Det kan verka helt galet att betala 15 000 kronor för en TV-högtalare. Men vi har upptäckt att en soundbar inte behöver vara en uppenbar kompromiss så länge man är villig att investera i kvalitet.
Ett extremt exempel är Sennheiser Ambeo, den dyraste och bästa soundbar-högtalaren vi har testat. När jag ändå säger att Samsung HW-Q950T är den som kommer allra närmast riktig bio så beror det på att den faktiskt har bakhögtalare – och inte bara efter bästa förmåga försöker simulera surroundljud.
I priset ingår också en kraftfull trådlös subwoofer, vilket Sennheiser kräver att du köper till extra till deras Ambeo. Av annat märke, och nödvändigtvis med kabel. Då blir prisskillnaden mellan Samsung och Sennheiser stor. Väldigt stor.
I HW-Q950T har både själva soundbar-högtalaren och bakhögtalarna inbyggda höjdkanaler för att utnyttja 3D-formaten Dolby Atmos och DTS:X på bästa sätt.
Extra kanaler
Jämfört med föregångaren HW-Q96R har HW-Q950T två kanaler och högtalare extra, nu har den så många som nio kanaler inbyggda, varav två av tar hand om de toppmonterade Atmos-högtalarna. Dessutom har vi alltså de trådlösa bakhögtalarna, som alla har var sin surroundkanal plus ett toppmonterat högtalarelement för Dolby Atmos och DTS:X. Den kompletta högtalarkonfigurationen är alltså 9.1.4.
En annan nyhet är att HW-Q950T är överdragen med ulltyg från danska Kvadrat, medan föregångaren hade en mer rustik metallgrill.
Användning
Användarvänligheten är bra, Samsungs egen SmartThings-app gör anslutningen enkel. Det behövs visserligen lite väl många steg innan högtalaren är uppkopplad till nätverket, men man guidas säkert hela vägen.
Vad som däremot inte är särskilt användarvänligt är dock att displayen sitter på ovansidan. Teckenfönstret är litet, med alldeles för låg upplösning för texten som ska få plats. Alltså rullar texten fram, så att man får stå ganska länge framför soundbar-högtalaren och läsa när texten rullar förbi för att man ska se vilket ljudläge som spelas eller vilka inställningar man har ändrat.
På framsidan blinkar ett par prickar under tyget när man trycker på fjärrkontrollen. Då kan man åtminstone se från soffan att högtalaren reagerar på fjärrkontrollen. Men för att se precis vad som händer måste man alltså gå fram till den och titta ner på den. Just detta är lite omständligt.
Anslutningar
Det finns gott om anslutningar, hela fyra HDMI-ingångar och dessutom eARC på utgången, vilket gör det möjligt att spela högupplöst Dolby TrueHD och DTS HD Master Audio ut från TV:ns motsvarande kontakt, om den också har eARC. Detta gäller även Dolby Atmos och DTS:X.
På musiksidan saknar vi stöd för Chromecast och AirPlay. Antingen måste man använda Bluetooth, vilket vi inte rekommenderar eftersom Samsung bara använder den dåliga SBC-kodeken. Eller så måste man spela musik genom SmartThings-appen. Då stöds tjänster som Apple Music, Spotify, Deezer, TuneIn-nätradio och Samsung Music. Men tyvärr inte Tidal.
Snyggt ljud
Lyckligtvis är ljudet en riktig knockout! Det finns massor av muskler här, mer än i nästan alla andra soundbar-högtalare vi har testat, bortsett från föregångaren och den extrema Sennheiser Ambeo. Sonos Arc har ett mer finmaskigt ljud i övertonregistret, men Samsung påminner mer om ljudet du hör på bio: tungt, starkt och delikat. Visst, Samsung kan inte mäta sig med upplevelsen från en IMAX-bio, men för hemmabruk är detta väldigt bra.
Q950T är snabb i svängarna, här finns det kontroll i pistolskotten och dialogen är klockren. Ljudet uppfattas också som linjärt och naturligt, medan konkurrenterna ofta dämpar mellanregistret för att ge intryck av mer bas och diskant. Det behövs inte här eftersom Samsung Q950T har så bra dynamik och kontroll. Subwoofern är naturligtvis en kompromiss i jämfört med de du kan köpa löst från 5 000 kr eller mer, den är inte riktigt lika bestämd och upplöst som de bästa. Men som en del av ett soundbar-system gör den vad den ska och mer därtill.
Filmupplevelserna blir strålande med äkta 3D-surroundljud. Vi saknar möjligheten att kunna justera avstånd/fördröjning till bakhögtalarna för att få den sista pusselbiten att falla på plats. Och filmer med mycket basinformation i bakkanalerna kan få dem att skorra när det blir för högt. Det är möjligt att Samsung borde ha klippt basen vid en högre delningsfrekvens i bakhögtalarna. Fast då skulle det å andra sidan ha låtit lite spinkigare när man spelade på mer måttliga ljudnivåer. Sammantaget ger HW-Q950T storslagna upplevelser för att vara en soundbar.
Q Symphony
Och om du har en ny Samsung-TV med Q Symphony så kan de toppmonterade högtalarna i skärmen användas för att lyfta frontljudet ännu ett snäpp från TV-bänken. Då får du en bubbla av ljud som ingen annan soundbar kan mäta sig med.
Detta är också en av de bästa soundbar-högtalarna som finns för musik i stereo, om man kan leva med de begränsade strömningsmöjligheterna. Slagkraftig, men ändå mer naturlig än andra. Men vi rekommenderar att man håller sig till musiken man ser på skärmen, för om man ska lyssna mer kritiskt på vanlig musik så får man ut mer av en hifi-anläggning.
Slutsats
Samsung har förbättrat sin gamla toppmodell och stoppat i ytterligare två kanaler. Sådant blir det rumskänsla av!
I soundbar-sammanhang har vi nog aldrig hört ett lika starkt krutpaket som HW-Q950T. Man kan vräka på ljudet nästan till bionivå utan att det låter vasst eller tunt. Här får man faktiskt en riktigt bra hemmabiokänsla.
Det är faktiskt inte alls drygt att hävda att den här soundbar-högtalaren är billig, med tanke på hur mycket man får.
1 reaktion på ”Samsung HW-Q950T”
Kommentarer är stängda.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Hej, har ni testat LG sn11rg? I så fall vilken är den bäst av dom?