Vad kännetecknar en bra förstärkare? Först och främst måste den låta bra. Som regel innebär det att tillverkaren måste välja så dyra delar som budgeten tillåter. Arbeta omsorgsfullt med kretsdesign, för att klämma ut varje detalj i musiksignalen.
Det gäller även danska Lyngdorf. Men här har man också gjort plats i budgeten för ett kostsamt rumskorrigeringssystem (RoomPerfect). Det hjälper nämligen inte mycket om förstärkaren ger världens renaste musiksignal, om rummet förvränger ljudet som kommer ut ur högtalarna.
Själva förstärkartekniken är så kallad klass D, som är mycket effektivare än traditionell klass AB. Eftersom nästan ingen av energin går till värmeförlust, behöver man inte heller ett stort och tungt chassi. TDAI-1120 väger bara 3,3 kilo, vilket är nästan komiskt jämfört med vissa klass AB-förstärkare som väger både 15 och 20 kilo.
Streaming
Utöver både analoga och digitala ingångar (inklusive HDMI!) stöder TDAI-1120 streaming via både Chromecast och AirPlay 2. Spotify Connect finns också på plats, i tillägg till att förstärkaren är Roon Ready, som gör det möjligt att streama högupplösta musikfiler med upp till 192 kHz upplösning. Radiolyssnare kommer att uppskatta internetradio med vTuner, och när du behöver den enklaste, men inte nödvändigtvis mest välspelande vägen till streaming, finns det också Bluetooth.
Titta på en presentationsvideo av Lyngdorf TDAI-1120:
Konfiguration
Lyngdorf TDAI-1120 ansluts till det trådlösa nätverket med Google Home-appen på din iPhone- eller Android-mobil. Den dyker upp automatiskt om mobilen har aktiverat wifi och Bluetooth. Alternativt kan du använda kabel.
När förstärkaren är ansluten till samma nätverk som din mobil, kan du ladda ner Lyngdorf Remote till din mobil. I denna är internetradio inbyggd, och du kan naturligtvis välja andra källor.
Du kan också använda appen för att aktivera och konfigurera RoomPerfect. Anslut mikrofonen på förstärkarens baksida och följ instruktionerna. Det bör nämnas att iPhone-appen har varit mycket ostabil på sistone, och då har jag varit tvungen att kontrollera förstärkaren från en webbläsare. Låt oss hoppas att det snart kommer en uppdatering av appen.
Rumskorrigering görs först för huvudsittplats, sedan för minst tre andra platser i rummet, för att få så mycket information som möjligt om akustiken. När mätningarna är utförda, kan du välja korrigering för huvudplats eller ett mer generellt alternativ som fungerar i hela rummet. Du kan också välja mellan olika ljudbalanser, till exempel Bass eller Action Movie, om du tycker att ljudet är för sterilt efter korrigering.
Neutralt och välljudande
Första gången jag kopplade in Lyngdorf TDAI-1120 var det utan rumskorrigering. Jag använder Roon när jag kan, eftersom jag verkligen gillar gränssnittet. Men även Chromecast från mobilen används regelbundet.
Ljudet utan RoomPerfect är detaljerat och trevligt, men kanske lite kallt. Taylor Swifts Exile med Bon Iver som bakgrundsband klingar väl, med bra snärt i klaviaturen. Justin Vernons röst är lite tunnare än jag är van vid, och rummet är lite grundare. Men detaljerna finns där, och förstärkaren har tillräcklig bra kontroll över kompakthögtalarna Dynaudio Evoke 20. Jämfört med Primare I15 Prisma saknar jag lite mer driv i mellanregistret, och djupbasen verkar flyta ut lite mer med Lyngdorf.
Aktivera RoomPerfect, och det blir något helt annat. Det beror mycket på rummet hur mycket som faktiskt händer, desto bättre akustik, desto mindre blir skillnaden. Men med både Evoke 20 i TV-rummet och de väggmonterade B&W AM-1 på takterrassen, upplevde jag att fokus blev skarpare, utan att ljudet blev krassare. Stereoperspektivet förbättrades också avsevärt tack vare en bättre fasövergång mellan diskant och mellanregister.
Taylor Swifts röst sticker ut mer från musiken, medan instrumenten i en stor symfoniorkester är lättare att skilja från varandra. Ljudbilden är större, allt växer.
Det förstärkaren saknar är partybas. När pop eller rap spelas högt, finns det ingen kontroll i rytmsektionen. Båda med Dynaudio-högtalarna och de golvstående Sonus faber Olympica III. Här har Lyngdorf lite mindre att jobba med än Primare, trots samma angivna effekt på 60 watt i 8 ohm – och att Lyngdorf påstår sig dubblera i 4 ohm.
Lyngdorf TDAI-1120: Slutsats
Rummet är den svagaste länken i signalkedjan, sägs det, och detta bekräftas med Lyngdorf TDAI-1120. Där förstärkaren till en början låter bra, men kanske något smalt och tamt, förvandlas den till ett diamantslipat förstoringsglas på musiken när RoomPerfect aktiveras.
Stereobilden blir så stor, öppen och fokuserad att det mesta bleknar. Helt tills man spelar högt. För till slut glider det ut i basen, vilket får oss att vilja ha lite mer.
Om du har problem med akustiken, bör du definitivt överväga denna förstärkare, om det här är din budget. Men om du inte hade tänkt använda rumskorrigering, motiverar den inte prislappen lika bra.
Också i detta test:
Cambridge Audio Evo 150
Kraftpjäs med bra upplösning
När det gäller kompakta allt-i-ett-förstärkare, kan det knappast göras bättre än Cambridge Evo 150.
Primare I15 Prisma
Stor överraskning i liten förpackning
Den här lilla saken från Primare kan det mesta, är trevlig att titta på och låter utmärkt.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser