TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)

PC-skärm med inbyggd smart-TV

Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!

Av / 2021-02-14 - 09:00
Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)

Home tycker

  • Samsung-skärmen är skarp och användarvänlig och passar utmärkt för både jobb och underhållning.
  • Ljusstyrkan är begränsad. Skärmen kan bara vinklas, inte höjas eller sänkas. Ganska tunt ljud i de inbyggda högtalarna.

Samsung är en av världens största tillverkare av TV-apparater och datorskärmar, nu har de hittat på ett sätt att kombinera de två funktionerna i en och samma apparat: nya M7 Smart Monitor ser ut som en vanlig PC-monitor men under huven har den inbyggda smart-TV-funktioner, så att den fungerar ungefär lika bra till både arbete och underhållning. Nästan konstigt har ingen tänkt på det förut?

Samsung M7 Smart Monitor

M-serien med smarta monitorer rymmer tre modeller och här tar vi en närmare titt på toppmodellen M7. Rent tekniskt är detta en 32-tums PC-skärm med 4K-upplösning som har lånat en rad funktioner från TV-världen.

20210118 b Smart Monitor M7 Poduct B
Samsung M7 Smart Monitor fungerar som både PC- och TV-monitor. Två skärmar i ett, helt enkelt! (Foto: Samsung)

En datorskärm brukar ju vara en ganska ”dum” och passiv apparat som måste kopplas till en dator för att kunna visa något. Samsung-skärmen är däremot smartare och mer mångsidig.

Till att börja med har den både en fjärrkontroll, inbyggda högtalare och ett menysystem fullt av strömningstjänster, precis som vi förväntar oss att hitta i en modern TV. Anslutningarna är också bra: förutom två HDMI-ingångar har den tre USB-ingångar, plus en separat USB-C.

Samsung-skärmen saknar egentligen bara en enda sak för att kunna kalla sig en fullfjädrad TV, och det är en traditionell TV-mottagare. Utan antenningång eller plats för programkort behöver den fortfarande en separat box för att visa linjär TV. Det här behöver dock inte vara någon större brist eftersom de flesta kanaler numera går att strömma via nätet.

Annons

Design

När det gäller utseendet går det inte att klaga på M7. Den har en slimmad tunn design i svart plast, med en trådsmal kant runt den silkesmatta skärmen. Foten är gjord av metall och tar relativt lite plats på skrivbordet.

Skärmen kan tiltas men har ingen höjdjustering. Det kommer förmodligen saknas av somliga som jobbar hemifrån, och definitivt i professionella sammanhang. I sådana fall kan man överväga en monitorarm.

Stöder skärmspegling och molntjänster

Eftersom Samsung-skärmen har inbyggt Wi-Fi och Bluetooth har den även ett par intressanta möjligheter rent produktivt. Till exempel kan den koppla upp sig mot Microsoft Office 365:s molntjänster, så att man kan jobba hemifrån utan dator – det räcker med trådlös mus och tangentbord.

 

Smart Monitor M7 Mobile Connectivity

Ett annat alternativ är Samsung DEX, som speglar skärmen på Samsungs Galaxy-mobiler och i praktiken låter dig använda mobilen som mini-PC. Du kan också spegla mobilskärmen genom att ”knacka” den mot sidan av skärmen (och funktionen ”Tap Wiew”). AirPlay 2 för Apple-enheter finns också.

Samsung-M7-Remote-Access-scaled Samsung-M7-Netflix-bar-scaled Samsung-M7-remote-scaled Samsung-M7-inputs-scaled
<
>
M7 har samma fjärrkontroll och menysystem som Samsungs smarta TV-apparater och har många anslutningsmöjligheter. (Foto: Audun Hage)

Det viktigaste med Wi-Fi-anslutningen är dock att man får tillgång till Samsungs smarta universum. Här hittar man nästan alla populära streamingtjänster, inklusive Netflix, HBO Nordic, Viaplay och Disney+ för att bara nämna några.

Fjärrkontrollen som ingår använder Bluetooth och reagerar snabbt på kommandon. Detta innebär att det är enkelt att växla mellan arbete och underhållning med en knapptryckning.

Vi tyckte faktiskt att M7 laddade menyerna lite snabbare och smidigare än 32-tummaren The Frame, som vi testade nyligen. Det tyder på mycket minne och processorkraft.

Läs också Vi testar minstingen i Frame-familjen På jakt efter en elegant TV som tar lite plats? Då kan Samsungs minsta ram-TV vara ett smart alternativ.

 

Skarp skärm till datorn

Marknaden för PC-skärmar svämmar över av monitorer i alla storlekar och former, ofta är de skräddarsydda för olika användningsområden. Samsung M7 tillhör däremot inte någon speciell kategori utan känns mer som en allroundskärm för vanligt produktivt arbete. 32-tummaren fungerar utmärkt för ordbehandling och surfning och har gott om skärmyta att jobba på.

Det första vi lägger märke till är den fina skärpan, eller rättare sagt avsaknaden av synliga pixlar. Även när man sitter nära skärmen är det svårt att urskilja någon pixelstruktur. Så länge datorn klarar 4K-upplösning kan du njuta av en knivskarp och sömlös bild som är behaglig att titta på.

Samsung M7 web browser scaled
(Foto: Audun Hage)

Färgåtergivningen är fin och neutral. Vi blir inte lika överväldigade som vi blev av skärpan: vi har sett andra PC-skärmar som har ännu mer dynamiska färger och inte minst starkare kontrast, men M7 lyckas få fram nyanserna utan att överdriva färgmättnaden. Samsung-skärmen har även ett ögonkomfort-läge som minskar mängden blått ljus – skönt för långa och sena arbetspass.

Responsen upplevs som bra, vi kan flytta muspekaren och webbläsarfönstret snabbt utan att bilden bryts upp eller släpar efter. Vi uppmätte input lag i HDMI-ingången till cirka 30 millisekunder, vilket är godkänt men inte rekordsnabbt.

Panelhastigheten (refresh rate) är dock begränsad till max 60 Hz. Det kommer förmodligen att göra en del tävlingsinriktade gamers besvikna, de föredrar att spela i 120, 144 eller till och med 240 Hz i vissa skjutaspel. Samsung M7 har inte heller något inbyggt stöd för Nvidia G-Sync eller AMD Freesync, vilket kan leda till ojämnheter och screen tearing i vissa spel.

Sammantaget tycker vi att Samsung M7 fungerar fint som vanlig datorskärm, så länge man är en vanlig ”hemmajobbare” utan speciella behov. Om man vill ha en häftig gaming-monitor eller en superkorrekt skärm för krävande redigeringsjobb så finns det helt klart bättre (dyrare) alternativ där ute. Men som allroundskärm fungerar Samsung M7 helt utmärkt, framför allt om vi tar hänsyn till det behagliga priset.

Hur är det med TV-bilden?

Samsung-skärmen tar med sig de goda egenskaperna när vi byter till TV-läge: även här bli vi imponerade av den fina skärpan som gör att vi kan sitta tätt intill skärmen utan att se någon antydan till rutmönster. Och eftersom TV:n stöder avspelning av 4K-innehåll via de inbyggda apparna (YouTube, Netflix med flera) finns det gott om innehåll att titta på! Vi började med ett antal YouTube-sekvenser i knivskarp 4K-kvalitet och satte oss ner och njöt av den sömlösa och helgjutna bilden.

Samsung-M7-PQ-blue-scaled Samsung-M7-lizard-scaled Samsung-M7-PQ-yellow-scaled Samsung-M7-blue-scaled Samsung-M7-cat-scaled
<
>
Samsung M7 ser skarp och läcker ut med innehåll i 4K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

M7-monitorn har faktiskt imponerande bra bild på många områden, men kommer lite till korta på en punkt. Den maximala ljusstyrkan är begränsad till cirka 250 nits. Det är helt genomsnittligt för en bildskärm, men i minsta laget för krävande TV-användning – särskilt om modern HDR-video ska avnjutas. En kapabel HDR-TV bör helst klara 1000 nits eller mer för att HDR-effekterna verkligen ska glänsa.

Vi tyckte också att Samsung-skärmen i vissa fall kunde se lite blek ut och urlakad ut. I krävande scener med mycket kontrastinformation är det tydligt att de ljusaste nyanserna uteblir. Det är också begränsat med detaljer i de mörkaste områdena, eftersom skärmen har relativt begränsad svärta. LCD-panelen är av kant-LED-typen, utan någon lokal dimning, vilket naturligtvis innebär att man inte kan förvänta sig den allra bästa kontrasten.

Samsung M7 Netflix Extraction scaled
Samsung-skärmen har bra skärpa, men blir lite dunkel i de mest krävande HDR-scenerna. Här från Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)

 

Som med de flesta LCD-skärmar måste man också ta hänsyn till att betraktningsvinkeln är lite snäv: bilden ser allra bäst ut när man sitter rakt framför skärmen. Det är knappast något problem när man sitter vid skrivbordet, men kan vara bra att tänka på när det gäller TV-tittande. Om man har en soffa eller fåtölj i arbetsrummet kommer man antagligen att vilja vinkla skärmen lite mot sittplatsen. På plussidan är skärmytan relativt matt, så att man kan titta på filmer i mörka omgivningar utan att bli störd av reflektioner.

M7 har liknande bildinställningar som många av TV-apparaterna vi har testat: man kan välja Standard, Dynamisk, Naturlig, Film – och till och med det extra neutrala Filmmaker Mode. Den lite svaga ljusstyrkan innebar dock att vi ofta föredrog standardläget.

Vi tappar inte nödvändigtvis hakan av bildkvaliteten, men det är också dags för en liten reality check: den senaste tiden har vi omgett oss med kostsamma OLED-skärmar, bland annat LG OLED48CX som också är inriktad på kombinerad TV- och bildskärmsanvändning (speciellt för gaming). Samsung-monitorn når inte upp till samma kontrast och svärta som denna, men kostar trots allt bara en tredjedel – bara lite drygt 4 000 kronor! När vi tar hänsyn till prislappen tycker vi faktiskt att M7 ger en riktigt bra bild för pengarna.

Ljudkvalitet

Samsung M7 har inbyggda högtalare också. De gör ett helt okej jobb med att återge musik och tal, men vi tror att de flesta föredrar att uppgradera till en separat ljudlösning förr eller senare – speciellt för TV-underhållningen. Det inbyggda ljudet är relativt instängt och tunt, ljudeffekterna kommer aldrig riktigt fram ur det tunna skalet.

För att göra bilden rättvisa måste du helt klart skaffa ett par separata högtalare. Då är det praktiskt att Samsung-skärmen har både Bluetooth och HDMI ARC, som gör det enkelt att uppgradera ljudet. Kanske med en Atmos-soundbar, till och med?

Slutsats

Här har Samsung kläckt en smart produkt som inte är ”bäst” på något men som fungerar utmärkt för både arbete och underhållning. Med ett pris på 4 300 kronor är den smarta monitorn inte mycket dyrare än andra 32-tums 4K-skärmar, vilket innebär att du nästan får TV-biten på köpet. En perfekt skärm för hemmakontoret, med andra ord!

Även om Samsung-skärmen har vissa begränsningar, betraktad med kräsna TV-ögon, verkar den helt klart vara ett bra köp. Vi tycker att det här är en kul och praktisk produkt som vi gärna ser fler varianter av i framtiden. Kanske en M9-version med ännu häftigare bild och ljud?

 

[Smart Monitor] Lifestyle Image 19 [Smart Monitor] Lifestyle Image 18 Teenager playing games on PC Teaching from home during isolation period [Smart Monitor] Lifestyle Image 7 [Smart Monitor] Lifestyle Image 15 [Smart Monitor] Lifestyle Image 14
<
>
Läs också 48-tums OLED från Sony och LG: Superbild i kompakt format! LG och Sony är de första som erbjuder OLED-TV i en ny storlek: 48 tum. Men vilken av dessa kompakta skärmar fungerar bäst, och till vad? Det är dags för en mini-OLED-duell!
Karakter
Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

AI i glaciärtempo

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Ljud & Bild