OnePlus 9 Pro

Håller OnePlus 9 Pro takten?

OnePlus 9 Pro har mycket att leva upp till. Den nya toppmobilen träffar inte riktigt mitt i prick, men kameran är den bästa hittills.

OnePlus 9 Pro

På bara några få år har kinesiska OnePlus blivit en av de största och mest populära mobiltillverkarna. Inte minst har Huaweis svårigheter gett OnePlus vind i seglen, vilket de har utnyttjat genom att erbjuda superbra mobiltelefoner till rimliga priser i olika prisklasser.

Förra året utsåg vi toppmodellen OnePlus 8 Pro till Årets bästa mobiltelefon i den dyraste klassen, och även om konkurrensen är hårdare i år så är det ingen tvekan om att märkets nya toppmodell, OnePlus 9 Pro, även i år är en given kandidat till att vinna kategorin.

OnePlus 9 Pro finns i tre färger: Morning Mist, Pine Green och Stellar Black. De två senare är matta, medan den silverfärgade är mycket blank och nästan suger åt sig fingeravtryck. (Foto: OnePlus)

Utseende och konstruktion

Tyvärr ser OnePlus 9 Pro mer ut som höstens lite tråkiga OnePlus 8T än sin föregångare från förra året, den mer unika OnePlus 8 Pro. Kameramodulen är rektangulär och sitter längst upp till vänster om man tittar på telefonen bakifrån med skärmen vänd nedåt. Precis som på budgetmodellen OnePlus Nord. Kameran på OnePlus 9 Pro är bara större.

Ramen är exakt skuren i aluminium och precis som på både 8 Pro och 8T sitter av/på-knappen och det lilla skjutreglaget som växlar mellan ljud, vibration och ljudlöst på höger sida, medan volymen ställs in med knappen på motsatta sidan.

Tyvärr ser OnePlus 9 Pro mer ut som höstens lite tråkiga OnePlus 8T än föregångaren från förra året, den mer unika OnePlus 8 Pro. Kameramodulen är rektangulär och sitter längst upp till vänster sedd bakifrån. (Foto: Peter Gotschalk)

Vårt testexemplar hade färgen Morning Mist, som nästan suger åt sig fingeravtryck, det finns även de två matta färgerna Pine Green och Stellar Black, som vi absolut skulle rekommendera om man vill slippa putsa sin mobil lika ofta som man putsar sina glasögon!

OnePlus 9 Pro är naturligtvis både lätt och robust, men designmässigt har OnePlus jobbat med detaljerna. Till exempel verkar kameramodulen stor när man ser den, men sticker ut så lite att mobilen praktiskt taget inte vickar när den ligger på ett bord.

Skärm

Precis som Samsung Galaxy S21 Ultra har OnePlus 9 Pro adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket i praktiken betyder att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 1 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 24 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.

Den böjda skärmen har en knivskarp och högupplöst bild som nästan känns sammetslen. Dessutom har den uppemot 1300 nits i ljusstyrka, vilket i praktiken innebär att den går att använda utan problem utomhus, även om solen skiner från en molnfri himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Den böjda skärmen har en knivskarp och högupplöst bild med en nästan sammetslen känsla. Dessutom har den en häftig ljusstyrka på upp till 1300 nits, vilket i praktiken innebär att skärmen kan användas utan problem utomhus, även om solen skiner från en molnfri himmel.

Förutom den höga uppdateringsfrekvensen har OnePlus 9 Pro rörelseutjämningstekniken MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som får videor att se bättre ut genom att öka antalet ”frames”. Alltså optimeras videoinnehåll som ursprungligen spelades in med 24 fps eller 30 fps så att det kan spelas upp med minst 60 fps, vilket utnyttjar skärmens höga uppdateringsfrekvens bättre.

Med Warp Charge 65T kan OnePlus 9 Pro laddas från 1 till 100 procent på bara 29 minuter. (Foto: OnePlus)

Ljud

När det gäller ljud är OnePlus ännu en gång kung på mobilmarknaden.

OnePlus 9 Pro har bildligt talat fått en inbyggd bergsprängare från 1980-talet (i själva verket är det Qualcomm Aqstic-plattformen som driver den). Så bra låter OnePlus 9 Pro när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar.

Även med hörlurar blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och mobilen levererar en bred ljudbild med massor av detaljer, där både de höga tonerna och basen framträder knivskarpt.

”OnePlus har alltid prioriterat premiumanvändarupplevelser högre än någonting annat. Ett av våra strategiska fokusområden är att förbättra kameraupplevelsen i våra smartphones, vilket vi kommer att göra med expertis från legendariska Hasselblad”, säger Pete Lau, grundare och VD för OnePlus. (Foto: OnePlus)

Kamera

Även om OnePlus 8 Pro innebar en markant uppgradering från tidigare modeller så har kameran i åratal varit OnePlus akilleshäl. Åtminstone när deras aktuella toppmodeller jämfördes direkt med mobiler från bland annat Huawei och Samsung i motsvarande prisklass.

Men i år är det andra bullar. Kameran i OnePlus 9 Pro har nämligen utvecklats i samarbete med den ikoniska kameratillverkaren Hasselblad, som har varit ledande inom kamerateknik de senaste 80 åren. Hasselblad har under många år använts av världens bästa fotografer och gjorde bland annat kameran som förevigade Armstrongs första steg på månen.

Kameran på OnePlus 9 Pro tar bokeh-bilder minst lika bra som sin föregångare. (Foto: Peter Gotschalk)

Mer specifikt innebär samarbetet att de två mobilerna i OnePlus 9-serien levereras med kamerasystemet Camera for Mobile som utvecklats i samarbete med Hasselblad. Det inkluderar ett nytt färgkalibreringssystem som ska ge bilder mer naturtrogna och exakta färger.

Själva mekaniken består av en primär kameraoptik på 48 Mp, baserad på en specialdesignad IMX789-bildsensor som är utvecklad i samarbete med Sony. Dessutom har den en ultravidvinkellins på 50 Mp med en 1/1,56-tums Sony IMX766-bildsensor och en 8 Mp telelins med 3,3x optisk zoom, samt en dedikerad monokrom 2 Mp-kamera som understöder den primära kameran.

I praktiken gör OnePlus 9 Pro jobbet utan att blinka. Bilderna är färgrika och varma utan att se konstlade ut. Den monokroma sensorn ger detaljer och djup i bilderna som vi inte har sett från OnePlus förut, även bilder tagna i mörker blir riktigt bra. Makroobjektivet levererar varorna genom att ta knivskarpa bilder när man kommer riktigt nära.

Med ultravidvinkelobjektivet kan man ta makrobilder på 2,5 centimeters avstånd från motivet – som i detta fall är en kotte, om någon undrade. (Foto: Peter Gotschalk)

Summan av kardemumman är att OnePlus 9 Pro har den bästa mobilkameran hittills från den kinesiska tillverkaren. Längre fram ska vi göra ett mer djuplodande jämförandetest och ta reda på om OnePlus den här gången kan slå kameratelefoner som Samsung Galaxy S21 Ultra och Apple iPhone 12 Pro Max.

Prestanda och funktioner

Förra året överraskade OnePlus med Warp Charge 30T, som kunde ladda OnePlus 8 Pro från 0 till 50 % på bara 23 minuter – eller 30 minuter om det skulle vara trådlöst. I år har blixtladdningen verkligen tagit fart och OnePlus 9 Pro laddas från 0 till 100 % på 29 minuter med kabel, medan den trådlösa laddaren (som köps separat för 740 kronor) levererar hela 50 watt och klarar laddningen från 0 till 100 % på 43 minuter.

Telefonen är naturligtvis IP68-certifierad, vilket innebär att den är både damm- och vattentät, och precis som tidigare modeller har OnePlus 9 Pro LPDDR5 RAM, som är den snabbaste typen av RAM. I kombination med den senaste Snapdragon 888-processorn betyder det att den nya OnePlus Pro-modellen i skrivande stund är en av de absolut snabbaste mobiltelefonerna. Det är faktiskt bara iPhone 12 Pro Max som är snabbare på vissa områden, medan Samsung Galaxy S21 Ultra får se sig slagen på upploppet.

Men inga rosor utan taggar. En tråkig utveckling som började med OnePlus Nord och fortsatte med OnePlus 8T är ett irritationsmoment även i 9 Pro.

OnePlus har nämligen gått ifrån sina egna OxygenOS-appar för samtal, meddelanden och kontakter, och i stället satsat på Googles appar från den rena Android-versionen. Det fungerar fint men gör 9 Pro mer anonym och lite mindre ”OnePlus-aktig” än man skulle vilja.

Däremot har nya version 11.5 av OxygenOS ett par innovationer som vi gärna välkomnar. Bland annat är flera appar och menyer utformade så att de är lättare att använda med en hand, och kamera-appen har en blixtsnabb delningsfunktion, så att man kan dela den bild eller video man just har tagit med en enda tryckning på miniatyrbilden. Smart.

Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i skärmen och kameran stöder även Face Unlock. Båda fungerar bra, men säkerheten blir bäst med fingeravtryck.

Även med frontkameran går det att ta utmärkta bokeh-bilder – som man för övrigt kan spegelvända i inställningarna. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus 9 Pro: Slutsats

OnePlus 9 Pro är en av de bästa mobilerna som går att köpa för pengar just nu. Vi tycker däremot inte att detta års bästa OnePlus-mobil är lika överlägsen konkurrenterna som förra årets toppmodell OnePlus 8 Pro var. Det beror delvis på att vi tycker att OnePlus i år har lanserat en produkt som är lite mer anonym och lite mindre OnePlus egen än vi hade velat. Men det beror också på att framför allt Samsung i år har släppt en toppmodell som helt enkelt är otroligt svår att slå.

Ändå vill vi fortfarande rekommendera OnePlus 9 Pro, för det finns trots allt få mobiler på marknaden just nu som ens når den till knäna. Och i synnerhet med tanke på priset, för de här pengarna får man knappast någon bättre Android-mobil just nu.

Läs vidare
Exit mobile version