Asus utmärkta Zenfone-mobiler kommer för alltid att förbli en hemlighet för de flesta, men ROG-modellerna klarar sig lite bättre. Här är Asus nämligen på hemmaplan och talar till en publik som redan känner till dem som en tillverkare av solid gaming-utrustning.
Asus ROG Phone 8 presenterades på CES-mässan i Las Vegas i början av januari och vi har fått en möjlighet att ta en närmare titt på den. Och svara på frågan om vem som behöver en så speciell och extrem smartmobil.
Diskret utseende
Designmässigt skiljer sig ROG Phone 8 avsevärt från sina föregångare. Designen sticker nämligen inte ut alls. Borta är sci-fi-färgerna, RGB-ljuset och skärmen på baksidan. Bara Anime Vision, som är en matrisdisplay med 341 lysdioder som tänds på kommando, avslöjar vad som gömmer sig på insidan. Men när mobilen ligger i handen ser den ut som vilken highend-mobil som helst.
Skärmen på ROG Phone 8 är en vacker AMOLED på 6,8 tum. Jämfört med tidigare versioner av ROG Phone har den varken blivit större eller mer högupplöst. Inte snabbare heller. Men 2 448 x 1 080 pixlar och 165 Hz i uppdateringsfrekvens är mer än tillräckligt. Asus har i stället lagt alla sina resurser på att göra skärmen ljusstark. Den har en flexibel panel från Samsung med en ljusstyrka på 1 600 nits i genomsnitt och hela 2 500 nits maximalt!
Teleoptik – äntligen
Tidigare generationer av ROG Phone har fått kritik för att de saknat ett särskilt teleobjektiv, den bristen har nu åtgärdats med ett 32 Mp-objektiv som har 3x optisk zoom och pixelbinning. Dessutom finns det upp till 32 gånger digital zoom. De digitalt uppblåsta bilderna är inte knivskarpa, men absolut användbara. Och det är ovanligt.
De andra kamerorna följer receptet från tidigare modeller. Ett 50 Mp-vidvinkelobjektiv med 120 graders synfält passar till det mesta. Och en 13 Mp-supervidvinkel för landskap och andra situationer där allt ska komma med.
Frontkameran med 32 megapixlar är inte heller någon överraskning. Men varför ändra på ett vinnande recept? Och Asus ROG Phone 8 är en telefon som köps för snabbhet snarare än fotografiska kvaliteter.
Det hade kunnat bli spännande om Asus hade kopierat det uppfinningsrika gimbalsystemet från Zenfone 10. Men den är fortfarande ensam om att kunna filma super-steady video.
Extern kylning – när det går hett till
Värme är ett problem för alla gaming-enheter. Eftersom den snabba processorn och det snabba grafikkortet (som i mobiltelefonen sitter integrerat i processorn) drar mycket ström. Att bli av med (spel)hettan kan vara svårt nog i en dator. Men det är mycket svårare i en mobiltelefon, där det inte finns plats för kylflänsar och fläktar.
Asus lösning heter AeroActive Cooler X och är en extern fläkt som klickas fast på baksidan av telefonen och får ström från den mittersta USB-porten. Kylaren innehåller inte bara en fläkt, utan också ett peltier-element, som är en elektronisk komponent som flyttar värme från den ena sidan till den andra när ström tillförs. Kylaren kan drivas av telefonens batterier, men om det ska spelas hårt måste USB-laddaren vara ansluten. Förutom kylning ger AeroActive Cooler även telefonen fysiska triggerknappar för spel.
Ingen trådlös laddning
Asus har försett ROG Phone 8 med ett batteri på 5500 mAh. Det motsvarar ungefär tidigare modeller. Tyvärr har de inte heller denna gång fått plats med trådlös laddning av mobiltelefonen. Däremot får man med en laddare i kartongen, vilket numera är en sällsynt syn. Den laddar med 30 watt, vilket är acceptabelt men bara hälften så mycket som de snabbaste konkurrenterna.
Benchmarks
Det är inte första gången som underdogen Asus kniper förstaplatsen när det gäller mobilhastighet. Senast hände det förra sommaren med Zenfone 10. Men ingen har gjort det lika övertygande som ROG Phone 8.
I processortestet Geekbench 6 får ROG Phone 8 ett resultat på 2 264 i singlecore och 7 204 i multicore. Särskilt det senare är tjusigt, eftersom det är cirka 20 % bättre än vad Zenfone 10 (med Snapdragon 8 Gen 2) åstadkom i samma test. Och det var då den snabbaste Android-mobilen på marknaden.
Men där agnarna verkligen sållas från vetet är i 3D-grafiktestet AnTuTu 10, där ROG Phone 8 spränger skalan med ett resultat på 2,1 miljoner. Det är en tredjedel högre än Zenfone 10:s gamla rekord – som i rättvisans namn har slagits även av andra sedan dess.
Enligt AnTuTus egen rekordlista är den enda som fått högre poäng iPad Pro 6. Så man kan med rätta säga att ROG Phone 8 i skrivande stund är den snabbaste mobiltelefonen i världen.
Även i GFXBench T-Rex-testet flyttar ROG Phone 8 gränserna med ett resultat på 9 312 frames, vilket är en tredjedel högre än Snapdragon Gen 2-baserade mobiler.
Batteritestet slutar på ett mer genomsnittligt resultat på 7:56 timmar. I praktiken räcker det till en eller två dagars användning och är på samma nivå som konkurrenternas flaggskepp.
Slutsats
Asus ROG Phone 8 befäster Asus position som leverantör av marknadens snabbaste mobiltelefoner. Den extrema hastigheten beror framför allt på Snapdragon 8 Gen 3-processorn, som är ett betydande steg framåt jämfört med andra generationen av samma processor.
Eftersom Snapdragon-processorerna är bland de mest populära hos mobiltillverkarna kommer det naturligtvis att dyka upp andra lika snabba mobiler på marknaden under året. Tills en ny processorgeneration kommer mot slutet av året – och sedan upprepar sig kretsloppet.
Något kan dock bli annorlunda den här gången eftersom Snapdragon 8 Gen 3 är så dyr att flera mobiltillverkare har valt att använda andra och billigare processorer. Åtminstone i allt annat än den absoluta toppmodellen.
Tidigare ROG Phones har varit mycket specialiserade telefoner. ROG Phone 8 har också de extrafunktionerna, till exempel virtuella ”Air”-triggers och en väldigt rejäl fläktkylning. Men designmässigt har Asus denna gång valt att tona ner gaming till förmån för ett diskret yttre. Det är bara att hoppas på att Asus kanske kan nå ut till en lite bredare publik.
Vad är det här för artikel.. mobilen har ju både gimbal till Kameran och den har ju wireless charging med. Läs på o gör rätt