TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

Slimmad och läcker lyx

MSi:s kompakta speldator har massor av läckerheter under det svarta aluminiumskalet. Men det kostar.

Av / 2017-04-10 - 09:23
MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

Home tycker

  • Kraftfull hårdvara i superslimmad inpackning. Processor, disk, tangentbord kommer från översta hyllan.
  • Bara GeForce GTX 1060-kort. Visst går det att hitta snabbare maskiner för samma pengar, men då är de större och tyngre.

För de flesta av oss har datorn blivit något vardagligt som vi ägnar lika mycket tanke åt som kaffebryggaren – och ofta köper vi den på samma ställe. Men det finns fortfarande datorer som skiljer sig markant från den breda massan när det gäller pris och prestanda. Vi pratar om gaming-datorerna. I den klassen finns samma grad uppfinningsrikedom, engagemang och prissättning som i hifi-världens highend-segment.

Vi har tidigare testat modeller från MSI:s Stealth-serie, som är renodlade speldatorer fast har ett mer diskret och framför allt kompakt yttre. Detta gäller även GS73VR, en 17-tums spelmaskin som är knappt 2 centimeter tjock och bara 2 300 gram tung. Det är en smula tunnare och lättare än föregående Stealth-modeller, och innanmätet är naturligtvis också uppgraderat.

På utsidan lever GS73VR upp till sitt ”Stealth”-namn. Locket och insidan är av svart, borstad aluminium utan annan dekoration än märkesnamnet och den röda drakloggan. Datorn är alltså nästan diskret nog att plockas upp ur väskan på ett affärsmöte. Men glöm att försöka använda den på planet. Både storleken och batteritiden sätter stopp för det.

Det finns portar till det mesta på GS73VR, inklusive Mini DisplayPort och USB-C med Thunderbolt. Det sistnämnda innebär också att man i princip kan koppla in ett starkare externt grafikkort om det inbyggda inte räcker till.

Det bör det dock göra en bra bit. GS73VR är utrustad med ett Nvidia GeForce 1060 GTX-kort med 6 GB video-RAM. Det är Nvidia tredje snabbaste PC-grafikprocessor för närvarande. Och det är också det enda stället där man skulle kunna hävda att MSi har snålat. Skärmen har 4K UltraHD-upplösning (3840 x 2160 bildpunkter) med en uppdateringsfrekvens på hela 60 Hz. Processorn är senaste versionen av Intels Core i7 på 2,8 GHz. Det finns 16 GB RAM-minne och både fysisk disk med 2 TB och en snabb SSD-disk med 512 GB. Bland övrigt hårdvarugodis kan nämnas tangentbord från Steelseries och ljudkort med ESS Sabre-DAC – vilken version som används säger MSi ingenting om, men ESS Sabre är ett känt chip i hifi-sammanhang, även i högre prisklasser.

Annons

Ultrahög – kanske för hög?

Skärmen har ultraskarp 4K-upplösning och är dessutom både ljusstark och har bra färgbalans. För Windows och i synnerhet grafik och video är den höga upplösningen en klar fördel. Särskilt när programmen utnyttjar grafikprocessorn, vilket exempelvis Adobe Creative Suite gör.

Även om skärmen är utmärkt för tungt grafikarbete kan man diskutera i vilken utsträckning upplösningen är praktisk för spel. Nyare 3D-spel kan i princip få en extra nivå realism. Men 4K-bilden kräver fyra gånger så mycket datorkraft för att animera som en HD-bild. Och då är GeForce GTX 1060-kortet för klent för att orka med de senaste spelen. För att sätta upplösningen i perspektiv så finns det i stort sett lika många bildpunkter på 17,3-tumsskärmen som det gör på filmduken i en toppmodern 3D-biosalong. Ett annat problem är att många spel fortfarande inte är gjorda för att över huvud taget hantera 4K-upplösning, så dialogrutor blir små som frimärken och går bara att läsa med förstoringsglas.

Där en sådan här maskin kommer verkligen till sin rätt är och förblir på slagfältet. Antingen i mörkret på LAN-partyt eller hemma där man med fördel kan koppla in den till ett par riktiga aktiva högtalare för att få glädje av den fina digitalomvandlaren. Tangentbordet är så snabbt och känsligt som man kan förvänta sig av membrantangenter och RGB-belysningen kan programmeras till allt från diskret glöd till en blinkande disco-orgie av färger. Och även om grafikkortet ligger i den överkomliga änden av skalan så finns det tillräckligt med kraft för att spela de flesta spel i superskarp kvalitet. Det är dock en fördel att lyfta upp bakändan på datorn en smula, med exempelvis ett grytunderlägg, så att luftintaget på undersidan får fri luft. Den här datorn blir nämligen VARM när den jobbar med 3D!

Prestanda

I en speldator är grafikhastigheten A och O. MSi GS73VR är som sagt utrustad med Nvidias GeForce GTX 1060-grafikprocessor. Det är den senaste generationen, men inte toppmodellen. Med ett 3DMark 15-resultat på 9714 visar sig MSi:n vara lite snabbare än datorer som bygger på förra generationens flaggskepp, GeForce GTX 980. Men det är fortfarande en bra bit under den GTX 1070-baserade Asus ROG G752V, som vi testade i oktober 2016 och som fortfarande har rekordet med 18330 3D Mark-poäng.

I GeekBench-testet som bara mäter processorns beräkningskraft får GS73VR 3203 poäng singlecore och 13514 multicore. Singlecore-resultatet är på samma nivå som de flesta andra i7-maskiner vi har testat, men multicore-resultat är ett av de högsta vi har sett, vilket vi tillskriver den nya sjundegenerationsprocessorn, som är lite men inte våldsamt snabbare än sina föregångare. De mer generella testprogrammen Base Mark 3.0 (562,88 poäng) och Cinebench R15 (94,55 fps/726 cb) visar att den här datorn klarar surfning och grafikrendering på ett utmärkt sätt. Men resultaten är å andra sidan inte särskilt mycket bättre än vad en billigare dator med Core i7-processor och tillräckligt mycket RAM skulle åstadkomma. Den inbyggda SSD-disken är däremot riktigt snabbt. En överföringshastighet på strax under 1,4 GB per sekund, i kombination med försumbar söktid, innebär att man aldrig behöver vänta länge på att datorn ska starta och huvudprogrammen laddas in. Stora spel får dock fortfarande lagras på den något långsammare konventionella hårddisken.

Slutligen visar batteritestet Futuremark Peacekeeper att en snabb processor och en stor, ljusstark skärm i en lättviktsdator inte är ett recept på ett långt liv utom räckhåll för vägguttaget. En timme och 25 minuter tog det att tömma batteriet. Det är i kortaste laget, även jämfört med andra speldatorer.

Slutsats

I egenskap av en gaming-notebook med (nästan) civilt utseende riskerar MSi GS73VR att hamna mittemellan två eller kanske till och med tre stolar. Det slutar dock med att den klarar av balansgången mellan spelprestanda och seriös grafik på ett utmärkt sätt. Den kostar en förskräcklig massa pengar, och man kan mycket väl få ännu större grafikmuskler för samma pengar. Men om behovet av för bärbarhet väger tungt – vilket det av naturliga skäl ofta gör för en bärbar dator – kan den vara en lämplig kompromiss för många gamers. Även om proffsspelare lär rynka på näsan åt att nöja sig med det tredje snabbaste grafikkortet på marknaden just nu. I praktiken motsvarar dock prestanda vad man för ett år sedan fick med de absolut mest potenta bärbara grafikmonstren. Det innebär att allt utom de allra senaste spelen kör mjuk. I synnerhet om man låter bli att sätta alla inställningar på max på en gång. Om man däremot tillhör den lilla eliten av riktigt seriösa spelare så väljer man en dator där en större del av resurserna har lagts på grafikkortet.

picture1 picture2 picture3
<
>
Foto: MSi
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild