Mobiltelefonerna har gått från att vara ett nödvändigt kommunikationsverktyg till att bli en oumbärlig förlängning av oss själva. Vi håller koll på våra vänner i sociala medier, hittar restaurangtips, letar oss fram i främmande städer, beställer taxi, checkar in på flyget, lyssnar på musik på bussen, tittar på film på flyget, spelar spel på rasten, lyssnar på poddsändningar i hängmattan, kollar mejlen i farten, skriver shoppinglistor, bokar möten och styr det uppkopplade hemmet. Och så fotograferar vi så det står härliga till. Det har beräknats att vi tog 1,2 biljoner(!) foton med våra mobiltelefoner förra året.
Det sägs ju att den bästa kameran är den man har med sig, och mobilen har man alltid i fickan för att föreviga de oväntade ögonblicken. Det är därför ingen större överraskning att vi ställer allt högre krav på fotokvaliteten i våra mobiler. Och mobiltillverkarna har svarat på efterfrågan. De lägger ned mycket forskning på hur man ska kunna få bättre foton från den där lilla optiken. De senaste åren har utvecklingen gått framåt i rasande fart. Först fick vi allt högre upplösning, tills det började bli onödigt högupplösta bilder. Sedan jobbade de på bildstabilisering och snabbare behandling, vilket i kombination med ljuskänsligare sensorer gjorde att man kunde ta bilder även i svag belysning.
Den senaste trenden är ändå flera kameror. Vad den extra kameran används till varierar dock mellan tillverkarna. Huawei använde tidigare extrakameran för kreativa effekter som att ge porträtt en suddig bakgrund, genom att mäta djupet i motivet. Andra, som LG, har lagt till en vidvinkeloptik så att man kan ta gruppbilder utan att behöva backa. Men de allra flesta har lagt till en telelins. Då kan man komma närmare motivet utan att behöva springa närmare, vilket inte alltid är möjligt. Det är perfekt för semesterfotona när man vill knäppa en bild av en sevärdhet även om man är lite väl långt ifrån. Detta har tagits till sin ytterlighet i Huaweis nya P20 Pro som har hela tre kameror!