Som pryltestare är det lätt hänt att man blir blasé. Med tanke på den konstanta strömmen av grunkor som ska testas så krävs det en hel del för att imponera. Men en som gör det är HP Spectre 360. För jäklar vad den ser bra ut!
HP Spectre X360 är en 13,3-tums ultrabook-PC som på mer än ett sätt tar sikte på B&O-segmentet. Dels för att Bang & Olufsen har levererat ljudet till datorn och dels för att den utstrålar en diskret elegans som är så välgjord att man nästan inte tror det är sant! Skalet, som är supertunt (1,6 cm som tjockast), är gjort av urfräst aluminium och askgrått överallt. Utom på de rökfärgade kanterna och gångjärnen som är kopparfärgade. Läckert på ett dämpat, affärsmässigt sätt.
Tangentbordet är belyst så att man lätt hittar knapparna i mörker. Däremot är det snudd på omöjligt att läsa texten på dem under mer normala ljusförhållanden om tangentbordet utsätts för minsta ljusreflektion. När man väl ser vad man skriver är komforten lysande, även om tangenternas slaglängd av förklarliga skäl är kort. Styrplattan är ovanligt stor och bred och fungerar utmärkt – när man väl har vant sig vid de annorlunda måtten.
Skärmen är klar, skarp och kontrastrik och har realistiska färger. Men i den testade versionen har den bara Full-HD-upplösning. Å andra sidan är den en multitouch-pekskärm och har 360-graders gångjärn så att datorn går att använda som surfplatta när tangentbordet fälls undan. Om det ska visas film så kan man ställa Spectre X360 i ”brygga” så att skärmen får en skön synvinkel.
Till just filmunderhållning kan man glädja sig åt att ljudet är levererat av Bang & Olufsen. Visst, man får inget som påminner om BeoLab 90, och bas finns det inte plats för i det smala skalet. Men de två inbyggda högtalarna gör ett mer än respektabelt jobb och talförståelsen är riktigt bra.
Innanmätet är mindre spektakulärt än designen: en dualcore Intel i5-processor på 2,3 GHz (dock av senaste generation) med 8 GB RAM och integrerad grafik från Intel är fullt tillräckligt för vardagligt arbete på de flesta kontor. Men grafiker och spelfantaster bör se sig om efter något annat. SSD-disk med 256 GB är gott om plats för Windows 10 och program.
Den testade modellen är en av de billigaste i Spectre-serien. För 4 000 kronor extra får man en version med QuadHD-skärm, i7-processor och dubbelt så stor SSD. Ska det vara extra exklusivt så kan man dessutom köpa Pro-versioner av datorerna. Pro-modellerna skiljer sig från de civila utgåvorna genom att ha utökad garanti och inbyggt krypteringschip – och genom att de kostar nästan dubbelt så mycket.
Prestanda
3D Mark 15-testet avslöjar – inte det minsta överraskande – att Spectre X360 inte på något sätt är byggd för 3D-spel. 646 poäng är i den lägre änden och placerar HP-datorn bland de långsammaste 7 procenten på marknaden. När det gäller 3D, märk väl.
För vardagligt bruk är prestanda fullt tillräckliga. GeekBench 3-testet, som framför allt visar vad processorn orkar med, gav 2649 poäng single-core och 5472 poäng multi-core. Browsermark gav 5499, vilket faktiskt är bättre än många datorer som är snabbare på papperet.
Sammantaget ligger Spectre X360 på samma nivå som snarlika datorer, till exempel Acer Aspire S7. Och den är lite snabbare än rivalen Apple MacBook.
Tack vare en SSD i stället för en konventionell hårddisk är starten av Windows och öppnandet av program ett kort nöje. Även om den SSD som HP valt inte tillhör de snabbaste. En dataöverföring på 387 MB i sekunden är långt efter exempelvis Microsoft Surface Pro 4 (613 MB/s) och ännu längre efter Asus ROG G752 (999 MB/s).
I det krävande Peacekeeper-batteritestet orkade X360 i 4 timmar och 12 minuter med fullt ös på skärm och processor innan batteriet dog. Vid normal användning motsvarar det gott och väl en hel arbetsdag, men man får nog ha tur om man ska komma upp i de 12,5 timmar som HP hävdar.
Slutsats
HP Spectre X360 är läcker som få och inger respekt när du plockar upp den ur väskan på kundmötet. Där är den en stark konkurrent till MacBook – även när det gäller priset. Om den är värd pengarna beror, som alltid, på behovet. Datorn klarar med lätthet en hel dags arbete med vanliga kontorsprogram, mail och surfning. Och du har fortfarande ström nog för en film på planet eller tåget hem. Det finns dock billigare sätt att få samma prestanda, så om du inte behöver pekskärm, 360-graders gångjärn och en slank lyxdesign så kan du enkelt spara 3 000–4 000 kronor på att välja en mer ödmjuk och lite tyngre modell. Men i ultrabook-datorernas exklusiva värld är Spectre ett riktigt bra köp.