Panasonic har länge regerat med sina kompakta superzoomkameror.
Köper man TZ200 får man en kamera med 15x zoom, 4K-video, pekskärm, elektronisk sökare och bra batteritid. Allt i en kamera som är tillräckligt liten för att slinka ner i jackfickan.
1-tumssensorn ger högre bildkvalitet i svagt ljus än vad som är normalt för kompaktkameror och tack vare 24–360 mm-zoomen får man en kamera som kan användas till det allra mesta.
Den filmar inte bara video i äkta 4K, man kan också ta 8 Mp-stillbilder ur 4K-video med 30 bilder per sekund, eller ta bildserier i full upplösning med 10 bilder/s. En annan funktion är Prefocus som tar en kort serie bilder när fingret läggs på avtryckaren och Postfocus där man väljer var bilden ska vara skarpast efter den är tagen.
Det ger stora möjligheter att få skarpa bilder i krävande situationer.
Lumix TZ200 är enkel att använda tack vare gummerat grepp på fram- och baksidan som ger ett bra tag om den. Ringen runt zoomen kan programmeras, detsamma gäller flera av knapparna, och pekskärmen är kanske marknadens bästa.
Man kan bläddra i bilder, ändra inställningar, flytta fokus och faktiskt ta bilder med fingret på skärmen.
Kameran lagrar råfiler och har USB-laddning, Bluetooth och wifi-överföring av bilder samt optisk bildstabilisator som ger skarpa bilder.
Den elektroniska sökaren är praktisk när solljuset gör man inte ser på skärmen och ger stabilitet när man håller kameran intill ansiktet och tittar i sökaren.
Bildkvalitet
Det man fruktar mest med så mycket som 15x zoom är dålig skärpa ut mot kanterna, speciellt vid kortaste och längsta brännvidd. Men här klarar sig objektivet relativt bra. Skärpan är bra i centrum vid 24 mm, men uppenbart jämnare ut mot hörnen vid 50 mm, och upp till 250 mm är objektivet förvånansvärt skarpt. Vid 300 och 360 mm ger diffraktion en mjukare skärpa, men det är bättre än befarat.
Brus är välkontrollerat upp till ISO 3200, därifrån och uppåt ökar kornbruset, men brusreduceringen är bättre än normalt för kompaktkameror. Färgåtergivningen är förbättrad mot förra generationen TZ-kameror, detsamma gäller autofokusen som känns blixtsnabb. Framför allt i bra ljus.
Möjligheten att hämta ut stillbilder med 4K-Photo-funktionen är väldigt kul och 4K-videokvaliteten tillhör toppklassen för kompaktkameror.
Slutsats
Panasonic Lumix TZ200 är nästan den perfekta resekameran. Tack vare 15x zoom, ypperlig bild- och videokvalitet, bra batteritid och fin användarvänlighet är den det bästa allround-alternativet bland kompaktkamerorna i den här klassen.
Också i detta test:
Fujifilm X-E3
Diskret reselyx
Den svarta är diskret, den silverfärgade retro. Båda är en av de bästa i klassen.
Canon PowerShot G1 X Mark III
Ulv i fårakläder
Canons G1 X III är en kompaktkamera utöver det vanliga.
Sony Cyber-shot RX100 V
Den bästa fickkameran
Sonys lilla RX100 V är den bästa fickkameran som finns.
Panasonic Lumix GX9
Resvänlig och kompetent
Här är systemkameran som alla kan använda och som är perfekt på resor.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Fräckt läcker retrokamera
Olympus-kameran är kanske den allra bästa för nybörjare.
Canon EOS M50
Kanonköp från Canon
Canons mest prisvärda systemkamera är inte en spegelreflex.
Olympus Tough TG-5
Den bästa allväderskameran
Ska man ha en bra kamera som tål stryk så bör det vara en Olympus TG-5.