TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S20 FE

Samsungs folkmobil

Samsung Galaxy S20 FE är snudd på den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

Av / 2020-11-08 - 09:02
Samsung Galaxy S20 FE

Home tycker

  • Riktigt fin skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens, bra byggkvalitet och matt baksida. Bra allroundkamera, höga prestanda och rent allmänt extremt mycket mobil för pengarna.
  • Skärmupplösningen är inte lika hög som i de andra modellerna i Galaxy S20-serien. Levereras bara med 15-wattsladdare, även om 25-wattsladdning stöds.

Hur vet stora företag egentligen vad kunderna vill ha? Tja, bland deras vanligaste verktyg finns algoritmer som bedömer vad enskilda användare eller hela målgruppen kommer att tycka, baserat på tidigare beteenden (så gör bland annat Netflix). Eller så använder man sig av fokusgrupper, där utvalda konsumenter får svara på djuplodande frågor om nya produkter – och deras svar och känslomässiga reaktioner observeras, mäts och vägs in i minsta detalj.

Eller … så kan man bara fråga dem direkt vad de vill ha. Och det är precis vad Samsung har gjort när de utvecklat den så kallade Fan Edition av Galaxy S20.

Frågorna har funnits på diverse sociala medier och resultatet har blivit en mobiltelefon med de mest populära funktionerna från Galaxy S20-serien, fast till ett mer överkomligt pris.

”Galaxy S20 FE är en del av S20-familjen och en riktig premium-smartphone, men till ett pris som gör den tillgänglig för fler. Vi har lyssnat på våra Galaxyanvändare och inkluderat de mest uppskattade funktionerna i S-serien såsom trippelkamera, 5G, display med 120 Hz och ett stort batteri som du kan lita på hela dagen. Dessutom kommer den i hela sex exklusiva färger så att alla kan hitta en modell som passar just dem”, sade Sebastian Wirhed, produktchef för mobiltelefoner på Samsung Electronics Nordic, om den nya mobiltelefonen som vi har haft inne för test de senaste veckorna.

Utseende och konstruktion

Samsungs nya mobil finns mycket riktigt i sex färger: Cloud Red, Cloud Orange, Cloud Lavender, Cloud Mint, Cloud Navy och Cloud White. Som alla Galaxy Note 20-mobiler har Samsung Galaxy S20 FE en matt baksida, så att man slipper flottiga fingeravtryck, och tack vare en lätt böjd bakkant är telefonen också bekväm att hålla i handen, även om skärmen är platt som en pannkaka.

Annons

Den rektangulära kameramodulen sitter längst upp till vänster på baksidan, men även om den ser stor ut vid första anblicken så kan telefonen mer eller mindre ligga på en yta utan att vicka och den matta ytan innebär att den inte lever sitt eget liv och glider runt på bordet.

Samsung Galaxy S20 FE finns i hela sex färger, inklusive Cloud Red, Cloud Orange och Cloud Lavender som syns på bilden. Baksidan är gjord av hårdplast men den matta ytan gör telefonen lätt och bekväm att hålla i. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy S20 FE har en baksida av plast och en skärm av typen Gorilla Glass 3, vilket innebär att den inte är riktigt lika robust som på andra modeller i Galaxy S20-serien. Å andra sidan är mobilen IP68-certifierad och alltså både damm- och vattentät.

Skärm och ljud

På papperet har Galaxy S20 FE en lite sämre skärm än de dyrare modellerna i S20-serien, men det handlar främst om FHD+-upplösningen, som bara har 2400 x 1080 pixlar. Till exempel har den mycket dyrare Samsung Galaxy S20 Ultra QHD+-upplösning, som dock inte stöds av den höga uppdateringsfrekvensen på 120 Hz.

Har man väl provat med att använda sin mobil med 120 Hz uppdateringsfrekvens aktiverad så är det verkligen svårt att gå tillbaka till 60 Hz, eftersom den högre uppdateringen helt enkelt gör användarupplevelsen mycket mjukare och läckrare. Och eftersom även de dyra modellerna i Galaxy S20-serien bara kan köras i FHD+-upplösning om uppdateringsfrekvensen är inställd på 120 Hz så är det praktiskt taget ingen nackdel med den lite billigare skärmen i Galaxy S20 FE.

Bilden är nämligen knivskarp och skärmen är ganska så ljusstark. Färgerna är starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll av hög kvalitet (till exempel Netflix) på skärmen, även om den inte är HDR-certifierad.

När man har Galaxy S20 FE som ljudkälla och strömmar musik är ljudkvaliteten riktigt bra och det finns dessutom ett par bra stereohögtalare så att mobilen med gott samvete kan användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata handsfree utan hörlurar.

Även om skärmen på Galaxy S20 FE bara har FHD+-upplösning så stöder den en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket gör den mjuk och grymt läcker att använda. Bilden är dessutom knivskarp och ljusstark. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Kameran är naturligtvis inte helt i klass med som Galaxy S20 Ultras nästan absurda specifikationerna, men det kan fungera med mindre också. FE-modellen är utrustad med tre objektiv (12 Mp ultravidvinkel, 12 Mp huvud och 8 Mp tele) samt optisk bildstabilisering och 3x optisk zoom plus 30x hybridzoom.

Och även om detta inte är toppspecifikationer så tar kameran bra bilder i de flesta situationer. Detta gäller både med huvudobjektivet och med ultravidvinkeln i dagsljus, men dessutom även svårare motiv som närbilder och inomhusbilder i artificiellt ljus. Telefonens nattläge är däremot inte lika övertygande.

Frontkameran med 32 megapixlar bör framhållas, för med den kan man ta extremt bra selfies, även med bokeh-effekt.

galaxys20FE_vidvinkel galaxys20FE_ultravidvinkel Galaxys20FE_3xzoom galaxys20fe_selfie galaxys20fe_kunstigtlys galaxys20FE_makro galaxys20fe_ nat
<
>

Prestanda och funktioner

Samsung Galaxy S20 FE finns i två versioner, med LTE respektive 5G. Den dyrare 5G-versionen – som är den vi har testat – är utrustad med Qualcomms Snapdragon 865-processor, medan den renodlade LTE-versionen har Samsungs egen Exynos 990-processor.

I praktiken måste man anstränga sig ordentligt om man ska hitta på något att göra med Samsung Galaxy S20 FE som pressar den längre än den klarar. Den är blixtsnabb när man använder den till vardags – även när man spelar stora, tunga spel som Asphhalt 9 – och det intrycket bekräftas av våra benchmark-tester, vars resultat faktiskt på alla punkter vittnar om prestanda som är betydligt högre än för Samsung Galaxy S20 Ultra, vårens absoluta toppmodell.

Kameramodulen sitter längst upp till vänster på baksidan, men även om den ser stor ut så kan mobilen mer eller mindre ligga på en yta utan att vicka. (Foto: Peter Gotschalk)

Vårt testexemplar hade visserligen bara 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme att arbeta med, men det är också värt att notera att Galaxy S20 FE stöder externa minneskort på upp till 1 terabyte.

Batteritiden är också mer än godkänd, på det området är vår enda kritik att även om Galaxy S20 FE faktiskt stöder 25-watts snabbladdning så följer det bara med en 15-wattsladdare i kartongen. 15-watts trådlös laddning stöds dock också.

Slutsats

Det var klokt gjort av Samsung att lyssna på sina användare, för summan av kardemumman är att Samsung Galaxy S20 FE faktiskt är den bästa mobilen i Galaxy S20-serien hittills. Åtminstone om man tittar på förhållandet mellan pris och prestanda.

Den är markant billigare än de större modellerna i S20-serien, men levererar hög kvalitet och bra prestanda på alla områden som verkligen räknas.

Karakter
Samsung Galaxy S20 FE
Premium

Också i detta test:

OnePlus 8T

Nedbantat flaggskepp

OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

Blixtsnabb laddning och lång batteritid trots ljusstark skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bland de snabbaste mobilerna i prisklassen. Kameran tar bra bilder i bredformat och i mörker – och när man kommer riktigt nära motivet.
Saknar trådlös laddning och IP-klassning. Usel frontkamera och huvudkameran saknar optisk zoom. För många Google-appar försämrar OxygenOS.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Ljud & Bild