra handgrepp, och som vanligt för Nikon-kameror snudd på felfri ergonomi. Har man ägt en Nikon-kamera förut så är inte bruksanvisning det första man behöver. För alla andra är det bra att veta att det inte krävs lång tillvänjning innan man har koll på det viktigaste.

Sökaren är relativt stor, med 0,94 % förstoring, och visar hela bildytan. Man kan lägga ett rutnät över om man vill, för att göra det ännu enklare att komponera bilderna.

Wifi-överföring av bilder och video finns också, men även Nikons Snapbridge med Bluetooth så att man kan överföra bilder till telefonen under tiden man fotograferar. Inte bara efteråt.

 

Nikon D500 då?

Med så många snarlika specifikationer kan det vara svårt att välja. D500 eller D7500? Priset lär förmodligen spela en avgörande roll, eftersom D500 är flera tusenlappar dyrare än D7500. Även med Nikons Nikkor 18–140 mm-zoom blir D7500 betydligt billigare.

För de extra pengarna köper du ännu bättre batteritid, större sökare och bättre pekskärm, två extra bilder per sekund – och större bildbuffert. Sådant är viktigast för de som tar mycket actionbilder, gärna i långa serier.

Den dyrare kameran har också den praktiska styrpinnen på baksidan, men det viktigaste skälet till att välja D500 är större fokusområde som täcks av tre gånger så många fokuspunkter. Det ger kameran bättre egenskaper i krävande situationer och innebär att D500 är den bästa kameran för proffs som verkligen kräver maximal utdelning när de fotograferar sport och action.

 

Jämförbar bildkvalitet

D7500 har en bildkvalitet som är så gott som identisk med D500. Det betyder skarpa actionbilder och felfri exponeringsprecision. Men även bilddynamik av allra högsta klass. Bildfiler med höga ISO-värden har minimalt med brus och i just den här disciplinen är D7500 bättre än Canon EOS 80D.

Allra bäst är bilddynamiken, som behåller detaljerna i mörka områden, och färgåtergivningen som är utmärkt även vid höga ISO-värden.

Till och med bilder som tas vid ISO 6400 i svagt ljus har så lite kornbrus att det inte är nödvändigt att plocka fram den digitala dammborsten under efterbehandlingen av bilderna. Inte ens vid ISO 12800 – där de flesta kameror introducerar synliga grumligheter – syns något mer än finkornigt brus, och du kan utan problem ta bilder vid ISO 25600. Utan besvärande färgbrus.

Det blir inte illa förrän vid riktigt höga ISO-inställningar – över 51 200 – för då blir det väldigt grumligt och bilderna blir svåra att rädda under efterbehandlingen. 1,64M ISO? Glöm det.

Kamerans färgåtergivning är bland de mest neutrala du kan hitta, vilket resulterar i extra fina hudtoner. Utmärkt till porträtt, alltså. Som jämförelse ger Sony a6500 hudtoner med en rödaktig ton.

Jämfört med föregångaren Nikon D7200 är ​​det först och främst användarvänligheten, bildhastigheten och inte minst fokushastigheten som är de stora framstegen i D7500. Och jämfört med den närmaste konkurrenten från Canon, EOS 80D, skiljer det inte mycket väsentligt, både bildkvalitet och prestanda är snarlik. Fast Canon-kameran har inte 4K-video.

Den närmaste konkurrenten är Sony a6500. Som kombinerar 11 bps bildhastighet i serie upp till 300 bilder (100 råfiler) med 425 fokuspunkter och blixtsnabb autofokus. Och 4K-video. Men den är faktiskt ännu dyrare än D7500.

 

Slutsats

Nikon D7500 är kanske den bästa spegelreflexkameran, inte bara för amatörer utan även för erfarna fotografer – och framför allt för dem som fotograferar mycket sport eller action. De snabbaste alternativen hittar man bland de spegellösa systemkamerorna från Sony och Olympus. Men de har inte samma enorma utbud av objektiv och andra tillbehör som Nikon har, och sämre egenskaper vid höga ISO-värden i svagt ljus. Så för fotografer som funderar på att ersätta en äldre Nikon-kamera med en som är snabbare och bättre, är D7500 ett självklart val.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild