TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Grupptest: 6 par utomhushögtalare

Bättre ljud på terrassen eller balkongen

Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i sommar. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare

Av / Uppdaterad: 2024-07-16 - 12:00 // Först publicerad: 2020-07-03
6 par utomhushögtalare

I sommarvärmen känns det dumt att tillbringa dagarna inomhus. Då går vi ut – men det behöver inte betyda att musikupplevelserna måste läggas på is. Vad som behövs är att kunna ta med musiken ut. Och hur gör man det utan att kompromissa med ljudet?

Ja, för det är naturligtvis praktiskt med en lättflyttad Bluetooth-högtalare som man tar med sig ut på terrassen eller balkongen när man ska lägga sig i solstolen. Men det finns en bättre lösning. En mycket bättre lösning. Nämligen utomhushögtalare som monteras upp på väggen.

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Stereo

För det första är det viktigt att ha ljud i stereo, vilket betyder två högtalare på tillräckligt avstånd från varandra för att måla upp en stor ljudbild. Redan där misslyckas alla bärbara småhögtalare. Tja, utom de som går att länka ihop till stereopar, till exempel Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan ju hända att man vill ha en mer permanent lösning utomhus. Det är ju inte särskilt praktiskt att behöva flytta två högtalare fram och tillbaka, stuva undan dem i en garderob när de inte används och sedan rota fram dem nästa gång de behövs.

Vilket leder oss fram till detta test.

Annons

Utomhushögtalare för väggmontering

Det handlar alltså om utomhushögtalare som monteras upp på väggen – eller i taket. Det här är vanliga, passiva högtalare som kopplas till en förstärkare med kabel. På det gamla hederliga sättet. De är väldigt lika helt vanliga högtalare som väggmonteras, med en väsentlig skillnad: De är väderskyddade och tål både regn och blåst. Men inte frost och snö, så se till att ha någonstans att förvara dem när vintern kommer.

Nästan alla utomhushögtalare monteras väldigt smidigt och kan enkelt hakas loss från väggen/taket lagom till vintersäsongen. Fästet med kablar låter man sitta kvar, se bara till att använda överkomliga kablar.

fäste för utomhushögtalare
Till alla utomhushögtalare i detta test ingår det väggfäste. Foto: Canton

Placering

Underskatta inte vikten av högtalarnas placering. Tänk dig för innan du skruvar upp dem. Om du vill att ljudet ska nå ett större område, till exempel en stor terrass eller trädgård, kan högtalarna med fördel monteras högre upp än två meter på väggen. Gärna under takfoten eller i taket om du har högtalarna på terrassen. Då kan du enkelt förlänga säsongen med en infravärmare när tiden är inne!

Om du å andra sidan vill ha ljud till en liten sittgrupp, och kanske vill ha en mer exakt ljudbild när du lyssnar ensam, så kan högtalarna sättas längre ner, kanske till och med i öronhöjd. Då får du en stereobild med bättre fokus.

Alla högtalare i detta test går att vinkla längs en enda axel. Om de ska monteras vertikalt eller horisontellt på väggen beror på vilket sätt du vill kunna justera vinkeln. En tumregel är horisontell montering om de sätts upp högt och vertikal montering i öronhöjd.

BLSPOWERNODE2IBK O 2 55039 scaled 1
Bluesound Powernode 2i är ett exempel på en riktigt bra liten förstärkare som kan rekommenderas för att driva utomhushögtalare. Men den måste stå inomhus! Foto: Bluesound

Kom ihåg förstärkare!

Eftersom det här är passiva högtalare behöver du en förstärkare också. Vi rekommenderar en som har inbyggd strömning, som gör musikspelningen till en barnlek. Den får gärna vara kompakt, men bör ändå ha tillräckligt med kraft för att få lite fart på terrassen! Vi kan rekommendera Sonos Amp, eller om du vill ha extra muskler och vill kunna spela musik i högre upplösning (även om det inte har högst prioritet här) så är Bluesound Powernode 2i ännu bättre.

Observera att förstärkaren inte ska stå ute. Den måste stå inomhus, gärna på ett ställe där den har nätverkstäckning så att den kan strömma musik obehindrat. Högtalarkablarna får vara billiga, det viktigaste är att de är tillräckligt långa …

Sex olika utomhushögtalare

Vi har tagit med ett högtalarpar vardera från sex olika tillverkare, där snittpriset är ungefär 6 000 kronor. Man får räkna med att betala lite extra för väderbeständigheten, tåligheten går före förmågan att återge de minsta detaljerna i ljudbilden. Det skulle inte förvåna oss om du nästan kan halvera priset och ändå få lika bra ljud från ett par vanliga stativhögtalare. Det kan vara värt att tänka på.

Så testade vi

Alla högtalare har testats både inomhus och utomhus. När man ska göra ett grupptest av många produkter är det viktigt att snabbt kunna växla mellan dem, så i stället för att montera upp alla par på väggen ett och ett har vi satt dem på stativ, tätt intill bakväggen. På det här sättet har vi kunnat växla mellan dem direkt och snabbt kunnat koppla in ett tidigare par om det är något vi har varit osäkra på.

Vi har använt samma stativ inomhus i vårt vanliga testrum, även där intill bakväggen för att simulera väggmontering bäst. Vi vill betona att skillnaderna vi hörde mellan testdeltagarna utomhus även upprepades inomhus.

Canton Pro XL.3

Anonym och oengagerande

Canon följer ett gammalt högtalarrecept, men här är det något som skaver.

Fylligare ljud än storleken antyder. Kompakta mått passar fint på fasaden.
Instängt ljud, basen förvrängs när man höjer volymen. Platt dynamik
Läs hela testet

Monitor Audio Climate 60

Spelglädjen uppväger

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spelstil som funkar till det mesta.

Klart ljud, gott om liv och rytm.
Aningen mörk klang i stråkar. Mellanregistret är färgat.
Läs hela testet

Klipsch AW-525

Hög partyfaktor

Låt inte storleken lura dig. Klipsch-högtalarna älskar att spela högt.

Supereffektiva och lätta att driva. Potent bas och gnistrande dynamik.
Lite för luddigt och grovt ljud för vår smak.
Läs hela testet

Focal 100 OD 8

Högtalare för trädgårdsfest

Focal-högtalaren är det bästa alternativet om man behöver en högtalare med tryck.

Livlig dynamik och rikligt med bas. Hög partyfaktor.
Storleken kan vara en nackdel. Ljudet saknas finess.
Läs hela testet

Bowers & Wilkins AM-1

Bästa utehögtalaren

Bowers & Wilkins utomhushögtalare är oerhört välgjord – ljudet också.

Vacker balans, raffinerad och upplöst ljudbild. Rikligt med bas och ljudtryck.
Kräver en potent förstärkare för att ge sitt bästa.
Läs hela testet

Sonos Outdoor

För dyr

Sonos Outdoor funkar med det mesta och gör egentligen inga fel. Tyvärr låter det tråkigt – och priset är en helmiss.

Behagligt mellanregister med sångröster och ljudet är fylligt. Tillräckligt klart i toppen för att funka okej.
Det låter ganska platt och tamt. Det saknas framför allt dynamik, det låter helt enkelt för tråkigt. Prislappen är helt galen.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild