TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Bowers & Wilkins 702 S2

Omdefinierer toppklassen

Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slår B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen på konkurrenterna.

Av / 2018-02-15 - 12:37
Bowers & Wilkins 702 S2

Ljud & Bild tycker

  • Musiken återges ärligt och opolerat, med härlig upplösning och luftighet. Och allt låter häftigt när det ska.
  • Det finns högtalare med mer aggression och attack.

Det var inte utan förundran som undertecknad besökte Bowers & Wilkins engelska fabriker 2015, där den då nya helt nya 800 D3-serien på ett imponerande sätt byggdes av helt automatiserade robotar. Förutom att se nästan magisk ut garanterar produktionen ett helt identiskt resultat varje gång, till skillnad mot om man sätter ihop allting för hand.

Med 800 D3-serien rättade B&W till i princip alla svagheter från tidigare versioner, samt introducerade nya material. Resultatet måste sägas vara högtalare som är rena mästerverk. Priserna är därefter. Du får nämligen punga ut med 87 000 kronor för ett par av den minsta golvmodellen 804 D3, och den största 800 D3 flyttar in hela dit bohag på fattighuset med ett pris på nästan 300 000 kronor.

Personer med mer normala budgetar har varit hänvisade till CM-serien. Där finns det också gott om fina kvaliteter, vilket gjorde att toppmodellen CM10 föll vår recensent i smaken. Men där finns också mer medelmåttighet – bland annat nådde inte CM8 S2 riktigt hela vägen fram i vårt grupptest för två år sedan.

Men nu har det blivit dags för en helt ny högtalarserie. CM har pensionerats, för att bana väg för den helt nya 700-serien. Eller 700 S2 som den heter eftersom B&W faktiskt hade en 700-serie 2004. I den serien testade vi 705-modellen med blandade resultat. Den lät fint på låg volym men drog sig nästan in i sitt skal när man vred upp lite. Gudskelov har inte den nya serien hämtat inspiration från den gamla, i stället har B&W låtit teknik krypa ner från den mycket dyrare 800 D3.

Golvhögtalaren 702 S2 är den vi testar här. Seriens toppmodell. Jämfört med 800-serien går priset på 40 000 kronor helt klart att leva med, speciellt som en del av kvaliteterna är desamma. B&W får konkurrens av flera andra, till exempel Monitor Audio Gold 300 (test är på gång), DALI Rubicon 6 och Audiovector SR3 Super, som är ungefär lika stora och har samma allround-ambitioner.

Annons

B W 702 S2 Tweeter on Top Black 29178

Modern teknik

Bland annat har Kevlar fått sparken som material i mellanregistret. Kevlar passar egentligen bra för detta ändamål, eftersom det flätade materialet skapar en motfasförvrängning till varje uppbrytning. Men Kevlar har ganska så stora uppbrytningar, vilket orsakar en hel del stående ljudvågor längs membranet. Det betyder att mycket av förstärkareffekten går åt för ingenting – vilket minskar dynamiken.

Precis som i 800 D3-serien används i stället ett silverfärgat, flätat material som är klätt med ett tunt metalliskt lager. Det har samma huvudegenskaper som Kevlar men har mindre uppbrytningar, och stående ljudvågor dör ut med en gång. Och eftersom membranet inte är upphängt i en gummiring, utan i princip är monterat direkt på kabinettet, så kallar B&W det för Continuum. Det innebär att själva membranet – inte gummiringen – åstadkommer det mesta av rörelserna, vilket är en stor fördel när membranet har så god kontroll på förvrängningarna.

Flygplansvingeprofil

I baselementen är membranen av typen Aerofoil, precis som i 800 D3-serien. Det är ett superstyvt membran, tjockare i mitten än ut mot kanterna så om man gör ett tvärsnitt och tittar från sidan så påminner formen om en flygplansvinge i genomskärning. Därav namnet. Detta ska ge mycket mindre förvrängning från en tunnare (och alltså lättare) profil än vad man hade varit tvungen att ha om hela membranet skulle ha varit jämntjockt. 800 D3-högtalarna har membran av en sandwichkonstruktion med kolfiber på båda sidor om ett syntetiskt specialskum, men B&W 700 S2-serien har två lager papper på var sida om ett skikt isopor. Billigare, utan att vara nämnvärt sämre, hävdas det.

702 S2 Exploded Drivers 29171
Det behövs minsann inte få komponenter för att bygga en högtalare. Särskilt diskanten är en ohyggligt komplicerad konstruktion, med ett antal komponenter som är så mekaniskt isolerade från varandra som möjligt. Foto: B&W

 

Koldiskanter

Men det mest intressanta med 700 S2-serien är diskanterna, som har utvecklats helt från grunden. Fast med inspiration från diamantdiskanterna i 800 D3-serien.

I den dyraste serien är diskantdomerna av industriellt framställd diamant. Processen går ut på att utsätta grafit för extremt tryck, så att det förvandlas till diamant. Enligt Element Six, företaget som tillverkar diamanten, är trycket som materialet utsätts för ungefär samma som om man skulle ställa hela Eiffeltornet upp och ner på en back läsk. Eller, i mer tekniska termer, 6 till 8 gigapascal, vilket motsvarar 60 000-80 000 jordatmosfärer.

700-serien har aluminiumdomerna i de billigare serierna bytts ut, men B&W har inte gått så långt som att använda diamant, eftersom det är en extremt dyr process. I stället används en enklare form av kol som dome-material. Inte för att det är något hafsverk direkt, eftersom diskanterna enligt B&W görs genom att en dome-form bombarderas av kolatomer, och efter ett tag har tillräckligt många atomer fastnat för att formas till ett diskantmembran. De nya koldiskanterna har en uppbrytningsfrekvens på 47 kHz, betydligt bättre än aluminium och ungefär samma som beryllium. Det betyder att när högtalarna rullar av i toppen vid 33 kHz så är det nästan helt utan förvrängning i det återgivna frekvensområdet.

Välgjord toppmodell

702 S2 är den största golvhögtalaren i den nya serien. Med undantag av den största stativmodellen 705 S2 är det den enda som har fått den välkända Nautilus-diskanten i en egen droppformad kammare ovanpå kabinettet. Genom att koppla bort den fullständigt från resten av kabinettet minimeras förvrängningar, så att musiken potentiellt kan veckla ut sig bättre.

Tack vare en tämligen hög känslighet utnyttjar 702 S2 en större del av förstärkareffekten än en del konkurrenter, så det kan finnas pengar att spara på förstärkaren. Ändå är det alltid en fördel att ha gott om kraftresurser för att verkligen få ut de dynamiska kontrasterna mellan svaga och starka passager i musiken. ”Köp det bästa du har råd med” gäller alltså även här.

B W 702 S2 Tweeter on Top Satin White 29175

Snygga högtalare

När jag packade upp högtalarna var de verkligen en vacker syn i svart pianolack. En solid tyngd och kvalitetskänsla rakt igenom. Och det silverfärgade Continuum-membranet är en snygg kontrast mot det svarta, samtidigt som diskanten på toppen lägger till fina kurvor till ett annars fyrkantigt kabinett. Hela tre baselement ger auktoritet och förväntningar om ett rejält tryck!

Bottenplattan måste sägas vara i största laget, med en bredd på 36 cm och mer än 45 cm djup. Om man väljer att montera fast den så får man förbereda sig på att det går ut över det strömlinjeformade utseendet. Fördelen är naturligtvis att det krävs mer för att välta högtalaren, vilket är ett plus om man har småbarn som springer runt.

Första intrycken

När högtalarna kopplades in först lät de mycket öppet och upplöst, drivna av digitalförstärkaren NAD M32. Särskilt klassisk musik lät väldigt imponerande, med luftiga trianglar, aggressiva fioler och ytterst livliga trumpeter. Där det saknades en smula, men som bara krävde lite arbete med placering för att få på plats, var i basregistret. Långt ut på golvet var kontrabasarna lite tama och pukornas fundament kom inte fram riktigt ordentligt. När högtalarna ställdes mer exakt där vi mätt upp att deskulle stå, satt allt mycket bättre. Kontrabasarna kändes fysiska och sista satsen i Beethovens 5:e symfoni i högupplöst MQA-kvalitet från Tidal fick en svartare bakgrund, med mer djup.

Extra trevligt var att det var mycket lättare att få högtalarna att låta bra nära bakväggen. Basen flyter ut lite mer än med helt optimal placering, och somliga tycker kanske att den är fyllig i överkant, men den ligger så nära att jag inte är rädd att rekommendera de här till personer som har begränsat med plats hemma.

Musiken framträder

702 S2:s största styrka är att den kan förmedla musiken som den är inspelad. Det betyder framför allt att bra produktioner i hög upplösning briljerar ännu mer.

Ta till exempel Ragnhild Hemsings och Tor Espen Aspaas klassiska Northern Timbre, utgiven på skivbolaget 2L. I 96 kHz FLAC-versionen låter det stort och snyggt, med massor av sprödhet i fiolen och tung klangbotten i pianot. Man skulle kunna tro att det knappast kan bli bättre. Men i MQA-versionen framträder samma musik ännu mer organiskt. Små dynamiska variationer i fiolstråkarna kommer fram bättre och när Hemsing spelar kraftfullt låter det vassare i 96 kHz-versionen, som ”naggar lite i örat”, meden MQA-versionen bara låter härligt aggressiv, utan att bli vass. Mer som att höra en fiol levande live.

B W 702 S2 Rosenut Grille On 29176

Akustiska visor

Högtalare som låter så bra med klassisk musik klarar automatiskt enklare vismusik på rak arm, och 702 S2 är inget undantag. Ed Sheeran och Beyoncés ballad Perfect Duet är en mycket välproducerad, lugn låt med gitarr och elorgel, och Sheerans röst kommer ut rakt ur högtalarna och hänger viktlös i luften. Ljudbilden är bred, luftig och öppen. Och övertonerna. Övertonerna! Gitarrsträngarnas krispighet överträffas bara av ackordens utklingning och harmonisering. Sedan kommer Beyoncé halvvägs in i låten och understryker verkligen alla kvaliteter. Sångrösterna och kören har en fantastisk klang, och hela tiden ligger orgeln och lurar i bakgrunden. Luftig, klar och stämningsfull.

Rock och rytmer

Men det här är inte bara en högtalare för klassisk musik och lugna visor. Sätt på tuff rock som A Perfect Circles Counting Bodies Like Sheep och förbered dig på en häftig och rockig upplevelse.

Med tre 6,5-tummare i basregistret slår högtalarna definitivt tillräckligt hårt för att lämna spår efter sig. Musiken är fysisk, med hårtslående trummor och sköna distade gitarrer. Förfriskande viktlöst och hårt på samma gång. Det låter omisskännligt som Bowers & Wilkins, fast ännu stramare och mer dynamiskt än vi är vana vid. Och luftigare.

I nedre basregistret kan bastrumman uppfattas som lite mjuk, speciellt om man är van vid stenhårda saker från Klipsch eller JBL. Även Audiovector SR3 Super kan kännas något rappare i övre basregistret. Men 702 S2 är minsann ingen mes, den låter både luftigare och mer homogen och städad. Tar man med alla kvaliteter i beräkningen så är de helt enkelt ett par mer kompletta högtalare.

Jag gillar också att de funkar så bra med en förstärkare för rimliga pengar, vilket inte är någon självklarhet. Men man kan mycket väl koppla in en highend-förstärkarkombination som Hegel P30 och H30 – och det har jag gjort också – och få ännu mer kontroll, upplösning och alla andra fina ord och beskrivningar man kan fylla på med. Men det viktigaste är att högtalarna går att driva optimalt med en förstärkare i samma prisklass. Och det kan de definitivt.

B W 702 S2 black Grille Off 29170
B&W 702 S2 ser bra ut også uten grill. Her mangler det heller ikke på lydtrykk, med hele tre basselementer. Foto: B&W

 

Slutsats

I egenskap av en toppmodell cementerar 702 S2 den nya högtalarserien från Bowers & Wilkins som en av de allra bästa i sin klass. Det här är något av det bästa vi har hört i prisklassen, och de fungerar lika bra med pop, rock och rap som med klassiskt och jazz. Det finns mer hårtslående saker där ute, men homogeniteten och upplösningen är 702 S2 nästan ensamma om för de här pengarna. Högtalarna fängslar med alla musikstilar och du får ut mycket ur dem även med en billig förstärkare. Och att de tål att stå ganska nära bakväggen är inte heller någon nackdel. Två tummar upp!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild