Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier. Som tur är går tiden lite fortare – och kan motivera att träna hårdare och med högre intensitet – när man har musik i öronen.
Somliga föredrar att ha på sig stora hörlurar som täcker öronen, andra tycker bättre om de små öronpropparna som sitter djupt inne i hörselgången. Båda finns i trådlösa varianter som är smartast eftersom det ger bättre rörlighet.
Om vi ska koka ner det ytterligare så är dessutom de små propparna det bästa valet om du kör hårt på löpbandet. Stora kåpor som täcker hela öronen blir varma och är inte heller gjorda för att tåla den ofrånkomliga transpirationen.
Just svettningen är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts.
Lyckligtvis är marknaden för trådlösa träningsproppar både stor och varierad. Priserna skiftar från ungefär en femhundring upp till ett par tusenlappar. I vårt test har vi försökt pricka in mellansegmentet, där vi anser att man bör få mest för pengarna. Men innan du går ut och handlar finns det några saker du ska tänka på.
Passformen
Det viktigaste med träningslurar är passformen. Eftersom de ska användas när du är fysiskt aktiv måste de sitta kvar i öronen. Dessutom är flera modeller utrustade med byglar som går hela vägen runt öronen, och en del har små silikonvingar på själva snäckorna som kniper åt i öronen.
På samma gång är det viktigt att de inte sitter för långt in i och för tätt i hörselgången. Även om in-ear-hörlurar i allmänhet ska sitta ”tight” så är det inte alltid lika skönt när man tränar. Och det är fortfarande en fördel att kunna höra vad som händer runtomkring, särskilt om man har dem på sig ute i trafiken.
Ljudkvalitet
Men det räcker inte med att propparna sitter fast. Självklart ska de låta bra också. När vi går ner i pris kan det bli ett problem, och de olika ljudprofilerna passar inte alla lika bra. Några modeller har till exempel en tyngre bas. Och vill man bara sätta ett bra tempo så behöver ett plattare ljud inte spela så stor roll.
Skötsel och extrafunktioner
Nästa punkt du ska tänka på är styrningen. Även om de testade modellerna är trådlösa så finns det fortfarande en sladd mellan höger och vänster propp. På den sitter en dosa som styr volymen, slår på/av och pausar musiken och ändrar låt. En del är små och väger lite, andra är stora och tunga.
Till sist är det värt att titta på potentiella extrafunktioner. Vissa modeller har anpassning av ljudet i en särskild app, och vissa har inbyggd pulsmätare. Är det något du behöver och villig att betala extra för? Och är det ens värt pengarna?
Nytt behöver inte vara bättre!
Eftersom det finns oändliga många trådlösa öronproppar på marknaden så är det inte alltid en fördel att köpa den senaste modellen om man har en sådan tur att man hittar en äldre på rea. Du kan nöja dig med förra årets modell om du hittar den i en fyndlåda.
Fitbit Flyer
Välgjord TUNG bas
Fitbit Flyer överraskar positivt.
JBL Under Armour Sport Wireless Heart Rate
Sitter bra men låter dåligt
Det höga priset är svårt att motivera.
Plantronics BackBeat FIT 305
Strålande för pengarna
BackBeat FIT 305 passar allt utom löpning.
Panasonic RP-BTS35
Panasonic flyger
De ser dumma ut, men sitter fast och låter riktigt bra.
Audio-Technica ATH-Sport 70BT
Bra ljud, dålig passform
Audio-Technica bör sig undan sport.
Jaybird Freedom 2
En värdig tvåa med bra grepp
Jaybird har fått ordning på passformen.