TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Nikon Z6 II

Minimala ändringar med maximal effekt

Nikon har lyssnat på kritiken och fulländat Z6 II, som direkt blivit en av de bästa kamerorna du kan köpa.

Av / 2020-12-20 - 09:00
Nikon Z6 II

Ljud & Bild tycker

  • Suverän färgåtergivning och stort dynamiskt omfång. Vädertätat kamerahus med nästan perfekt ergonomi och bildstabilisator. Markant förbättrad autofokus. Äkta 4K utan beskärning.
  • Pekskärmen kan inte roteras, 4K/50-video bara med 1,5x beskärning.

Du hittar inga större fel på Nikon Z6, men Nikon har ändå tyckt att det varit nödvändigt att släppa en uppdaterad version av det som kanske är deras bästa allroundkamera.

När vi testade Z6 för ett par år sedan så tyckte vi inte heller att det fanns mycket som var dåligt. Den var en utmärkt kamera för all slags fotografering. Resor, porträtt, bröllop, sport, you name it. Landskapsfotografer kanske föredrar den långsammare Z7 som har nästan dubbelt så hög upplösning, eftersom de hellre behöver detaljer än bildhastigheter av Formel 1-klass.

Men det finns alltid småsaker att sätta fingret på. Vi tyckte att det kunde ha varit smart av Nikon att lansera Z6 med två kortplatser, eftersom konkurrenterna hade det, och så kunde vi inte begripa varför det inte gick att sätta på ett vertikalgrepp.

Nikon Z6 II under scaled 1
Äntligen kan man använda vertikalgrepp. Foto: Lasse Svendsen

Vårt största klagomål var dock att kameran inte var lika snabb som de snabbaste konkurrenterna. 12 bilder/s gick inte att klaga på, men fokusspårningen hängde inte alltid med mellan exponeringarna, vilket innebar att man kunde tappa skärpan i vissa bilder.

Allt detta och lite till har Nikon fixat i Z6 II, som är en måttlig uppdatering av Z6 men som har gett maximal effekt.

Annons

Här är de viktigaste förbättringarna:

  • Bildserier med upp till 14 bilder/s och 12-bitars råfiler (ca. 120 bilder)
  • Två Expeed 6-processorer
  • Förbättrad fokusalgoritm med ansikts- och ögonfokus
  • Två kortplatser, XQD/CFexpress + SDXC
  • Högre uppdateringsfrekvens i sökaren
  • Kontakter för vertikalgrepp
  • 4K/50p i kommande firmware-uppdatering
  • 410 bilder per laddning

 

Nikon Z6 II front scaled 1
Fortfarande kompakt och lätt, men med högre bildhastighet och bättre fokusspårning.. Foto: Lasse Svendsen

Dubbla kortplatser

Resten av kameran är byggd precis som Z6, med samma 24 Mp-sensor i fullformat, hybrid-autofokus med 273 fokuspunkter som täcker 90 procent av bildytan, utfällbar pekskärm och högupplöst OLED-sökare – fast med lite bättre uppdateringsfrekvens.

Från utsidan går det inte att se någon skillnad, utom på undersidan där det finns kontakter för det nya vertikalgreppet MB-11. Som förlänger batteritiden med ett extra batteri och har inställningshjul och utlösare för bilder i porträttformat.

Nikon Z6 II kort scaled 1
Den starkt kritiserade enda kortplatsen har blivit två på Z6 II. Foto: Lasse Svendsen

Batteriet är också nytt. Rent fysiskt är EN-EL15c identiskt med det gamla batteriet, men kapaciteten är bättre och kameran mer effektiv, vilket har höjt antalet bilder från 310 till 410 per laddning.

Men det är kanske den extra kortplatsen vi gillar mest. Den klarar SD-kort och stöder UHS-II, dessutom kan man använda antingen XQD- eller CFexpress-kort på den andra platsen.

Nikon Z6 II topp scaled 1
Samma som på Z6, alltså helt utmärkt ergonomi.
Foto: Lasse Svendsen

Bättre autofokus

Det som egentligen är den stora nyheten i Z6 II är varken vertikalgrepp eller dubbla kortplatser utan en märkbart bättre autofokus, i synnerhet fokusspårningen – som saktar ner bildhastigheten från 14 till 12 bps – samt fullt ut stöder ansikts- och ögonfokus med både Auto-områdesfokus och brett områdesfokus.

Det fungerar så bra, framför allt med ögonfokus, att Nikon äntligen har en kamera som är på samma nivå som Sonys klassledande autofokus, och som faktiskt är ännu bättre med fokusspårning när ögonfokus är aktiverat. Nikon säger att autofokusen är känslig ner till –6 steg och med en Nikkor Z 50mm f1.8 på kameran hade vi ingen anledning att tvivla på det. Kameran låste fokus blixtsnabbt i skymningen, fast då bör man helst inte använda fokusspårning eftersom den kan ha svårt att låsa i de ljusaste områdena.

Nikon Z6 II logo scaled 1
Ungefär det enda stället man ser skillnad på en Z6 och en Z6 II.
Foto: Lasse Svendsen

De andra sakerna

Kameran har fortfarande en 5-axlars bildstabilisator som är extra användbar när man filmar. Videoegenskaperna är desamma, med 4K/30p-inspelning i 8-bitars fullformat upp till 144 Mbps, och det kommer en firmware-uppdatering i februari 2021 som ger 4K i 50p med APS-C-beskärning.

Nikon Z6 II skjerm scaled 1
Utfällbar men inte vridbar pekskärm.
Foto: Lasse Svendsen

I övrigt har Z6 II, precis som sin föregångare, 4K i 10-bitars 4:2:2 till extern inspelare via HDMI, flat- eller N-Log-bildprofil och 10-bitars HDR med HLG-stöd för utökat dynamiskt videoomfång. Den får också Apple ProResRAW-format när en extern inspelare är ansluten, fast det är en funktion man måste betala för att få.

Som på Z6 finns det anslutningar för mikrofon, hörlurar, fjärrkontroll och HDMI samt USB för laddning. Det går att spara individuella inställningar för stillbilder och video.

Nikon Z6 II kontakter scaled 1
HDMI-utgång med 10-bitars 4K i ProResRaw – om man betalar för det.
Foto: Lasse Svendsen

Bildkvaliteten

Nikon Z6 II är en fröjd att fotografera med. Man vänjer sig snabbt vid var alla knappar och rattar sitter och när man har ställt in kameran och programmerat knapparna man vill ha så är det bara att njuta. Bildkvaliteten är föga överraskande identisk med Z6, som vi bland annat skrev så här om:

Bilddynamiken, skärpan, färgåtergivningen och brusreduceringen är klassledande. Jag upplever bildkvaliteten som bättre än från Sony a7 III, det gäller framför allt färgåtergivningen i kamerans JPEG-filer. Som ger bilderna ett mer levande och naturligt uttryck.

Läs hela vårt test av Z6 för en mer ingående beskrivning.

Läs också Nikon Z6 Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

Konkurrenter

I den här klassen, allroundkameror med fullformat, saknar Nikon-kameran inte konkurrenter. Den så småningom utgående Z6 kan vara ett bättre köp för många om priset är mycket lägre. Men Canon EOS R6 är förmodligen det närmaste man kommer Z6 II från andra märken. Den är blixtsnabb och tar 12 bilder/s – eller 20 om man använder den elektroniska slutaren – men har en måttlig beskärning av 4K-video, och kostar en hel del mer.

Slutsats

Nikon kunde ha tagit tillfället i akt och gett Z6 II en vridbar pekskärm när de ändå höll på, bortsett från detta är den helt klart en av klassens allra bästa allroundkameror. De små förändringarna är tillräckligt stora för att ha betydelse för många fotografer, och ärligt talat kan vi säga att Z6 II är den kamera som Nikon skulle ha lansera 2018. 2020 är det uppenbart att Nikon har lyssnat på kritiken de fick och gett kameran en extra kortplats, högre bildhastighet, ännu bättre autofokus och en möjlighet att använda vertikalgrepp. Detta har gjort Z6 II till en ännu bättre kamera och som fortfarande har sin föregångares klassledande stillbilds- och videokvalitet.

 

Nikon Z6 II Z bajonett scaled 1
Den enorma bajonettfattningen har plats för extremt ljusstark optik.
Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Nikon Z6 II
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Nikon Z6 II”

  1. Kul att Nikon växlar upp en nivå, eller II 😉 Vore kul att veta hur AF är jämfört med tex. D500? Även om det är två helt olika kameror/koncept så kan de ju användas till liknande saker…

Kommentarer är stängda.

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild