I januari lanserade Samsung tre nya modeller i Galaxy S-serien, den koreanska elektronikjättens absoluta flaggskeppsserie. De tre nya mobilerna Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra är var och en direkta efterträdare till de tre Galaxy S20-modellerna från 2020, vilket för övrigt var första året som Samsung lanserade en så kallad Ultra-modell med ännu häftigare specifikationer än de andra toppmobilerna i serien.
Fram till dess hette toppmodellerna Galaxy S10+ (2019), Galaxy S9+ (2018) och så vidare, vi måste faktiskt gå tillbaka ända till 2016 och Galaxy S7 för att hitta ett år där den vanliga S-modellen även var toppmodellen.
Men även om Galaxy S21 alltså är den minsta och billigaste i årets S-serie är den verkligen inte ointressant. Tvärtom. Det är bara ett fåtal som har lust eller råd att betala det vansinnigt höga priset för Galaxy S21 Ultra. Och eftersom Galaxy S21 är identisk med Galaxy S21+, bortsett från att skärmen är lite mindre, är det svårt att sluta jubla när Galaxy S21 kostar 2 000 kronor mindre än sin storebror.
Utseende och konstruktion
Galaxy S20 från 2020 var inte direkt vacker. Det var som om Samsung hade glömt att involvera designteamet när ingenjörerna väl hade proppat den nya mobilen full med alla funktioner och den enorma kameramodulen.
Men Galaxy S21 5G är en annan historia. Den har en ny design med en kameramodul som är sömlöst integrerad och i går i linje med metallramen som omgärdar hela mobilen – som dessutom finns i nya matta färger – Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom White och Phantom Pink – vilket innebär att den inte suger åt sig fingeravtryck och har blivit betydligt lättare att hålla i handen.
Telefonen är i stort sätt kantlös och har frontkameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen. Både fram och bak sitter Gorilla Glass Victus och den smala metallramen är gjord av härdad aluminium – som är svartfärgad och därför ser ut som plast, vilket faktiskt är vårt enda klagomål när det gäller utseendet.
Byggkvaliteten går det nämligen inte att klaga på. Galaxy S21 5G känns den robust och tålig och är dessutom IP68-certifierad, så det är helt officiellt att den ska kunna tåla lite av varje.
Skärm och ljud
Galaxy S21 har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till 1300 nits. Det är mer än tillräckligt för att man utan vidare ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel. Vilket vi faktiskt lyckades bekräfta när solen för ett kort ögonblick sken genom februari-molntäcket. Man måste uppenbarligen åka hela vägen till Sahara för att det inte längre ska gå att se vad som händer på skärmen.
Uppdateringsfrekvensen är adaptiv för att spara ström. I praktiken betyder detta att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 10 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 60 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.
Och medan Galaxy S20-användare var tvungna att välja den höga QHD+-upplösningen eller hög uppdateringsfrekvens (som bara kunde köras i FHD-upplösning) så har skärmen på Galaxy S21 helt enkelt blivit nedgraderad jämfört med förra årets modell. Nu är den maximala upplösningen bara 2400 x 1080 pixlar (FHD+), vilket är ett rätt så tråkigt sätt att lösa dilemmat på.
I synnerhet som S21 i övrigt har en skärm som är snudd på oöverträffad. Bilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel från Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Det finns ett stort djup i bilden och kontrastnivån är den bästa vi har sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.
Även när det gäller ljudet levererar Galaxy S21 varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.
När man använder mobilen som ljudkälla och streamar musik är ljudet riktigt bra. Det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i den, så den kan med gott samvete användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata i telefon handsfree utan hörlurar.
Kamera
Samsung har försett Galaxy S21 5G med en kameramodul med 12 Mp ultravidvinkel (f/2,2), 12 Mp normal vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering) och 64 Mp telelins. Frontkameran har 10 Mp (f/2,2).
De flesta av kamerafunktionerna känner vi igen från förra årets S20-serie. Bland annat Space Zoom, som är Samsungs namn på en zoomfunktion som kombinerar optisk och digital zoom med digital beskärning av motivet i bilden, så att man kan zooma in med uppemot 30 gånger på vilket föremål som helst.
I praktiken görs detta med telelinsen på 64 Mp. Den har egentligen bara 1,1x optisk zoom, men i kombination med digital zoom ökas detta till så kallat 3x hybridoptisk zoom. Resten görs genom att beskära (croppa) bilden, vilket går att göra tack vare den höga 64 Mp-upplösningen. Resultatet är dock inte övertygande. Det handlar, precis som förra året, om en gimmick som överhuvud taget inte kan ta några ordentliga bilder.
gimmick som överhuvud taget inte kan ta några ordentliga bilder.
Andra kameranyheter som bör nämnas är att Galaxy S21 kan filma video med upp till 4K-upplösning och 60 fps med alla linser. För att få ut det mesta av den tekniska utvecklingen har Samsung stoppat i en ny kamerafunktion som heter Director’s View, som gör att man kan växla mellan kamerans olika linser manuellt när man spelar in video.
På samma gång kan man se sig själv i hörnet av skärmen – och på inspelningarna, så vi misstänker att den nya funktionen kommer att tas emot med öppna armar av YouTubers och andra influencers. Under alla omständigheter är Director’s View extremt enkel att använda i praktiken och resultatet är en typ av video som vi inte har sett tidigare från någon mobiltelefon.
Bilder som tas på natten eller i mörka miljöer har också blivit bättre tack vare artificiell intelligens som gör sensorn snabbare så att den släpper in mer ljus.
Prestanda och funktioner
Bakom skärmen på Galaxy S21 sitter Samsungs splitter nya 5 nm 64-bitars octacore Exynos 2100-processor. Dessutom har mobilen 5G (SA, NSA och Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6, 25-watts snabbladdning samt 15-watts trådlös laddning och möjlighet att ladda andra enheter trådlöst.
Precis som Apple levererar Samsung sin senaste toppmobil i klimatvänlig förpackning utan någon medföljande laddare. Om man inte redan har någon laddare och måste köpa en som tillbehör är totalpriset för mobil och laddare i nivå med förra årets pris för motsvarande Galaxy S20 inklusive laddare.
Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester på mobilen och föga överraskande är Galaxy S21 i stort sett den mest kraftfulla smartmobilen man kan köpa för pengar i skrivande stund. Den är inte riktigt lika makalös som vårt testexemplar av Galaxy S21 Ultra, men det beror enbart på att S21 får nöja sig med 8 GB RAM i stället för de 16 GB som sitter i Ultra-modellen.
Närmaste konkurrenten i prisklassen är iPhone 12 Mini och om vi jämför testresultaten vinner Apple när det gäller Geekbench 5, som mäter CPU:ns övergripande prestanda. Däremot är Samsungs mobil snabbast i tester som mäter grafikprestanda, till exempel GFXBench och 3DMark. När man använder telefonerna till vardags är det svårt att märka någon egentlig skillnad.
Faktum är att S21 går som en raket. Här finns inga hackningar, allt går blixtsnabbt – och i synnerhet med den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz går allt i användargränssnittet som på räls. Varken de tyngsta apparna (spel som Asphalt 9) eller häftig multitasking får telefonen att börja svettas.
Slutsats
Samsung Galaxy S21 5G och den 2 000 kronor dyrare Galaxy S21+ 5G är identiska sånär som på två områden. S21 får ”nöja sig” med en baksida av förstärkt polykarbonat, plus-modellen har Gorilla Glass Victus på både fram- och baksidan. S21 har dessutom en skärm på 6,2 tum medan S21+ har 6,7 tum. Det är dock inte bara en fördel eftersom båda mobilerna har FHD+-upplösning (2400 x 1080 pixlar) vilket faktiskt innebär att pixeltätheten och därmed bildkvaliteten är högre på Galaxy S21.
Med andra ord får man med S21 en lite mindre, men objektivt sett bättre skärm samt i övrigt precis samma specifikationer som med S21+. Fast till ett markant lägre pris. Alltså är det inte så svårt att dra slutsatsen att Samsung Galaxy S21 5G är det bästa köpet i den nya Galaxy S-serien.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser