TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Bose QuietComfort 35 II

Fortfarande en av de bästa

Bose har uppgraderat marknadens mest populära trådlösa hörlur.

Av / 2017-12-19 - 12:41
Bose QuietComfort 35 II

Ljud & Bild tycker

  • Fortfarande en av de mest bekväma hörlurarna som finns, med väldigt bra brusreducering. Som nu går att variera och stänga av. Ljudet är detsamma som tidigare, alltså bra.
  • Det läcker ut mer ljud än från andra slutna modeller och ljudet saknar fortfarande en smula upplösning. Dessutom är Bose inte längre bäst på brusreducering.

Med QuietComfort 35 överträffade Bose sina egna QuietComfort 25, som var marknadens mest populära aktiva brusreducerande hörlurar tills den trådlösa versionen kom. Nu har QC35 II kommit. Fortfarande med snudd på perfekt passform och lika hopfällbara som tidigare.

 

Variabel brusreducering

Det som skiljer den nya versionen från den förra är att brusreduceringen äntligen kan stängas av, med en helt ny knapp på vänster öronkåpa. Det finns också ett mellanläge som släpper igenom en aning mer ljud från omgivningen. Passar bra om du är i en tystare miljö och tycker det är lite för tillknäppt med brusreduceringen på max. När den är på max är den helt identisk med den förra versionen av QC 35.

Bose QuietComfort 35 II black 25115 460x460
Vi räknar med att den svarta versionen av Bose QuietComfort 35 II blir bästsäljaren, precis som föregångaren. Foto: Bose

 

Annons

Den fortfarande en av de bästa på marknaden, men Bose har fått finna sig att bli slagna av Sony WH-1000XM2 i det här avseendet, den reducerar ljud utifrån ännu mer effektivt. I en opretentiös mätning vi gjorde när vi testade Sony-lurarna fick vi konsekvent 3 dB lägre brusnivå från Sony än från Bose QC35 när vi skickade in 80 dB pink noise från ett par högtalare. Som sagt är II-versionen identisk när det gäller brusreducering, alltså inte fullt lika effektiv som Sony-lurarna.

QuietComfort35 II vs I WEB 25120
Det enda som skiljer Bose QuietComfort 35 (t.h.) och QuietComfort 35 II (t.v.). är knappen på II-modellen som används för att ställa in brusreduceringen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Går att prata med

En annan helt ny funktion är att QuietComfort 35 II går att prata med. Både Apples Siri och Google Assistant funkar, fast det senare ännu så länge bara om Android-operativsystemet i mobilen är inställt på engelska. Undertecknad kör med iPhone och provade därför med Siri. Det fungerar riktigt bra. Genom att hålla inne mittenknappen på högra öronkåpan kommer röstassistenten fram och jag kan diktera till Siri som vanligt. Be henne att spela musik av en viss artist, läsa upp olästa meddelanden, ringa folk i kontaktlistan eller till och med diktera e-postmeddelanden. Siri är fortfarande lite för dum och simpel för att vara praktisk i de flesta situationer, men om du inte har händerna fria så kan det vara ett bra sätt att få något gjort.

 

Bose QuietComfort 35 II silver 25116
Bose QuietComfort 35 II finns även i silver. Foto: Bose

 

Ljudläckage

Precis som föregångaren förseglar inte QuietComfort 35 II öronen lika mycket som en del andra slutna hörlurar, till exempel ovan nämnda Sony-modell. Det gör att folk runtomkring hör musiken i högre grad, och dessutom att musiken inte låter våldsamt bra om du stänger av brusreduceringen. Men det innebär också att du inte är lika svettig om öronen efter en lång tåg- eller flygresa.

Ljudkvalitet

Ljudet är helt identiskt med den första versionen. QC 35 II låter med andra ord mycket bra. Basen är fyllig och fin, även på låg volym. Och det låter inte överdrivet på något sätt. Bose funkar allra bäst med elektronisk musik och rock, alltså musik med tryck och energi snarare än akustisk musik där upplösning och luft mellan instrumenten är viktigare.

Bose QuietComfort 35 lifestyle 25118
Med en knapptryckning på vänster öronkåpa går det att ställa in brusreduceringen. Foto: Bose

 

Visst, akustisk musik funkar också bra. Men både Sony WH-1000XM2, Sennheiser PXC 550 Wireless och B&O Beoplay H9 har bättre upplösning i övertonerna. Bose spelar dock högre, vilket är en fördel för musik som är inspelad med låg ljudnivå. Till exempel klassiskt. Även om det saknas en aning upplösning för att ge några stora Heureka-upplevelser med den typen av krävande stycken.

Hade hoppats på mer

Efter att ha testat QuietComfort 35 II har jag ett par funderingar. Å ena sidan är det betryggande att Bose inte ändrar på ett vinnande recept. QC35 var ju trots allt de bästa trådlösa hörlurarna med brusreducering när de kom. Och i sin andra generation är de inte ett dyft sämre, och har till och med fått en smått efterlängtad funktion, nämligen att kunna stänga av eller minska brusreduceringen. Och numera kan man till och med styra mobilen från hörlurarna.

Det går dock inte att bortse från det faktum att konkurrenterna har ansträngt sig för att knappa in på Boses försprång. Tack vare förbättrad ljudkvalitet och allt bättre brusreducering har konkurrensen hårdnat, och när minst en konkurrent gått förbi med både brusreducering och ljudkvalitet hade vi velat att Bose tyckt tiden var mogen att förbättra sina kvaliteter ytterligare. Det är trots allt inte nödvändigt med vare sig röststyrning eller dynamisk brusreducering.

Slutsats

Bose QC35 II har fått ett par nya funktioner. För det första går det numera att minska eller stänga av brusreduceringen helt. Föregångaren var alltid på max om man inte använde kabel.

Den senaste versionen har även fått röststyrning som stöder både Apple- och Android-enheter. Den senare bara på engelska ännu så länge, men vi testade lite med Apple Siri och det funkade lika fint som att prata direkt med en iPhone.

Bortsett från de två nya funktionerna är QC 35 II identisk med föregångaren. Fortfarande väldigt bra och definitivt värd en rekommendation. Har du däremot redan den förra versionen så finns det ingen anledning att byta upp dig. En småblek uppdatering av en vinnande modell, är intrycket vi får av QC 35 II.

Låt oss hoppas att QC 45 väntar precis runt hörnet.

 

Läs också:

Stortest: 10 trådlösa hörlurar

Test: Beyerdynamic DT 1770 Pro – Krossar dubbelt så dyra hörlurar

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild