TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: Beyerdynamic Lagoon ANC

De mest välljudande brusreducerande

Beyerdynamic Lagoon ANC låter bättre med musik än andra brusreducerande hörlurar vi har testat.

Av / 2019-09-14 - 12:47
Beyerdynamic Lagoon ANC

Ljud & Bild tycker

  • Exemplarisk ljudkvalitet med musik, varje instrument får andas i en stor och upplöst ljudbild. Ljudet kan dessutom anpassas efter användarens öron.
  • Tydligt hörbart brus med brusreduceringen aktiverad. Touch-panelen på högra öronkåpan hade kunnat vara mer exakt.

Bortsett från helt trådlösa öronproppar är den överlägset mest populära hörlurskategorin de trådlösa med aktiv brusreducering. Och det är lätt att förstå varför. För när använder man hörlurar mest? Jo, när man är på kontoret eller ute och rör på sig. Till exempel åker kollektivtrafik – eller är ute och flyger. Gemensamt för dessa situationer är att man utsätts för en del oväsen. Vilket innebär att man antingen måste vrida upp volymen till en nivå som i värsta fall kan skada hörseln i längden, eller måste använda hörlurar som isolerar bra. Det är här som aktiv brusreducering kommer in i bilden, eftersom man kan hålla bruset borta på ett effektivt sätt, utan att behöva ta till stora, tättsittande och svettiga öronkåpor.

Hård konkurrens

Kampen om vem som gör de bästa aktiva brusreducerande hörlurarna är stenhård. Hittills har den i praktiken utkämpats mellan Bose och Sony, där Sony i dagsläget har dragit det längsta strået med sin WH-1000XM3. Den har betydligt effektivare brusreducering än Bose NCH 700, och dessutom kraftfullare ljud.

PIC Lagoon ANC black 18 10 front white v1 60334
Lagoon ANC Traveler i svart. Foto: Beyerdynamic

Nu vill tyska Beyerdynamic ha ett ord med i laget, med sin Lagoon ANC (där ANC står för Active Noise Cancelling). Och är det någon som verkligen skulle kunna vara en utmanare till brusreduceringstronen så måste det vara Beyer. Få märken har förtjänat vår respekt i samma utsträckning, för vilken prisklass man än letar i så får Beyerdynamic alltid höga poäng. Senast med de svindyra, trådlösa öronpropparna Xelento Wireless.

PIC Lagoon ANC brown 18 10 front white v1 60327
Lagoon ANC Explorer i brunt och grått. Foto Beyerdynamic

Och när vi dessutom vet att Beyerdynamic är en högt respekterad tillverkare av mikrofoner så finns det all anledning att förvänta sig stordåd av Lagoon ANC. Aktiv brusreducering kräver inbyggda mätmikrofoner för att fånga upp bruset utifrån så att de kan processa fram en anti-ljudsignal. Ju bättre mikrofoner, desto bättre förutsättning för att tolka och behandla bruset.

Blinkande ljus

Annons

Det som gör att Lagoon ANC skiljer sig tydligast från konkurrenterna är väl samtidigt den mest gimmick-liknande funktionen: nämligen LED-ljus på insidan av varje öronkåpa. På ett sätt kan det vara praktiskt: när man tar upp hörlurarna lyser höger öra rött och vänster vitt. När de är i parkopplingsläge blinkar de i stället blått och när parkopplingen är klar lyser blått med ett fast sken. När allt är klart och de spelar musik lyser båda kåporna orange. Annan information som batteristatus, förlorad anslutning, uppdatering av firmware och om du har lyssnat på musik under väldigt lång tid, signaleras också av lamporna.

PIC Lagoon ANC 18 12 Explorer Lifestyle v09 60332
Ljuset på insidan anger vilket läge hörlurarna är i. Foto: Beyerdynamic

Batteritid och räckvidd

Batteritiden uppges vara 45 timmar utan brusreducering medan man ska få 24,5 timmar med brusreduceringen på nivå I (nivå II är mer effektiv och kan ge något kortare batteritid). I praktiken upplevde jag aldrig något problem, jag flög nyss till USA och använde hörlurarna under större delen av resan. Den varade i drygt 10 timmar åt varje håll, visserligen med en laddning innan jag reste hem igen. Med andra ord har jag inte kunnat testa exakt hur länge hörlurarna håller, men jag har aldrig upplevt att de får slut på ström.

När det gäller trådlös räckvidd anges den vara 10 meter, men jag lyckades stega nästan 20 långa kliv bort från telefonen utomhus innan ljudet började hacka. Räckvidden är dock betydligt kortare än med Bose NCH 700 (60–70 steg) och Sony WH-1000XM3 (40–50 steg).

Röststyrning

Lagoon har röststyrning via Google-assistenten. Den fungerar med både Android och iPhone och styrs genom att man trycker in mitten på styrplattan på höger öronkåpa i två sekunder. Sedan kan man be assistenten att spela musik, radio eller ge vägbeskrivning. Till exempel.

Styrplatta

Tyvärr måste jag erkänna att jag inte är känner mig bekväm med styrplattan på Lagoon. När sådana fungerar bra gillar jag dem, till exempel har både Sennheiser PXC 500 och ovan nämnda Sony WH-1000XM3 och Bose NCH 700 styrplattor som funkar fint. Med Lagoon känns det som om jag inte alltid lyckas svepa riktigt, så det slutar med att jag pausar och startat musiken lite slumpmässigt. Och plötsligt aktiveras röstassistenten (Google Assistant eller Siri, beroende på vilken mobil man har), trots att jag inte vill det. Det är en vanesak, men jag föredrar att manövrera direkt på mobiltelefonen.

Brusreducering

Själva brusreduceringen kan växlas mellan två nivåer, Level I och Level II. I en del fall hör man knappast någon skillnad på dem, men om det är mer statiska bakgrundsljud – till exempel i ett flygplan – hör man att Level II är lite effektivare på att dämpa högfrekvent brus. Men det är marginellt, och jag kan inte riktigt förstå varför skillnaderna inte är större. Brusreduceringen är mindre effektiv än i både Sony WH-1000XM3 och den äldre Bose QC35 II, och Lagoon dämpar nästan ingenting i basregistret under 1 kHz. Ovanför detta område är den på ungefär samma nivå som Bose NCH 700, med cirka 20–25 dB dämpning. I praktiken fungerar brusreduceringen bra, den dämpar fint i flygplan och i de flesta andra situationer där man behöver den. Men vill du ha den bästa brusreduceringen så är det Sony-lurarna som gäller.

SR3 ARSLE cyan vs Lagoon NC II brown vs Bose NCH 700 blue vs Sony 1000XM3 purple 60329
Brusdämpning uppmätt med miniDSP EARS. Turkos kurva är frekvenssvep genom högtalarna Audiovector SR3 Arreté Raw Surface, fritt placerade i vårt lyssningsrum. Brun kurva är Beyerdynamic Lagoon ANC med brusreduceringsnivå II, blå kurva är Bose NCH 700 och lila kurva är Sony WH-1000XM3. I det här fallet är lägre värde bättre, med andra ord ser vi att Lagoon har mindre effektiv brusreducering än de övriga. Särskilt i basen under 1 kHz, som nästan inte dämpas alls.

Ljudkvalitet

Det är när Lagoon spelar musik som den verkligen glänser. För ljudkvaliteten finns det inget dåligt att säga om.

Ljudet är krispigt utan att bli vasst, vilket ger massor av liv åt cymbalerna på det senaste Tool-albumet Fear Inoculum. Ett fantastiskt album rent musikaliskt, men som hade kunnat vara lite mindre komprimerat i ljudet. Speciellt trummorna låter lite endimensionella (återigen rent ljudmässigt, Danny Careys tekniska spel är makalöst bra). Men det är inte hörlurarnas fel. Där Sony WH-1000XM3 har en ganska överdriven bas (men oj så kul det är ibland!) och återger trummorna nästan plufsigt – som om trumskinnen är ordentligt slappa – är Lagoon luftigare och rappare. Det känns som om Lagoon har en mycket mer neutral spelstil, men den är fortfarande inte tråkig.

Musikinstrumenten får mycket större rymd kring sig än hos Sony, och ljudbilden är mindre platt än hos Bose. Även om de senaste Bose-hörlurarna har en mer frekvenslinjär spelstil så har de inte upplösningen i tonerna för att kunna hålla ihop allting lika bra som Beyerdynamic Lagoon ANC.

Sony 1000XM3 red vs Beyerdynamic Lagoon blue 60328
Frekvensrespons uppmätt med miniDSP EARS, kompenserat med vad miniDSP anser vara neutralt. Sony WH-1000XM3 i rött uppvisar starkare bas och varmare ljud. Beyerdynamic Lagoon ANC i rött har svagare bas, som precis som Sony har extra värme tillfört vid 100 Hz. Ökningen vid 1-2 kHz hos Lagoon ANC gör ljudet ”framåt”, men sedan har Beyerdynamic dragit ner vid 4 kHz för att det inte ska låta vasst. Längst upp i diskanten finns massor av energi och detaljer. Frekvensresponsen är inte alls neutral, men rent subjektivt låter ANC riktigt bra.

Ljudet fintrimmas efter öronen

Om du vill ha ett ljud som är anpassat efter dina egna öron så kan du ladda ner Beyerdynamics MIY-app. Den guidar dig genom ett hörseltest och justerar ljudet efter din hörsel. Ställ in ljudnivån på 50 procent och håll in en knapp när du hör ljud, släpp när du inte kan höra ljudet längre. Detta upprepas vid olika frekvenser och olika volymer tills appen har skapat en profil för din hörsel.

Efter att jag gjort testet blev ljudet aningen fylligare i basen men väldigt likt det ursprungliga. Men en fin bonus var att ljudnivån blir lite högre. Plötsligt kunde jag spela lika högt som med Sony, vilket är väldigt trevligt när man till exempel lyssnar på klassisk musik med stort dynamiskt omfång (låg genomsnittlig nivå).

Och med klassisk musik låter Lagoon bra, med gott om utrymme runt instrumenten. Det låter aldrig vasst eller obehagligt. Det ska dock påpekas att klassisk musik som Anne-Sofie Mutters tolkningar av Dvorak mycket väl hade kunnat återges med lite mer attack och tryck i mellanregistret. Det är tillbakadraget i det så kallade närvaroområdet, vilket också hörs på röster. Det låter väldigt fint, och det trycker till ordentligt i basen samtidigt som övertonerna från cymbaler och andra ljusa instrument framträder riktigt bra. Men det finns ett ställe i mitten där jag hade velat ha mer.

Jag kommer på en annan hörlur som har samma problem, nämligen B&O Beoplay H9. Men jag tycker att det är ännu mer framträdande i B&O, som dessutom inte alls spelar tillräckligt högt. Kompromissen i Lagoon är därför betydligt mer lyckad.

Slutsats

Vi kan inte komma på några brusreducerande hörlurar som låter bättre än Beyerdynamic Lagoon ANC med musik. De är musikaliska till tusen, med luft och detaljer på samma gång som de trycker till ordentligt. Ljudet kan till och med anpassas efter lyssnarens hörsel!

Själva brusreduceringen är bra, men med ett hörbart sus i tysta omgivningar. Men den funkar fint och vi hade inga problem på flygplanet över Atlanten.

Under testperioden blev vi aldrig riktigt kompisar med styrplattan. Och somliga fnyser säkert åt ljuset på insidan av öronkåporna som indikerar olika funktioner. Gudskelov är det bara du själv som ser det, och lamporna kan faktiskt vara praktiska.

Vi saknar BT5.0 som skulle ha gjort det möjligt att ansluta hörlurarna till både mobil och dator samtidigt, och som dessutom skulle ha gett ännu bättre trådlös räckvidd.

Vi vill ändå rekommendera Beyerdynamic Lagoon ANC å det varmaste, om du tycker att ljudkvalitet med musik är viktigast. Då finns det ingen som slår dem.

picture2 picture5
<
>
Lagoon ANC finns i två versioner: Traveler i svart och Explorer i brunt och grått. Foto: Beyerdynamic
Karakter
Beyerdynamic Lagoon ANC
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild