Galaxy-telefonerna har gjort Samsung till ett populärt alternativ till iPhone och en av de största Android-favoriterna här hemma. Har man hållit i en Galaxy-telefon i handen så förstår man varför. De är gediget byggda och har stora, snygga skärmar och utmärkta kameror. De senaste tillskotten är Galaxy S9 och S9 + som nyligen presenterades på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona. Vi har haft den största och framför allt dyraste av de två modellerna på test: Samsung Galaxy S9+. Är det en uppgradering som är värd pengarna eller ska du hellre vänta tills den har sjunkit en smula i pris?
Välkänd design
Om vi ska börja med det mest uppenbara så finns det inte mycket nytt under solen när det gäller designen. Jämför vi direkt med S8+ så ser de två telefonerna i stort sett identiska ut. Med andra ord får du fortfarande en 6,2 tum stor välvd glasskärm med metallram runtom. På baksidan är det annorlunda. Samsung har, liksom de flesta av konkurrenterna, stoppat i extra optik så att man får samma zoom-möjligheter som med både Apples och Huaweis telefoner. En positiv överraskning är att Samsung har erkänt misstaget med fingeravtrycksläsarens placering på S8 och därför flyttat den till under de två objektiven. Tack för det! Det är också trevligt att se att Samsung fortfarande inte betraktar en minijack-kontakt som föråldrad teknik, och det är vettigt att de har behållit microSD-porten så att minnet fortfarande kan utökas efter behov.
Samma skärm
Den inbyggda skärmen är identisk med den som sitter i S8+. Det är fortfarande en Super AMOLED-skärm med Quad HD+-upplösning. Det gick länge rykten om att Samsung hade byggt in fingeravtrycksläsaren i skärmen. Men så blev det alltså inte den här gången. Men vi är ändå nöjda eftersom det handlar om en utmärkt skärm i det avlånga 18,5:9-formatet. Den är skarp och har god kontrast och vackra färger. Den böjda konstruktionen, som har blivit standard sedan EDGE-modellerna försvann, är dock inte min kopp te. Jag lyckas helt enkelt komma åt att trycka på något av misstag. Ett skal löser det här ”problemet”, men somliga föredrar nog ändå en helt platt skärm.
Blixtsnabb
Våra prestandatester visar att det lyckligtvis har hänt en del på insidan också. Där är det framför allt den nya Exynos 9810-processorn som briljerar och ser till att Galaxy S9+ får det högsta resultatet hittills i allround-programmet Antutu – hela 247 931 poäng. Väldigt imponerande. Förutom en snabbare processor har det också blivit plats för 2 GB extra RAM. Samsung hänger därför med andra toppmodeller när man ska jonglera med flera appar samtidigt. Det inbyggda batteriet är på 3500 mAh. Det fint, men jag har en känsla av att det fick slut på ström lite väl fort. Det går naturligtvis att ”fast charge”-ladda och induktionsladda, så det är förhållandevis enkelt och smärtfritt att fylla på telefonen med ström igen.
En av de bästa kamerorna
Kameran är som alltid den förmodligen viktigaste tillgången i en Samsung-telefon och som nämnts i inledningen har det hänt saker och ting. Den primära optiken har fortfarande bara 12 Mp, men tack vare en uppgraderad sensor fångar den ändå in mycket mer ljus än tidigare. Det syns särskilt tydligt i dåligt ljus eller på kvällar, där S9+ lyckas fånga detaljer som kan vara svåra att se med det mänskliga ögat. I bättre ljusförhållanden är skillnaden mot föregående generation inte lika slående. Bilderna är skarpa, med naturliga färger och massor av detaljer. Den extra optiken har också 12 Mp och gör det möjligt att zooma in, precis som vi sett tidigare i andra toppmodeller som har dubbla objektiv.
Man kan givetvis filma videoklipp också, som numera kan förevigas i 4K med en hastighet av 60 bilder i sekunden. Den optiska bildstabilisatorn ser till att klippen blir stabila utan för mycket skakningar. Slow-mo-funktionen har också uppgraderats, så att man kan spela in hela 960 bilder per sekund. Fast det krävs övning för att lyckas med bra inspelningar eftersom man måste hålla telefonen helt stilla, plus att upplösningen är begränsad till 720p.
På framsidan sitter naturligtvis också en kamera, som passande nog ofta kallas för selfie-kameran. I S9+ har den dock fått ett par extrafunktioner. En nyhet är att man, precis som med iPhone X, kan låsa upp telefonen genom att titta in i den här kameran. Det fungerar, men går verkligen långsamt. En annan ny funktion är vad Samsung kallar AR Emojis. Ta en bild av dig själv så gör telefonen en digital avatar som du kan använda i samtal, SMS och annat. Det är en kul idé och det ser riktigt likt ut, men är knappast en funktion som man använder dagligen efter ett tag.
Ska du byta upp dig?
Som du kanske anar är skillnaderna mellan Samsung Galaxy S8+ och Galaxy S9+ inte så våldsamt stora. Så det är naturligt att ställa sig frågan om man bör uppgradera om man redan har investerat i förra årets toppmodell. Det korta svaret är nej. Kameran är bättre, faktiskt en hel del, men utöver den är det mycket lite som motivera en uppgradering, särskilt om man tar med i beräkningen att Samsung har höjt priset en del. Vänta hellre ett tag, tills priset har gått ned, eller vänta eventuellt på Galaxy S10, som garanterat kommer om ett år.
Slutsats
Samsung Galaxy S9+ är i all sin enkelhet en utmärkt Android-mobil som prickar rätt på de flesta områden. Den är robust och läckert byggd, har snabb maskinvara, en stor fin skärm och en utmärkt kamera. Priset är dock därefter, så det kan vara svårt att motivera ett köp om man redan har förra årets toppmodell. Har man inte det så är det svårt att bortse från Galaxy S9+, där de enda små besvikelserna är batteriet och ansiktsigenkänningen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser