I datorvärlden och framför allt gaming-världen går utvecklingen stötvis. Närmare bestämt när nya processorgenerationer lanseras i början av året. Och när nya generationer av grafikkort från Nvidia kommer ut vartannat år. Även om olika varianter lanseras under perioden sker det stora prestandasprånget först när det kommer en ny generation.
I början av månaden kunde vi berätta att tyska Medion hade lyckats vara först med att faktiskt lansera maskiner med 13:e generationens Intel-processorer och grafikkort i Nvidia GeForce 4000-serien.
Sedan dess har vi haft toppmodellen Medion Erazer Beast X40 på testbänken. Och precis som förväntat är den roligt – och blixtsnabbt – sällskap.
Lite gammaldags
De senaste åren har vi sett många speldatorer där det har satsats mycket på designen. Smala lådor, mjuka former och till och med färger har bidragit till att göra speldatorn mer presentabel.
Den utvecklingen har gått Medion förbi. Erazer Beast X40 ser ut som en klassisk speldator: stor, kantig och kolsvart. Och med RGB-belysta dekorationslister på baksidan.
Å andra sidan är det inget fel med att se ut som vad man är. Och Medion Erazer Beast X40 är en renodlad gaming-laptop i den allra tyngsta klassen.
Skalet är som sagt svart och har en riktigt läcker silkesmatt yta. Tyvärr samlar den på sig fingeravtryck. Skärmen är på 17 tum och något överraskande har Medion valt en panel i 16:10-format i stället för 16:9, som är vanligare för spel.
Det viktiga är dock att skärmen är både snabb och högupplöst. Upplösningen är QHD+ (2 560 x 1 600 pixlar) och uppdateringsfrekvensen är 240 Hz, vilket inte är överdrivet lyxigt men fullt tillräckligt. Och hellre ”nöja sig” med 240 Hz än att leva med den föråldrade Full HD-upplösningen som de snabbaste gaming-skärmarna fortfarande använder.
Tangentbordens Rolls-Royce
Tangentbordet är en av höjdpunkterna i en maskin som på det hela taget är kompromisslös. Under de vardagliga, platta tangenterna sitter nämligen ett äkta mekaniskt tangentbord med kontakter från Cherry, som är tangentbordens Rolls-Royce.
Även om tangenterna är låga och har kort slaglängd är de precis så känsliga och har så rätt motstånd, följt av ett distinkt klick, att man faktiskt kan spela seriöst på datorn utan att koppla in ett externt mekaniskt tangentbord. Det numeriska tangentbordet till höger har dock membrantangenter. Man kan nästan misstänka att Medion har använt sig av membrantangenter där bara för att understryka hur bra det mekaniska tangentbordet är.
Som man kan förvänta sig i prisklassen är varje tangent individuellt upplyst och man kan välja mellan flera olika ljusanimationer. Det ser utmärkt ut, även om animationerna verkar lite ryckiga. Och är man van vid de glidande animationerna och mjuka färgövergångarna från till exempel Razer Chroma RGB så verkar ljusshowen tämligen primitiv.
Utbudet av portar är bra, men även här verkar maskinen lite gammaldags. Det finns totalt tre USB-A-portar, men bara en USB-C.
Vattenkylning!
Den mest speciella porten är dock de två hålen på baksidan för kylsystemet. Erazer Beast X40 kan nämligen vattenkylas! För att göra detta måste man skaffa en speciell kylenhet som innehåller vattentank, vattenpump och fläktkylning för att leda bort värmen. Kylsystemet kopplas in med två vattenslangar som klickas på plats med magneter.
Jag är måhända onödigt paranoid, men jag känner mig inte helt trygg med att ha rinnande vatten på skrivbordet bredvid en enormt dyr dator – och bara ett magnetlås som skyddar mot översvämning och kortslutning. Oron är sannolikt obefogad och anslutningarna är säkrade med ventiler.
Vätskan till kylningen är helt vanligt lågteknologiskt kranvatten, som fylls på via ett lock på toppen. Kranvatten fungerar bra, men Medion rekommenderar att man använder destillerat vatten för att undvika kalkavlagringar i rören. Ungefär en kvarts liter vatten behövs.
Lite oöverskådligt
Kylsystemet paras ihop med datorn med hjälp av Bluetooth och i datorns kontrollcenter-app kan man se status för fläkt, vattenpump och givetvis belysning.
Anslutningen är inte helt överskådlig och det krävdes ett par omstarter av själva kylboxen innan slangarna och kylrören i datorn fylldes med vatten. Men efter det körde systemet faktiskt felfritt och CPU och grafikprocessor hölls under 60 grader oavsett belastning och med alla grafikinställningar på max – vilket är lite av en bedrift med så kraftfull hårdvara.
Förutom den surrande fläkten avger vattenkylaren ett tyst brum, ungefär som en akvariepump. Vilket är precis vad den är.
När testet avslutades hade inte vattenkylningssystemet fått något svenskt pris, men i Tyskland kostar det 249 euro.
Från allra översta hyllan
Även om datorns yttre inte är imponerande så har absolut ingenting sparats på elektroniken. Både processor och grafikkort är som sagt av senaste modell. Senaste toppmodell, märk väl.
Om man ska återanvända en gammal plattityd om varor från översta hyllan, så är hårdvaran här hämtad från alldeles under taket, på hyllan som man bara tittar på när kunden har tagit med sig den riktigt tjocka plånboken.
Processorn är en Intel Core i9-13900HX med 24 kärnor och 32 trådar. 8 av kärnorna är performance-kärnor och 16 efficient-kärnor. På ren svenska betyder detta en helt vansinnigt potent CPU.
Det finns 32 GB RAM installerat i maskinen. Vilket bör vara perfekt för en kraftfull speldator.
16 GB grafik-RAM
Lika galen som processorn är grafikkortet, som är toppmodellen i Nvidias senaste generation, GeForce RTX 4090. Grafikkortet har 16 GB dedikerat grafik-RAM. Det är lika mycket RAM som det finns i de flesta bättre ultrabook-datorer. Men grafikminnet är bara för 3D-grafik och ska inte delas med processorn.
Innan vi svimmar alldeles över GeForce RTX 4090-namnet måste det betonas att grafikkortet i Erazer Beast X40 givetvis är laptop-versionen. Och att prestanda och specifikationer är betydligt lägre än i den enorma versionen för stationära datorer. Mätt i mängden kärnor och shaders ligger den mobila versionen av RTX 4090 närmare desktopversionen av GeForce RTX 4080. Men det är fortfarande obestridligen den mest kraftfulla mobila grafikprocessorn världen har skådat.
För lagring av program fanns en 2 TB SSD i testmaskinen.
Benchmarks
Eftersom både CPU och grafikprocessor är den senaste toppmodellen var förväntningen att Medion Razer Beast X40 skulle överträffa alla tidigare prestandatester.
Det gjorde den också – i stort sett. Men inte alltid lika markant som vi hade förväntat oss.
I processortestet Geekbanch 5 fick vi det högsta resultat vi någonsin uppmätt på en PC: 18 279 i multicore. Singlecore-poängen var mer normal: 1 742. De enskilda kärnorna i i9-processorn är inte snabbare än vanligt – men det finns många av dem!
Kontorsprogramsimuleringen PC Mark 10 ger en någorlunda bra bild av förmågan att klara vardagliga sysslor. Ett testresultat på 8 036 är utmärkt. Och nästan 1 000 poäng högre än vad Asus ROG Flow Z13 klarade av med en 12:e generationens Core i9-processor för ett år sedan. Överraskande nog sätter inte Beast X40 rekord i det processortunga Cinebench R23-testet. Ett multicore-resultat på 15 516 poäng är bara i nivå med den hälften så dyra Acer Predator Helios 300 (som dock också var mycket snabbare än väntat)!
Även om i9-processorn är läcker och har fler kärnor än ett granatäpple är huvudattraktionen GeForce RTX 4090-grafikkortet.
Blixtsnabb – för rätt uppgifter
Och under rätt omständigheter är det vansinnigt snabbt. Med ” rätt” menar vi spel som är programmerade för att utnyttja 3D-hårdvaran och raytracing-funktionerna optimalt. Här springer den avancerade processorn i stora cirklar runt RTX 3070 Ti- och RTX 3080-korten i föregående generation.
Raytracing-testet 3DMark Port Royal slutar på 14 430 poäng. Det är mer än dubbelt så snabbt som RTX 3070 Ti-baserade Predator Helios 300.
Detsamma gäller i de rena 3D-testerna Time Spy och Fire Strike som ger 20 662 respektive 35 293 poäng. Den är återigen dubbelt så snabbt som Asus ROG Flow X13 med RTX 3080-grafikkort.
Väljer man i stället spel som är skrivna för att fungera på lättare hårdvara är skillnaden mycket mindre. 59 128 poäng i 3DMark Night Raid-testet är visserligen en galet hög siffra. Men inte mycket mer än förra GPU-generationens.
Det är förmodligen samma fenomen vi ser i Cinebench R23-testet. Med en poäng på 15 516 i multicore och 2 042 i singlecore är Erazer Beast X40 på samma nivå som den i7-baserade Helios 300.
Batteritestet är vanligtvis akilleshälen för varje gaming-dator. Men Medion Erazer Beast X40 orkade ändå köra i 3 timmar och 20 minuter innan strömmen gick. Det är bra, men utan betydelse eftersom datorn trivs bäst hemma. Även om man inte tar med sig vattenkylaren.
Slutsats
Medion Erazer Beast X40 är en spännande bekantskap. För moderna 3D-spel är den i särklass när det gäller prestanda. Och eftersom program som Adobe Creative Suite också utnyttjar GPU:n får den bild- och videoredigering att flyga också. Erazer-maskinen är den första med den nya processorgenerationen och särställningen varar förstås bara tills konkurrenterna inom kort är klara med liknande maskiner.
Datorn kostar ganska så mycket pengar. Men även om du kan få en respektabel, begagnad familjebil för mindre, är priset faktiskt ytterst rimligt i förhållande till prestanda. Det har inte snålats på någon del av konfigurationen och vår gissning är att en likvärdig maskin från något av de etablerade märkena kommer att kosta ännu mer.
Vattenkylaren är mer än bara en gimmick, den håller nere arbetstemperaturen med mindre buller än en renodlad fläktlösning. Och den har inte översvämmat mitt skrivbord – än.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser