De flesta av oss knäpper bilder med mobilen, somliga lite oftare än andra, och en sak har vi gemensamt: Lövtunna och glatta mobiler av glas och aluminium med hopplöst små knappar.
För vissa är ett fodral lösningen på tunna mobiler, men det löser inte huvudproblemet. Man måste fortfarande trycka på skärmen för att ta bilder, ändra inställningar och justera exponeringen.
Det är här som israeliska Miggo kommer in i bilden. De tyckte att det måste gå att göra någonting åt de små knapparna och det hala greppet – så de gjorde Pictar med hjälp av gräsrotsfinansiering.
Pictar är helt enkelt en hållare av plast som träs över telefonen och ger ett säkrare grepp och bättre kontroll. Själva kallar Miggo det för ”DSLR you phone”, alltså gör om telefonen till en spegelreflexkamera.
Det är naturligtvis ett överdrivet påstående, för kameran är densamma även om den har Pictar på sig. Men det har ändå en poäng.
Pictar One MKII finns i två storlekar. En för normala mobiler som iPhone 6, och en något större version som passar både Apple- och Android-mobiler i plus-storlek. De fungerar på samma sätt.
Så fungerar det
Så fort man trär på Pictar så kläms mobilen fast i ett gummerat grepp, det finns ungefär en centimeters spelrum så att Pictar faktiskt passar de allra flesta mobiler som sålts de senaste två-tre åren.
Man behöver inte tänka på någon fysisk inkoppling, i stället använder Pictar högfrekvent ljud för att kommunicera med mobilen. Det förenklar saker och ting, men medför också en begränsning som vi återkommer till strax.
Ett litet 3,6-voltsbatteri driver enheten, som alltså inte får ström från mobilen alls. Batteritiden anges till mellan fyra och sex månader, beroende på hur mycket det används.
Utlösaren på toppen fungerar som på en riktig kamera. En lätt tryckning halvvägs startar autofokusen, sedan trycker man hela vägen för att ta bilden. Två justeringshjul på toppen och ett tryckkänsligt hjul på framsidan aktiverar kamerafunktionerna så att man kan ställa in allt precis som man vill ha det.
Hjulet på framsidan kan zooma, det ena på toppen kan sköta exponeringskompensation som gör bilderna ljusare eller mörkare, och det andra på toppen växlar mellan exponeringsprogrammen. Till exempel bländarautomatik, manuell exponering och så vidare.
Men det krävs att du har laddat ner Pictar-appen. Annars fungerar det inte. Appen har många funktioner och är inte helt olik en vanlig kamera. Man kan välja olika färdiga parametrar för porträtt, landskap, makro, sport, video och till och med selfie. Man trycker in hjulet på framsidan för att växla till selfie-läge och frontkameran.
Appen kan även ställa in ISO-prioriterad automatik, slutarprioriterad auto, helt manuell exponering – och naturligtvis helautomatik. Observera att A i app-inställningarna inte betyder slutarprioriterad exponeringsautomatik utan helautomatisk exponering.
Allt detta går att konfigurera i appen.
Så är den
Som jag måste erkänna är riktigt bra för att vara en foto-app. I många fall är den bättre att använda än de enklaste foto-apparna och ger åtminstone fotografen en smidigare och bättre kontroll över kameran i telefonen.
I en perfekt värld hade Pictar fungerat med andra foto-appar men då behöver man antingen Bluetooth, wifi eller fysisk anslutning till mobilen.
Miggo ska ha beröm för att de satt dit ett kvartstums stativfäste och en monteringssko (cold shoe) på ovansidan för blixtar eller fotolampor som kan utlösas av telefonens inbyggda blixt.
Det matta plastgreppet gör i praktiken mobiltelefonen mycket mer lik en kamera och det tar max tio sekunder innan man känner sig trygg och bekväm med att ha mobilen monterad i Pictar-greppet.
Kvalitetsintrycket är tyvärr inget vidare. Greppet är gjort av billig plast och inställningshjulen har för mycket och för godtycklig friktion. Än värre är att utlösaren inte ger tillräckligt bra feedback när man trycker ner den.
Slutsats
Det är inte säkert att bilderna blir bättre med Pictar One MKII, kameran är ju trots allt densamma. Men det känns tryggare och mer tillfredsställande att fotografera med den på mobilen. Appen är välgjord och ergonomin är oändligt mycket bättre än med mobilen, och det är kul att knäppa bilder på samma sätt som man hade gjort med en kompaktkamera. Den lever inte riktigt upp till sitt namn och plastkänslan behöver en rejäl förbättring – åtminstone för de här pengarna – men Pictar One MKII visar att det går att förbättra upplevelsen, så länge ergonomin är bättre.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser