Beoplay E8 3rd Generation är Bang & Olufsen senaste version hittills av deras helt trådlösa öronproppar, som dessutom kan laddas trådlöst. Problemet med föregångaren var främst att den trådlösa räckvidden var för dålig och att trådlöst brus från andra apparater påverkade E8 2.0 negativt. Allt detta är fixat nu. Och även om det finns flera dyrare öronproppar som inte stöder aptX så är det definitivt ett minus i kanten – vilket B&O också har tyckt och därför fått funktionen på plats.
Batteritiden har också blivit starkt förbättrad sedan sist. Upp från 4 till 7 timmar i propparna, plus ytterligare 35 timmar i fodralet mot föregångarens 12. Inte illa!
Föregångarens lilla tidsfördröjning, som påverkade spelkänslan, har trots aptX inte blivit bättre. Ska du spela spel så får du leva med att ljudet hänger efter handlingen med ungefär en kvartssekund.
3rd generation har helt identisk passform med föregångaren 2.0. I mina öron sitter de bra, men jag har läst att andra tycker att de är lite svåra. Styrningen är bra, men det tar alltid lite tid att vänja sig vid tryckandet på propparna. En, två och till och med tre tryckningar styr olika funktioner, och höger och vänster öronpropp gör olika saker. Fast det vänjer man sig vid.
En sak jag gillar med Beoplay E8 är hur den släpper igenom ljud från omgivningen när man vill det. Det görs genom att man knackar lätt på den vänstra öronproppen en gång – eller startar funktionen från mobil-appen, då kan man välja mellan tre olika nivåer på ljudnivån. Omgivningen låter mycket mer naturlig genom E8 än med några andra öronproppar jag har testat som har samma funktion. Till exempel Panasonic och Technics, som båda låter mer instängda.
Ljudet i Beoplay E8 3rd generation
Ljudet är i princip helt identiskt, med en fyllig och fin bas – även om den kanske inte är den mest potenta. Elektroniska rytmer har fylligheten och värmen, men jag hade gärna velat att de tryckte till lite hårdare, speciellt jämfört med Powerbeats Pro.
Med aptX från en Android-mobil blir diskanten ännu mer finmaskig och luftig, jämfört med AAC-ljudet man får genom iPhone. Men ljudsignaturen är fortfarande mycket snarlik. Och skulle du vilja anpassa ljudet efter din egen smak så går det att göra i appen.
Vad jag saknar är ljudtryck. Maximala ljudnivån verkar faktiskt vara ett litet snäpp lägre än i föregångaren, förmodligen för att förlänga batteritiden. Det gör att jag ofta sitter och lyssnar på maxvolym, det gör också klassisk musik ganska så tråkig. Då är Sennheiser bättre.
Samtalskvaliteten är däremot strålande! Mottagaren hör min röst klart och tydligt, som med Panasonic och Technics.
Slutsats
Beoplay E8 3rd Generation – som rent officiellt bara heter E8 – är ett par väldigt fina lyxproppar. Ljudet är otroligt, med massor av detaljer. Omgivningsljud är också praktiskt att kunna släppa in, och när man pratar i telefon är ljudet riktigt bra.
Den trådlösa räckvidden är äntligen i klass med de bästa, och anslutningen är mycket mer stabil än i föregångaren. Äntligen finns aptX på plats, men ljudfördröjningen är fortfarande nästan en kvartssekund i förhållande till bilden. Det gör att spel blir smått irriterande.
Sammantaget är detta en fin öronpropp och en solklar förbättring mot föregångaren.
Också i detta test:
Skullcandy Sesh Evo
Gör vad de ska
Skullcandys billigaste helt trådlösa öronproppar har rytmisk bas och låter riktigt bra. När de är rätt inställda.
Creative Outlier Gold
God idé, slappt utförd
Creative Outlier Gold har en del smarta egenskaper, men ljudet kan inte godkännas.
Audio-Technica ATH-CK3TW
Billigt och bra från Audio-Technica
Audio-Technica har äntligen ett par helt trådlösa hörlurar som sitter bra i öronen. Ljudet kommer många också att gilla.
Klipsch T5 True Wireless
Energiskt från högtalarkungen
Klipsch gillar musiken bäst när den trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Så är det här också, fast vi har en del reservationer.
Jaybird Vista
Sportproppar med tryck i basen
Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.
Panasonic RZ-S500W
Proppade med teknik
Kanske den bästa brusreduceringen som finns i ett par öronproppar, plus bra samtalsljud och neutral musikåtergivning. Varför räcker det inte?
Beats Powerbeats Pro
Fortfarande bland våra favoriter
Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!
Technics EAH-AZ70W
Teknisk fullträff
Technics AZ70 har all teknik du kan önska dig i ett par öronproppar och dessutom ett strålande ljud med tjusig upplösning.
Sennheiser Momentum True Wireless 2
Vår favorit
Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.
Jabra Elite Active 75t
Överlägsna träningsproppar
Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser