TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 highend-öronproppar

Proppar för eliten

De kostar skjortan, men de här öronpropparna blir du aldrig sugen på att byta ut.

Av / 2017-01-31 - 14:22
5 highend-öronproppar

De bästa musikupplevelserna är inte gratis. Så är det med hörlurar och öronproppar också. Går man över 3 000-kronorsgränsen finns det väldigt många bra att välja mellan. Till exempel Beyerdynamic T70p med sin perfekt balanserade ljudbild för 3 500 kronor eller de spännande Sennheiser HD 630VB för 5 000 kronor som har steglös basförstärkning som går att anpassa helt perfekt efter lyssnarens smak. Gemensamt för dessa är att de är stora hörlurar med kåpor. Visst, de vilar skönt utanpå öronen, men det finns många som vägrar att bli sedda utomhus med sådana på sig eftersom de inte direkt är diskreta huvudprydnader. Dessutom tar även de mest hopfällbara lurarna en hel del plats, och är därför inte något man tar med sig överallt. De slinker inte ner i fickan, precis.
Av just de här skälen är det många musikälskare som föredrar öronproppar. Eller in-ear-hörlurar som de också kallas. De är superdiskreta att ha på sig, man kan använda dem när man tränar eller springer och d är ultrabärbara. Linda ihop dem och lägg dem i fickan. Klart! Och trodde du att öronproppar alltid låter sämre än stora hörlurar så har du fel!
I vår jakt på ultimata musikupplevelser rätt i hörselgången tar vi oss an öronproppar en bra bit upp i pris: i klassen över 3 000 kronor. Där har tillverkarna en budget som tillåter dyrare material och de har ägnat längre tid åt forskning och utveckling för att finslipa tekniken och maximera de pyttesmå högtalarelementen. Man kan räkna med sig härliga musikstunder – och i den här prisklassen finns dessutom mycket matnyttigt för musiker och ljudtekniker, eftersom tillverkarna av professionella öronmonitorer också satsar hårt i det här segmentet. Man sitter knappast med öronsnäckor på sig i studion, men som monitorer på scen är det optimalt. Musiken som inte rör på sig för mycket på scen klarar sig utmärkt med universalproppar och behöver inte betala stora summor för formgjutna specialsnäckor.

Proppar för alla
Här testar vi fem olika modeller. Propparna från Sony och AKG är typiska hifi-modeller medan ACS, RHA och Audiofly alla ställer upp med modeller som är avsedda för professionella. Man känner igen dem på att hifi-proppar har en fylligare bas och en rent allmänt varmare ljudbild, medan proffsmodellerna låter mer analytiskt och sterilt för att man ska kunna höra precis allt som finns i musikmixen. Detta är naturligtvis något som alla musikälskare kan uppskatta, men sådana proppar är mer beroende av bra musikproduktioner för att det inte ska låta hårt och brutalt. RHA-propparna är dessutom beroende av en extern hörlursförstärkare eftersom de är för tungdrivna för en mobiltelefon eller en vanlig bärbar musikspelare.

Riktigt bra hörlurar förtjänar en ordentlig förstärkare, öronproppar är inget undantag. Vi kan särskilt rekommendera RHA Dacamp L1. Foto: RHA
Riktigt bra hörlurar förtjänar en ordentlig förstärkare, öronproppar är inget undantag. Vi kan särskilt rekommendera RHA Dacamp L1. Foto: RHA

 

Låter bäst med förstärkare
Som alla fina hörlurar avslöjar ett par highend-proppar svagheter i halvbra musikspelare. Det gäller framför allt smartmobiler som inte särskilt ofta är specialiserade på att leverera ett optimalt ljud. Det finns därför renodlade musikspelare, till exempel Pioneers lysande XPD-100R.
Men ljudet blir ännu tyngre med en extern hörlursförstärkare. Under testperioden har vi använt oss mycket av RHA Dacamp L1, en häftig och kraftig, bärbar hörlursförstärkare med högupplöst digitalomvandling inbyggt. Den har separat konvertering för vänster och höger kanal, stöder upp till 32 bit/384 kHz-upplösning och fungerar med både Apple- och Android-mobiler samt PC och Mac. Tonkontroller finns också, om man skulle vilja lägga till eller ta bort bas eller diskant. Dacamp L1 driver i princip alla hörlurar som finns, även extremt tungdrivna, och kostar 5 500 kronor.

Annons

Audiofly AF180

Perfekt balans

Vårt första möte med Audiofly blir garanterat inte det sista. Här får du ett ljud med perfekt balans.

Audiofly har byggt en monitorpropp som förutom att vara ärlig faktiskt lyckas engagera.
Musik som låter platt och livlös från början får ingen draghjälp.
Läs hela testet

RHA CL1

I mesta laget

Allt med RHA andas kompromisslöshet. Ljudet också. Men det har lett till att priset blivit i styvaste laget.

Med rätt utrustning får RHA CL1 fram alla detaljer i musiken på ett otroligt övertygande sätt.
Kostsam teknik i kombination med krav på renodlad förstärkare svider i plånboken. Ljudet är extremt analytiskt.
Läs hela testet

ACS Evolve Studio Universal

Om sanningen ska fram

Propparna från ACS avslöjar sanningen i varje inspelning. På gott och ont.

De här propparna är ett precisionsverktyg som gör att du hör exakt vad som finns i varje inspelning.
För vanlig musiklyssning är ljudet i överkant neutralt och ärligt, eftersom man sitter och retar sig på dåliga inspelningar.
Läs hela testet

Sony XBA-N3AP

Den bästa basen

Att Sony-lurarna är testets billigaste är omöjligt att höra.

Häftig djupbas och ett fylligt och saftigt ljud, utan att det sker på bekostnad av detaljer.
Gillar du helt neutralt ljud kommer du att tycka att basen är i fylligaste laget.
Läs hela testet

AKG N40

Skräddarsytt välljud

N40 går att skräddarsy med tre olika filter. När de låter som bäst är de ytterst upplösta och musikaliska.

Det fylliga ljudet engagerar, speciellt platta inspelningar får nytt liv. Ljudet går att fintrimmas med tre utbytbara filter.
Mellanbasregistret kan bli i svulstigaste laget och emellanåt känns detaljerna i övertonerna överdrivna.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild