En gång i tiden var LG:s G-serie kul och nyskapande, med många tekniska nyheter eller vågade experiment med modulär uppbyggnad. Förra årets G6 var ett avsteg från detta med en bra, men ganska traditionell, mobil. Nya LG G7 ThinQ har låtit vänta på sig, vilket gav förhoppningar om något spännande. Men den visar sig snarare vara en försiktig uppdatering med några få finesser som sticker ut. ThinQ är LG:s nya märkning som man använder på alla sina produkter som har AI-funktioner, oavsett om det är en tvättmaskin eller en mobiltelefon.
Utseende och konstruktion
Årets Android-mobiler verkar alla vara stöpta i samma form, med en skärm som går nästan ända ut i kanterna, och en ”flärp” för selfiekameran. Precis som iPhone X. På baksidan hittar vi fortfarande dubbla kameror, om än ovanför istället för bredvid varandra. Samt en väl placerad fingeravtrycksläsare. I Skandinavien får vi nöja oss med antingen den svarta eller blå modellen, där den senare är mest spännande med sin skimrande yta. Telefonen känns välbyggd och är mycket riktigt damm- och vattenskyddad enligt IP68, men har även testats till militär standard för tålighet.
Skärm
Med en riktigt högupplöst skärm är det den mest detaljrika vi sett sedan Sony Xperia XZ Premium. Färgåtergivningen är bra för att vara en LCD-skärm och den är till och med HDR-kompatibel. Men man får inte samma svartnivå och studs i bilden som från en OLED. Dess partytrick är ljusstyrkan, som kan ges en extra kick för att nå upp till 1000 nits. Det är praktiskt för att tillfälligt kunna läsa skärmen i starkt solljus, men den återgår snabbt till mer normal nivå.
Kamera
Liksom på tidigare mobiler använder LG den extra kameran som en vidvinkellins. Det är ytterst användbart för att fånga mer av utsikten, eller för att ta gruppbilder utan att behöva backa. Den mest påtagliga AI-funktionen är kamerans igenkänning av objekt för att optimera inställningarna. När det fungerar, vill säga, och även då blir bilderna ofta onaturligt överdrivna. Vid riktigt dåligt ljus aktiveras Super Bright Mode, men det kan även slås på manuellt.
Sådana gimmickar har vi sett förr, men på G7 fungerar det överraskande bra. Kameran slår ihop flera pixlar för att öka ljuskänsligheten, vilket dock minskar upplösningen. Men resultatet kan faktiskt mäta sig med kamerakungen Huawei P20 Pro. HDR-bilder får lite väl ljusa skuggor. Det går att få bra bilder även i normala situationer, men resultatet blir lite oberäkneligt om man använder AI-läget. De blir bara inte lika bra som hos de bästa mobilerna.
Ljud
Det som verkligen skiljer G7 från mängden är högtalaren. Hela innanmätet används nämligen som en resonanskammare, vilket gör att den spelar betydligt högre än andra mobiler. Lägger man den på ett bord så förstärks även basen, så att det blir riktigt njutbart. Men LG har liksom tidigare även satsat på bra ljudkretsar, nu även med DTS-X-stöd. Tack vare att de behållit hörlursutgången så kan man få ut riktigt bra surroundljud när man tittar på film.
Användning
Liksom Samsung har LG satt en dedikerad knapp på sidan för att aktivera röstassistenten. Lyckligtvis slipper man den eländiga Bixby utan får den betydligt användbarare Google Assistant. Med en dubbeltryckning startar man Google Lens och dess bildanalys samt igenkänning av objekt. Knappen kan tyvärr inte programmeras om för andra ändamål, även om LG säger sig vara öppna för det om tillräckligt många efterfrågar det.
Prestanda
Tack vare den senaste Snapdragon-systemkretsen, som körs i lite högre hastighet, samt snabba minnen så presterar G7 alldeles utmärkt. Det är faktiskt en av de snabbaste mobilerna vi testat i år och får bara se sig slagen av OnePlus 6. Däremot är batteritiden ganska genomsnittlig, men lyckligtvis stöds både QuickCharge och trådlös QI-laddning.
Slutsats
Problemet för LG är att G7 ThinQ släpps sist av årets flaggskeppsmobiler. Därför är det lite svårt att bli imponerad av prestanda, skärmstorlek eller andra saker som vi redan sett hos konkurrenterna. Det som den gör bättre är att skärmen är riktigt ljusstark, att den tar de bästa bilderna i svagt ljus och att högtalaren klarar riktigt hög volym. Däremot är AI-kameran lite opålitlig. Objektivt är det inga större fel på mobilen, den är faktiskt fullt i klass med de bästa på många områden. Men den ser lite anonym ut och misslyckas att skapa någon riktig wow-faktor som gör att man tveklöst köper den istället för någon annan. Konkurrensen är hård.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser