Tanken är helt rätt: En fick- och plånboksvänlig kompaktversion av toppmodellen – men med lika mycket muskler på alla väsentliga områden.
Google Pixel 8, som vi testar här, är byggd på samma plattform som Google Pixel 8 Pro, som vi nyligen utsåg till Årets mobiltelefon i highend-klassen. Processorn är densamma, men storleken och prislappen är behagligt mindre.
Det här är ingen idé som Google kan ta åt sig äran för att ha uppfunnit på egen hand, eftersom alla de stora mobiltillverkarna vid det här laget har släppt två eller ännu fler lättare varianter av sina toppmodeller.
Kantigare utseende
Google Pixel 8 liknar sin föregångare, men skärmen har raka kanter i stället för att vara rundad. En metallram hela vägen runt telefonen fungerar som en skyddande stötfångare. Skärmen och baksidan täcks av Gorilla Glass Victus. Kameradelen är inramad av en tvärgående metallremsa som ger Pixel-telefonerna ett igenkännbart utseende. Allt verkar förtroendeingivande, precis som sig bör för en telefon i den övre delen av premiumsegmentet.
Den mest synliga skillnaden mellan Pixel 8 och Pixel 8 Pro är storleken. Pro-modellen är 6,7 tum på diagonalen medan Pixel 8 är 6,2 tum. Samma storleksskillnad som förra årets modeller hade. Och även om en halv tum kan låta som en minimal skillnad så märks den tydligt när telefonen ligger i handen – eller i fickan.
Samma ”hjärna” i båda modellerna
Processorn inuti telefonen är däremot densamma som i toppmodellen. Eller kanske borde vi säga ”hjärnan”, eftersom Googles Tensor G3-processorer är optimerade för artificiell intelligens snarare än rå datorkraft. Den enda skillnaden i maskinrummet är mängden RAM, som här är 8 gigabyte i stället för Pro-modellens 12 gigabyte.
Google Pixel 8 finns med 128 gigabyte eller 256 gigabyte lagringsutrymme. 512 gigabyte finns bara i Pro-versionen, där det finns en poäng med det på grund av möjligheten att ta bilder i superhög upplösning. Den möjligheten har inte Pixel 8.
OLED-skärmen på Google Pixel 8 är inte riktigt lika högupplöst och ljusstark som på Pixel 8 Pro: 1080 x 2400 pixlar/1 400 nits respektive 1344 x 2992/1 600 nits. Men det är fortfarande en knivskarp skärm med en ljusstyrka som syns även en solig dag.
Laddaren saknas – fortfarande
Google Pixel 8 finns i tre färger: Obsidian (svart), Hazel (grå) och Rose (ljusrosa). Tätheten är IP68, så telefonen kan användas i alla miljöer och alla slags väder utan bekymmer. Det finns plats för ett fysiskt SIM-kort och ett eSIM. Men inget SD-kort.
Batteriet är likadant som i Pixel 8 Pro och specas till 5050 mAh. Alltså i praktiken samma som förra året. Det kan blixtladdas med 30 watt. Men man letar förgäves efter en laddare i kartongen. Bara en USB-kabel ingår. Med tanke på priset verkar det snålt. Fast relativt sett inte lika snålt som för den dyrare Pixel 8 Pro, som inte heller har någon laddare. Det har i och för sig inte Apple och Samsung heller.
Bantad kamerasektion
Förra året valde Google att ha identiska kamerasektioner i de både modellerna, men utrusta toppmodellen med ett extra teleobjektiv. I år är dock läget mer oklart.
Det kan verka som om Google har ansträngt sig för att skilja modellerna från varandra och därmed motivera prisskillnaden. Pixel 8 är inte bara en mindre Pixel 8 Pro utan teleoptik. Hela kamerasektionen är uppenbart nedbantad.
Pixel 8 har visserligen i stort sett samma 50 Mp-huvudkamera som Pixel 8 Pro. Men Pro-funktionerna, framför allt möjligheten att fotografera i full 50 Mp-upplösning, saknas. Så man får nöja sig med 12 Mp.
Och medan Pro-modellen fick en ny supervidvinkel på 48 Mp får Pixel 8 nöja sig med samma 12 Mp-supervidvinkel som fanns i Pixel 7 och 7a.
Selfiekameran på 10 Mp är samma i Pixel 8 och Pixel 8 Pro.
I rättvisans namn ska det nämnas att kamerasektionen i förra generationens Pixel-telefoner var bland de absolut bästa på marknaden. Och naturligtvis finns de kvaliteterna fortfarande kvar, oberoende av att Pixel 8 Pro har kommit.
På normalt avstånd och med vidvinkel får man bilder med utmärkt dynamik och färger som efter AI-bearbetning nästan ser ännu bättre ut än i verkligheten!
Magin finns där fortfarande!
AI-funktionerna är fortfarande nästan på gränsen till trolleri. Till exempel Ta bort oskärpa, som kan förbättra kvaliteten på bilder som bara nästan var i fokus.
Och Pixel 8 har lyckligtvis också fått de nya AI-baserade funktionerna Bästa bilden (där man kan kombinera flera versioner av familjefotot till en som är den bästa av alla världar) och Magiskt suddgummi för ljud (som kan ta bort de delar av bakgrundsljud man inte bryr sig om).
Och just AI-funktionerna – och det sägs vara fler på väg – är vad som skiljer Google Pixel-telefonerna från resten av marknaden.
Benchmarks
Med samma processor som i Google Pixel 8 Pro innehåller hastighetsmätningarna väldigt få överraskningar: på i stort sett alla områden är de praktiskt taget lika. Och eftersom toppmodellen just nu är den bästa telefonen i sin klass är Pixel 8-resultaten inte dåliga alls!
I torra siffror ger processortestet Geekbench 6 poängen 1336 i singlecore och 4284 i multicore. När det gäller ren datorkraft är Pixel-telefonerna inte lika snabba som de Snapdragon 8 Gen 2-baserade modellerna, inklusive Asus Zenfone 10. Men det är fortfarande snyggt.
Samma trend kan ses i PC Mark Work 3.0-testet, som ger resultatet 11 257.
Som min kollega Jonas Ekelund noterade i sitt test av Pixel 8 Pro motsvarar Google-telefonernas grafikprestanda fjolårets toppmodeller från Samsung. Pixel 8 klarar sig alltså precis över miljonen i Antutu-grafiktestet.
På ett område kör Pixel 8 förbi sin storebror: batteritestet. Med ett resultat på 15 timmar och trekvart är den mer än fyra timmar bättre än toppmodellen. Naturligtvis på grund av den mindre skärmen.
Slutsats
Google Pixel 8 är en utmärkt telefon i de flesta avseenden. Och behöver du en modern mobil i fickvänligt format är den ett av de bästa alternativen. Men där föregångaren sopade mattan med konkurrenterna i sin prisklass är årets juniormodell så mycket dyrare att den får ”nöja sig” med fem av sex stjärnor. Det har Google sig själva att tacka för, eftersom de har förbättrat kameradelen i Pro-modellen så mycket att det verkar mer lockande att lägga en fjärdedels extra kronor. Om budgeten är begränsad – och vi har här att göra med ganska dyra mobiltelefoner – är Google Pixel 7 Pro ett intressant alternativ, som med lite tur kan hittas billigare än Pixel 8. Väljer man 7 Pro får man dock gör avkall på de senaste AI-tricken, till exempel möjligheten att komponera ett gruppfoto från flera försök.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser