TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Riva Wand

Obundet och välljudande

Riva Festival imponerar med volym- och basresurser, samt urvalet av musikkällor.

Av / 2018-04-08 - 11:08
Riva Wand

Ljud & Bild tycker

  • Inte bunden till vissa musikappar. Tillbehör för än fler anslutningar. Bra ljud i för storlekarna.
  • Inga fler högtalare i sortimentet. Storebror är svårplacerad.

Wand är Riva Audios samlingsnamn för sitt multirum-system; Wireless Audio Network Design. Det består idag av den större högtalaren Festival, samt den mindre Arena som även kan förses med batteri för att bli bärbar. Som tillbehör finns även Riva Central, en trådlös förstärkare, med in- och utgångar för att ansluta dina andra enheter till Wand multirum-systemet.

Kvalitet och anslutningar

Den större Festival är en rejäl pjäs, ännu lite större än Sonos Play:5. Runt front och sidor finns en rejäl högtalargrill i metall. Men ovansidan är täckt av glansig plast, med manövreringsknappar och en blå lampa som ger ett lite billigt intryck. Det är synd, för på insidan sitter ett riktigt träkabinett värdigt en högtalare i prisklassen. Den mindre Arena är marginellt större än Sonos Play One, men har samma problem med utsidan som storebror.

På baksidan hittar vi en Aux-ingång för externa ljudkällor, samt en USB-port för att ansluta USB-lagringsmedia. USB-porten kan även användas för att ladda mobiltelefonen. På Festival finns även en optisk ingång för direkt digitalanslutning. Med Riva Central utökar man genast möjligheterna att koppla in fler musikkällor och ansluta till befintliga högtalare. Det kan vara allt från skivspelare och USB-minnen, till passiva högtalare eller externa förstärkare.

Men det är på den trådlösa sidan som systemet skiner jämfört med många konkurrenter, som antingen måste gå genom en egen app eller begränsar dig till enstaka standarder. Riva Wand används med fördel med Wifi och då kan man använda Google Cast från både Android- och iOS-enheter. Från Apple-enheter kan man också använda Airplay. Eller använda Spotify Connect för direktkontakt. Unikt nog kan man också spela direkt till högtalarna med Bluetooth.

Installation och hantering

Högtalarna installeras enklast med Google Home-appen på en smartmobil eller surfplatta. Appen hittar själv en påslagen högtalare som inte är konfigurerad. Efter att ha tilldelat den ett trådlöst nätverk och namn så dyker den upp både i Home-appen och Rivas egna Wand-app. Det är också från Home-appen som man kan gruppera högtalarna i grupper, exempelvis partyläge när alla husets högtalare ska kunna spela samma musik samtidigt.

Annons

Från Riva-appen kan man peta på inställningarna för de enstaka högtalarna, som att välja de fysiska ingångarna om man inte vill spela trådlöst. Eller i Arenas fall, ställa den som höger- eller vänsterkanal för att skapa ett stereopar. Här kan man också trimma bas- och diskantnivå till egen smak. Unikt nog kan man även ställa högtalarna i ”bortaläge” då de skapar ett eget trådlöst nätverk, så att man kan ta dem med sig men ändå kunna spela över wifi till dem.

Konkurrerande högtalare är antingen traditionellt framåtriktade, som Sonos, vilket gör att man kan ställa dem i en bokhylla. Eller rundstrålande, som Samsungs 360-högtalare, vilket gör att de kan ställas mitt i rummet. Rivas högtalare skjuter ljudet åt tre håll, eller fyra om man räknar med Festivals bakåtriktade passiva baselement. Det gör högtalarna något svårplacerade då man måste tänka på att ha gott om plats åt alla håll. Det finns inte heller någon rumskalibrering.

Det är inte utan att man saknar en mellanmodell i sortimentet. Alla vill kanske inte ha en stor och svårplacerad högtalare eller en liten kökshögtalare, utan något mer likt en bokhyllehögtalare. Man kan inte heller bortse från att vissa konkurrenter har ännu fler valmöjligheter i sortimentet, som ljudplankor att sätta under ens tv, eller en subwoofer för att komplettera de mindre högtalarna.

RIVA FESTIVAL White Blowout 31722
Festival innehåller inte mindre än 10 element vilket ger den enorma ljudresurser.

 

Ljudkvalitet

På insidan av Festival hittar man inte mindre än tre baselement, tre diskantelement och fyra passiva element. Det ger den resurser nog för att fylla även ett stort rum med dånande volym, utan att tappa kontrollen. Parad med den kraftfulla och djupgående basen kan det bli lite väl mycket för grannarna i ett hyreshus. Den backar inte ens för den basknäckande ”Limit to your love” med James Blake. Vi hade dock gärna sett en mer detaljerad EQ-kontroll.

Därmed inte sagt att det bara handlar om kraft och bas. Man kan mycket väl sitta i mysfåtöljen och lyssna på liveinspelningar på lägre volym. Detta tack vare det detaljerade och uttrycksfulla mellanregistret. Man får till och med lite stereoperspektiv.

Med tanke på Arenas betydligt mindre storlek kan man så klart varken vänta sig liknande volym- eller basresurser. Den har visserligen en fylligare bas än många andra i storleken, men blir lite brummig vid djupbas. Diskanten låter också märkbart vassare i jämförelse. Däremot har den ett väldigt trevligt mellanregister där röster lyfts fram ur mixen, vilket gör den lämplig både för sångröster och tal. Med andra ord en bra kökshögtalare, vilket också är meningen.

Slutsats

Riva Wand multirum-högtalare är lätta att installera och hantera, med rikliga anslutningsmöjligheter. Man är inte låst till vissa appar som hos vissa konkurrenter. Deras stora Festival har öronbedövande resurser och ett utmärkt mellanregister, medan lillebror Arena är en mer lättsmält kökshögtalare. De är dock lite svårplacerade för bästa ljud och det finns inte samma utbud av högtalare att komplettera med som hos Sonos.

 

RIVA WAND Series White with Battery Attached Web 32538 1
(Foto: Tillverkare)
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild