Hörlurar är nya jaktmarker för det franska högtalarmärket Focal. Men även hörlurar behöver högtalarelement, och det har Focal lång erfarenhet av. 35 år närmare bestämt, så då är det bara naturligt att de använder sig av egna element i de helt nya highend-lurarna Elear.
Målet har varit att skala ner en genuin fullregisterhögtalare till miniformat och så att säga stoppa in den i ett par hörlurar. För att få ett enda litet element att återge hela frekvensregistret har Focal landat på ett M-format dome-membran av plast, klätt med superstyvt titan. Låg vikt och styvhet är som bekant nödvändiga egenskaper om man ska kunna återskapa musiken taktfast och med låg förvrängning.
Membranen sitter i en speciell upphängning som ger extra elasticitet i hela slaglängden, samtidigt som spolen har låg massa och magneten stor styrka. Allt för att åstadkomma en oöverträffad ljudåtergivning.
Focals hörlur har 80 ohms motstånd, vilket ska jämföras med Sennheisers 300. I kombination med något högre känslighet innebär det att Elear kräver mindre ström från förstärkaren och därför fungerar bättre i ett helt vanligt hörlursuttag. Både Hegel HD12 (9 500 kr) och exklusiva Ayre QX-5 (100 000 kr) fungerar bättre med Elear eftersom musiken framträder med mer dynamik och tryck.
Ljudkvalitet
Dynamik är ett viktigt ledord för Focal. Elear presenterar en superstram ljudbild. Hör bara på virveltrumman i David Bowies ”Lazarus”. Den är megakrispig och man hör varenda vibration från sejarmattan på undersidan av trumskinnet. Basgitarren är superstram och luftig på samma gång. Det är inte ofta man pratar om luftig bas, men den här är så spröd och bestämd att man känner rymden mellan tonerna. Och trumpeten smäller till som om den har mynningen rakt i örat på oss och blåser för fulla muggar!
Ett klassiskt piano är lekfullt och lätt, och bastonerna kommer fram rikligt. Det här är verkligen bra! Elear påminner mycket om Focals högtalare, till exempel den eminenta Sopra No3 som vi utsåg till Årets highend-högtalare. Så jodå, om man behärskar högtalarkonsten går det uppenbarligen att överföra den till hörlurar.
Alla musikstilar återges dock inte lika övertygande. Hip-hop och elektronisk dansmusik låter väl framfusig, och kan uppfattas som en smula tunt ibland. Trots att de djupaste bastonerna faktiskt är fylligare än i Sennheiser HD 800 S.
I den övre delen av basregistret saknar Focal Elear en smula värme, Dr Dre föredrar vi solklart i HD 800 S. Fast så var det den lilla detaljen med priset, också. Elear kostar trots allt flera tusenlappar mindre, så det klart att även den är ett dunderbra köp!
Tänk på att Elear föredrar en förstärkare som drar åt det fylliga hållet, till exempel Burson Conductor eller Naim DAC-V1.
Också i detta test:
Sennheiser HD 800 S
Förbättrad referens
Sennheiser tar sin legendariska HD 800 ett steg längre.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser