testSamsung Wireless Audio 360 R7

Ljudraketen som spelar åt alla håll

Alla kan få en sweetspot med Samsungs rundstrålande multiroom-högtalare som lovar mycket – och faktiskt håller en hel del.
Ljud & Bild tycker
Riktigt bra ljud för en så liten högtalare och tack vare 360 graders spridning kan alla vara med. Designen är mitt i prick!
Priset gäller en enda högtalare. På grund av spridningen påverkar rummet ljudåtergivningen mycket. PC-appen är usel.
Specifikationer
  • 1-tums rundstrålande diskant
  • 5-tums bas
  • Inbyggd förstärkare
  • Ljudformat: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
  • Anslutningar: Wifi (2,5 GHz/5 GHz), Bluetooth (A2DP), Samsung TV SoundConnect
  • App: iOS och Android
  • Mått: 18,1 x 42,2 x 18,1 cm
  • Vikt: 3,4 kg
forfatter

Efter att i stort sett ha varit bannlyst sedan 1970-talet har rundstrålande ljud blivit högsta mode igen. I synnerhet trådlösa högtalare designas för att sprida ljudet åt alla håll i stället för att skicka det i en enda riktning. En av fördelarna med rundstrålande ljud är att man inte behöver sitta rakt framför högtalaren för att få en välbalanserad ljudbild. En av förkämparna för rundstrålande ljud var Stig Carlsson, vars idéer hyllas av bland annat Teenage Engineering OD-11, som vi har testat.

Samsung bygger lysande TV-apparater och några av marknadens bästa smartmobiler. Men ljud är ett helt nytt område för det koreanska märket, som nu har byggt ett ljudlabb i Los Angeles där 15 ljudspecialister arbetar med det uttalade målet att göra Samsung till en ledande ljudtillverkare.

Samsung Wireless Audio 360 R7 är en av de första produkterna som är utvecklade i det amerikanska laboratoriet. Det handlar om en rund, nästan olivformad högtalare som är 42 cm hög. I toppen hittar man en ringformad diskant bakom en spridningslins. Nära botten finns en springa som går hela vägen runt och bakom den ett 5-tums bas/mellanregister. Det finns i stort sett inga synliga kontroller, men en rad touch-fält som gör det möjligt att styra avspelningen, samt anslutningen till husets nätverk och Bluetooth.

När högtalaren är inkopplad på nätverket går den att styra med en app till iOS och Android och man kan sätta ihop flera R7-högtalare till ett system eller kombinera dem med andra Samsung Multiroom-produkter, till exempel M7 som vi också har testat. Det finns också ett styrprogram till PC och Mac. PC-versionen var dock en synnerligen frustrerande upplevelse att använda.

Det finns ingen information om den inbyggda förstärkarens effekt, men högtalaren drar upp till 24 watt från elnätet och eftersom förstärkarna kör i klass D så kan strömförbrukningen sannolikt översättas till en total förstärkareffekt på cirka 20 watt.

 

Ljudet

I Samsungs pressmaterial sparas det inte på skrytet, där hävdas det bland annat att R7 ger den bästa ljudupplevelsen från någon högtalare på marknaden.

Det är dock skillnad på de verkligheter som marknadsföringsfolk och ingenjörer lever i. När vi träffade chefen för Samsung Audiolab, Allan Devantier, i London så var han mer pragmatisk: ”Det är en riktigt bra högtalare, som passar särskilt bra till bakkanalerna i en surroundanläggning.”

Forskarteamet i Los Angeles sägs ha haft fria händer under utvecklingen – och det har burit frukt. R7 ger en av de där sällsynta ”det var som f…”-upplevelserna första gången man spelar på den. Det beror inte minst på den oerhört frigjorda och öppna ljudbilden, där instrumenten tycks befinna sig i rummet, i stället för inuti kabinettet.

Det finns inte heller något grus i maskineriet när det gäller samarbetet mellan de två elementen. Det kör på glatt, från en ganska så djup bas ända upp till den högsta diskanten. Det har kostat en hel del vitamininjektioner från den inbyggda DSP:n för att få R7 förmögen att återge James Blakes ”Limit to Your Love”, men det har lyckats. Ingen dålig bedrift från en högtalare som har samma volym som en skokartong och bara väger 3 kilo!
Naturligtvis finns det ett par kompromisser. R7 låter öppet och behagligt, men den sista nyanseringen i röster och instrument (som kostar en hel del) får man inte. Suzanne Vegas andetag i ”Tom’s Diner” hörs till exempel inte.

R7 trivs på det stora hela bäst när den inte pressas förbi sina begränsningar. Orkestermusik med stor ensemble låter gällt och i kraftiga passager flyter instrumenten ihop. Och en mycket rytmisk låt, som Ginger Bakers och Jonas Hellborgs ”Time Be Time” tappar sitt driv och sin dynamik.

Eftersom R7 sprider ljudet 360 grader omkring sig har lyssningsrummet stor inverkan på återgivningen. I ett väldämpat rum kan man njuta av friheten att kunna röra sig runt utan att ljudet ändrar sig, medan man i ett sparsamt möblerat vardagsrum med stora glaspartier hör rummet mycket mer än originalljudet.

 

Slutsats

Även om den knappast är den bästa högtalaren på marknaden så är Wireless Audio 360 R7 en strålande representant för Samsungs kamp för att bli ett välrenommerat ljudmärke. Ljudet är välbalanserad och öppet. Det gör R7 till ett behagligt sällskap. Den kan spela ganska så högt också, så länge man inte förväntar sig att kunna spela för hela huset med en enda högtalare. Att sätta ihop ett helt surroundsystem med flera R7 blir dock en dyr historia.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.