TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Subwoofer-stortest

Brutala baskanoner

Om du tycker att stereon eller hemmabion låter lite anemisk och livlös så kan det bero på akut brist på BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anläggningen!!

Av / 2018-02-20 - 13:55
Subwoofer-stortest

Subwoofer. Subb. Baslåda. Jordbävningsmaskin och Low Frequency Effects (LFE). Kärt barn har många namn och du klarar dig inte utan en sådan – eller ett par stycken – om du vill ha en ordentlig hemmabio. Men vad alla inte tänker på är att subwoofern också kan ge musiklyssningen en extra dimension. Bas är nämligen lika essentiellt när du lyssnar på favoritmusiken som när du bänkar dig framför en Hollywood-blockbuster hemma i soffan.

Det finns inte mycket som är lika skönt som att känna soffryggen skaka när Vin Diesel trampar gasen i botten med en Chevy-V8. Film blir inte riktigt kul förrän explosioner och skottlossning känns i kroppen, och det ska helst knaka lite i parketten när King Kong trampar på någon oskyldig stackare. Samma sak med musik – trummorna ska trycka till och elbasen ska få det att darra i bröstet, annars blir upplevelsen ganska så anonym.

Vanliga högtalare lyckas fint med att återge basfrekvenser ner till 50 Hz eller ännu lägre, men det räcker inte med att höra basen, den ska kännas också! Sådant kräver en dedikerad högtalare, och det är subwooferns jobb att ta över när vanliga högtalare ger upp.

LB0318 Subwoofertest OPPSLAG3 28505

Storleken räknas

Tillverkarna jobbar alltid stenhårt med att göra mer effektiva subwoofrar. De använder kraftfulla förstärkare, avancerade equalizerkretsar, DSP-teknik och exotiska material för att klämma ut mesta möjliga ljud per liter lådvolym. Ändå är det ingen tvekan om att kubik fortfarande räknas när det gäller bas. En subwoofer har egentligen bara en enda uppgift och det är att flytta mängder av luft! Ju djupare frekvenser som ska spelas desto större måste högtalaren vara. Ett riktigt kylskåp fullt av basmembran har mycket bättre förutsättningar än en liten kub. Har du tillräckligt med plats för att låta ljudhobbyn frodas fritt så behöver du inte tveka: Satsa på den största subwoofern du har plats (och råd) med!

Annons

Tyvärr är det få förunnat att ha ett särskilt lyssningsrum eller en gillestuga där det finns obegränsat med plats. Praktiska saker som utrymmeskrav är högst reella faktorer som spelar in hemma hos de flesta av oss. Dessutom är det ju lockande med en subwoofer som ger höga prestanda i förhållande till storleken. Då är det ju lättare att få plats med en till!

Kraft och finess

Det handlar inte bara om vem som spelat högst och djupast. Kvalitet är lika viktig som kvantitet. Basen måste kunna starta och stoppa när den ska, och återge rena toner utan resonanser eller sprucket ljud. Detta är extra viktigt om den ska användas till musik och paras ihop med sparsmakade hifi-högtalare. Det spelar ingen roll hur mycket muskler och djupbas man har om timingen inte sitter som den ska! Takt och ton räknas lika mycket som hur tuff subwoofern är på maximalt ljudtryck.

iStock 160523160 28507

Testet

I det här testet letar vi efter subwoofern som ger mest och bäst bas, med så få kompromisser som möjligt. Vi har trålat marknaden på jakt efter de mest potenta nyheterna. Vi har medvetet valt större modeller, gärna med 12-tums baselement eller ännu större, för att maximera prestanda. Vi har dock undvikit de allra största basmonstren, som man knappast får tillåtelse att baxa in i ett vanligt vardagsrum.

Testet har utförts med utvalda låtar, filmklipp och testfrekvenser. Till filmljudet har vi använt våra Procella P6 Cinema-högtalare som medspelare, delade vid 80 Hz för att överlåta den viktiga djupbasen åt subwoofern. Till musik, och för att avslöja testdeltagarnas samspel med äkta hifi-högtalare, har vi spelat på Bowers & Wilkins briljanta 702 S2. Vi har använt en Marantz SR8012-hemmabioförstärkare för att korrigera nivå och avstånd för varje subwoofer.

Sumiko S.10

Elegant muskelknippe

När man ska köpa subwoofer måste man ofta välja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av både och.

Här får du massor av tung, mäktig och härlig djupbas som kännetecknar en riktig subwoofer, utan dåliga ursäkter.
Entrébiljetten till underhållningen kostar något mer än de övriga testdeltagarna.
Läs hela testet

B&W DB4S

Högteknologiskt under

Om NASA skulle ha byggt en subwoofer så hade de gjort så här.

En bas så ren, bestämd och väl integrerad från ett så litet fotavtryck att vi gissar att den här går hem hos många. Plus för app-styrning och digital rumskorrektion.
Inte det allra senaste när det gäller ren muskelkraft.
Läs hela testet

Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

Jordbävning på låda!

När det gäller ren och oansträngd djupbas har vi knappt hört något bättre än den här ”domedagsmaskinen” från Arendal.

Här får du massiv, tight och bestämd djupbas som inte kroknar ens i de mest utmanande musik- och filmsekvenserna.
Se upp för grannen ...
Läs hela testet

Yamaha NS-SW1000

Gör vad den ska

Yamahas subwoofer har tillräckligt med kraft för att trycka till, och är tillräckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

Ljudtrycket är absolut acceptabelt, och subwoofern hänger med på vad som händer, både med musik och film.
Hörbar turbulens i basreflexporten från 40 Hz och nedåt gör att man inte kan dra på lika mycket som vi vill. När man lyssnar på musik är inte bastonerna de mest nyanserade.
Läs hela testet

Monitor Audio Silver W12

När musiken är viktigast

Den här passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som låter utmärkt med musik.

Ytterst kompakta mått plus digital rumskorrektion gör den här subwoofern väldigt enkel att placera. Den låter dessutom mycket bra med musik.
Vi saknar lite fart och fläkt, allt känns lite försiktigt.
Läs hela testet

M&K Sound V12

Snabb och exakt

Vill du ha djup, slagkraftig bas från en kompakt och lättplacerad subwoofer är V12:an från M&K definitivt en av de bästa.

Kompakt, lättmöblerad och serverar en tight och punchy djupbas som vi aldrig tröttnar på.
Mycket vill ha mer, och M&K-subben saknar lite tryck för att hänga med de bästa, speciellt i stora lyssningsrum.
Läs hela testet

XTZ SUB 1X12

Lika roligt för halva priset

Subwoofern från XTZ kostar hälften så mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och får inte stryk av någon!

Blixtsnabb, distinkt och mycket kraftfull innebär att XTZ SUB 1X12 är en topp-subwoofer till både musik och film. Den är dessutom ganska så enkel att placera. Och så kostar den hälften så mycket som konkurrenterna!
Det finns ännu kraftigare subwoofrar, men de kostar mycket mer.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild