Efter tre år i skandinaviska butiker håller Googles Pixel-telefoner på att bli ett etablerat namn på den svenska mobilmarknaden.
Google Pixel 9, som vi testar här, är den billigaste i serien. Den är lite mindre än Pixel 9 Pro XL, som toppmodellen numera heter. Men har samma storlek som den nya kompakta Pro-modellen. Skärmen är 6,3 tum på diagonalen.
Pixel 9 och Pixel 9 Pro har även samma skärmupplösning (2 400 x 1 080 pixlar), skillnaderna ligger främst i kameran.
Processorn är däremot densamma som i toppmodellen. Google använder sin egen Tensor G4-processor som är optimerad för artificiell intelligens snarare än ren datorkraft. Den enda direkta skillnaden är mängden RAM, som är 12 gigabyte i stället för Pro-modellens 16 gigabyte. Google Pixel 9 finns med 128 gigabyte och 256 gigabyte lagringsutrymme.
Kantigare utseende
Googles Pixel-telefoner har gradvis blivit kantigare. Pixel 8 hade raka kanter på skärmen istället för rundade. Och Pixel 9 har en platt ”kofongare” av metall hela vägen runt. Google följer alltså mobilmodet och det gör förmodligen också att telefonen är tåligare mot stötar och slag.
Skärmglaset på fram- och baksidan har uppgraderats till andra generationens Gorilla Glass Victus.
Även kamerasektionen är mer kantig. I stället för en tvärgående metallremsa över hela telefonens bredd sitter kamerorna nu i en oval upphöjning – som också har en vass kant. Designen är fortfarande omisskännligt Google Pixel, men mer ”edgy”.
Den skarpa kanten på kameradelen innebär också att telefonen inte kan ligga plant på bordet utan vilar på kamerakanten på ett sätt som gör att man oroar sig för repor på både kameran och bordsskivan. Den självklara lösningen är ett skyddande mobilskal, men då har allt arbete från formgivarna och ditt omsorgsfulla val av färg varit förgäves.
Förbättrad supervidvinkel
Inuti kamerasektionen hittar man en 50-megapixels vidvinkel (i stort sett samma som förra årets) och en 48-megapixels supervidvinkel som är en betydande förbättring mot förra årets 12-megapixels. Selfiekameran är på 10 megapixlar. Det är som på Pixel 8, men en nyhet är att även denna har fått autofokus. Så chansen att se skärpt ut på bilderna är större.
Kamerorna på baksidan täcker tillsammans zoomområdet från 0,5x vidvinkel till 2x optisk zoom. Men det finns ingen teleoptik, eftersom det är den största skillnaden mellan standardmodellen och Pro-versionerna. I stället får man nöja sig med digital zoom upp till 8x.
Det är okej för semesterbilder, men inte för paparazzibilder med detaljer. För att göra saken ännu värre har Pro-modellerna (inklusive Pixel 8 Pro) just fått en AI-baserad zoomförbättring som trollar fram detaljer i inzoomade bilder.
Ty den som har skall få, och det i överflöd …
Mjukvaran är nästan magisk
Google är ett mjukvaruföretag, och det som verkligen skiljer deras telefoner från konkurrenternas är mjukvaran.
Visst, kamerorna är riktigt bra, men det är programvaran och dess AI-bearbetning som gör bra bilder till fantastiska.
Ljudet i mikrofonen och högtalarna är också bra nog, men den artificiella intelligensen lyfter återigen resultatet dramatiskt. Vilket till exempel innebär att störande trafikljud när man pratar i telefon är ett problem som praktiskt taget har försvunnit!
Och bildmagin fortsätter efter att bilden är tagen. Svåra föremål och irriterande personer kan tas bort spårlöst. Och skolfotografer kommer att älska möjligheten att kombinera flera bilder av samma grupp till en bild – där alla ser bra ut på samma gång.
En helt ny funktion ger till och med fotografen möjlighet att själv vara med på bilden. Det ser nästan skrämmande verkligt ut!
Benchmarks
Google Pixel 9 har samma processor (Tensor 4) som de två Pro-modellerna. Och för den delen som den kostsamma Pixel 9 Pro Fold. Så då kan man väl förvänta sig flaggskeppsprestanda till budgetpris?
Inte riktigt. För det första är det bara en liten skillnad i ren processorkraft jämfört med förra årets modeller. Och för det andra är Google Pixel 9 cirka 10 procent långsammare än Pixel 9 Pro.
Om hastighetsskillnaden jämfört med Pro-versionen beror på att Pixel 9 bara har 12 gigabyte RAM medan Pixel 9 Pro har 16 gigabyte, eller om Google helt enkelt har strypt den billiga modellen för att ge Pro-köpare valuta för pengarna, vet vi inte. Men siffrorna talar sitt tydliga språk. Och för säkerhets skull har vi gjort hastighetstesterna på flera oberoende telefoner – med samma överraskande resultat.
Som min kollega Jonas Ekelund konstaterade i sitt test av Google Pixel 9 Pro ligger Tensor 4-processorns prestanda betydligt efter konkurrenterna när det gäller sifferbehandling. Och man behöver inte heller köpa en Pixel-telefon för att få den snabbaste spelgrafiken. På det området är Snapdragon 8 Gen 3-baserade mobiler som Asus ROG Phone 8 mer än dubbelt så snabba!
Situationen är annorlunda med beräkningar för artificiell intelligens. I det helt nya Geekbench AI-testet drar Pixel 9-telefonerna ifrån resten av startfältet.
Batteritiden är medelmåttig. Strax under fem timmar tog det att tömma batteriet med vårt intensiva simuleringstest med fullt ös på skärmen.
Laddaren saknas – fortfarande
Vid det här laget har mobiltillverkarna gjort det till norm att det inte följer med någon laddare i kartongen när man köper en mobiltelefon. Bara en USB-C-kabel.
Google är alltså inte ensamma om att vara snåla, så det påverkar inte betyget. Men det gör inte snålheten mer acceptabel.
På plussidan har laddningstiden förbättrats något. Man kan numera ”blixtladda” med 45 watt i stället för 30 watt. Båda är dock mycket långsammare än konkurrenterna. Om man laddar över natten, eller om man har en trådlös laddare bredvid datorn på jobbet, spelar det egentligen ingen större roll. I de allra flesta fall kommer det att finnas tillräckligt med ström i batteriet för en hel dag.
Som information till Googles ingenjörer är världsrekordet i blixtladdning 320 watt, vilket innehas av kinesiska Realme.
Batterikapaciteten anges till 4 700 mAh, vilket är något mindre än Pixel 8, som hade 5 000 mAh.
Slutsats
Googles Pixel-telefoner är inte som de flesta andra, vilket kan göra det svårt att göra en rättvis bedömning. AI-funktionerna står för en så stor del av användarupplevelsen och innebär så många fördelar att det kan vara svårt att välja något annat när man väl vant sig vid brusfria konversationer, perfekta bilder i mörker och fotografier där man kan flytta runt saker i motivet.
AI-motorn i Tensor 4-processorn är bättre än förra årets Tensor 3, men utöver detta är förbättringarna små. Google har sagt att de från och med Pixel 10 kommer att byta till en helt nyutvecklad och förmodligen mycket kraftfullare processorplattform. Så om du redan har en Pixel 8 (eller 8 Pro) i fickan kan det finnas goda skäl att behålla den ett år till.
Om du inte har en Pixel 8 och behöver en mobil just nu är Pixel 9 ett lysande val. Och om du har råd är Pixel 9 Pro – i båda versionerna – ännu bättre.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser