TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Nyhet

Vi har provat Motorola Razr

En av de mest ikoniska mobiltelefonerna som någon funnits är tillbaka. Vi har provat Motorolas viktelefon med böjbar skärm.

Av / 2019-11-20 - 08:34
Vi har provat Motorola Razr

Motorola bjöd in teknikjournalister från hela Europa till London för att testa företagets nya viktelefon med böjbar skärm, som lanserades i förra veckan. Ljud & Bild var naturligtvis på plats.

Motorola Razr London
Motorola hade bjudit in fler än 100 journalister från hela Europa till London för att beskåda underverket: nya Motorola Razr. Foto: Peter Gotschalk

Vårt första intryck? Med Motorola Razr finns det plötsligt en poäng med en vikbar mobilskärm!

Hårda fakta

På papperet är Motorola Razr inte särskilt imponerande. Speciellt med tanke på vad den kostar.

gammel razr ny razr
Den första Motorola Razr-viktelefonen (till höger) kom 2004 och under de följande åren sålde den dåvarande amerikanska mobiltillverkaren fler än 50 miljoner exemplar av den ikoniska mobilen. Nu är Motorola Razr tillbaka. Den här gången med böjbar skärm och Android (till vänster). Foto: Peter Gotschalk

Viktelefonen bygger på en ”ren” version av Android 9 Pio och bakom skärmen sitter en Snapdragon 710 octacore-processor. Motorola Razr har 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne.

[altlbpluss]

Annons
Razr foldetud
När skärmen fälls upp så ser man inte med blotta ögat att Motorola Razr är en viktelefon. Foto: Peter Gotschalk

Precis som Samsung Galaxy Fold har Motorola Razr två skärmar: den stora invändiga som fälls ihop när telefonen stängs och en mindre utvändig skärm på framsidan av den hopvikta telefonen.

Skärmen på insidan är av typen pOLED är på 6,2 tum och har en upplösning på 2142 x 876 pixlar, vilket ger samma 21:9-filmformat som Sony Xperia 1 och Motorolas egen budgetmobil One Vision.

Den yttre skärmen är 2,7 tum stor och har en upplösning på 800 x 600 pixlar.

Motorola har inte ansträngt sig våldsamt mycket med kameran, som får nöja sig med en 16 Mp f/1,7-lins. Frontkameran har 5 Mp.

Motorola Razr har dessutom inga ingångar för externa kort. MicroSD-kort stöds inte, och inte vanliga SIM-kort heller. I stället måste man använda eSIM, som inte stöds lika bra av alla mobiloperatörer!

Magin sitter i skärmen

Razr klap
Motorola Razr måste man välja med hjärtat. För att den går att fälla ihop. Annars är det ingen mening priset på 18 000 kronor. Foto: Peter Gotschalk

Och så kostar Motorola Razr 18 000 kronor utan abonnemang! Det kan verka helt galet. En mobil för samma pengar som en iPhone 11 Pro Max, men med specifikationer som inte är mycket bättre än vad till exempel Motorola själva erbjuder för bara 3 000 kronor med sin egen Motorola One Vision?

Men allt handlar om skärmen.

På pressträffen i London var det inte ont om gliringar till Samsung, som ju hamnade så otroligt snett med sin hopfällbara mobil Samsung Galaxy Fold, som de var tvungna att återkalla strax innan den kommersiella lanseringen på grund av problem med vikskärmen.

”Vi släpper inga produkter på marknaden förrän vi är säkra på att de fungerar”, sade Motorola med glimten i ögat och avslöjade att den böjbara skärmen på den nya Razr-mobilen har utvecklats i samarbete mellan Motorolas egen utvecklingsavdelning i Chicago och ägarna Lenovos ingenjörer.

razr foldet sammen
Viktelefonen kan öppnas och stängas många gånger, hävdar Motorola. De ville inte nämna någon specifik siffra på pressmötet, men de garanterar att både gångjärnet och skärmen håller hela mobilens livstid! Foto: Peter Gotschalk

Resultatet är en böjbar skärm som kan vikas ihop och fälla upp utan att få den minsta känsla av bräcklighet. Och när Motorola Razr är utfälld kan man varken se eller känna på skärmen att den är böjbar och går att vika. Till skillnad från vår erfarenhet av Samsung Galaxy Fold, där det finns ett tydligt ”veck” längs mitten av skärmen där den viks.

Men till skillnad från Samsung har Motorola inte hittat på några speciella funktioner när det gäller produktivitet eller andra användningsområden för den vikbara skärmen. Allt handlar om ”klappet”. Alltså tillfredsställelsen man får av att fälla ihop telefonen på mitten!

Razr lomme
När den är uppfälld tar Motorola Razr naturligtvis mindre plats än en vanlig mobil. Och därför går den till och med ner i fickan på ett par ganska trånga jeans! Foto: Peter Gotschalk

Då tar den mycket mindre plats i fickan, även om skärmen är lika stor som en vanlig mobilskärm när den är uppfälld.

På ett sätt talar Motorola Razr snarare till hjärtat än till hjärnan. För självklart är den alldeles för dyr i förhållande till vad den faktiskt erbjuder. Men vi kan inte låta bli att undra om det ändå inte finns fler kunder som skulle kunna tänka sig att betala extra för en viktelefon med äkta smartfunktioner, än personer som vill ha hybridformatet mellan en surfplatta och en smartphone, som Galaxy Fold.

Razr front foldet id
Så här ser Motorola Razr ut på baksidan när den är hopfälld. Längst upp syns den lilla framskärmen och 16 Mp-kameran. Foto: Peter Gotschalk

Under alla omständigheter ser vi fram emot att testa Motorola Razr. Tyvärr blir det inte förrän i slutet av december.

Pris och tillgänglighet

Nya Motorola Razr distribueras i samarbete med Tele2 och försäljningen börjar 24 januari. Den går att förboka från 8 januari. Riktpriset är 18 000 kronor utan abonnemang.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 9 Pie
  • Skärm: 6,2-tums vikbar 21:9 pOLED, HD (2142 x 876) + 2,7-tums gOLED (800 x 600)
  • Processor: 2,2 GHz Snapdragon 710 octa-core
  • Minne: 6 GB RAM/128 GB lagring
  • Kameror: 16 Mp f/1,7 + 5 MP f/2,0
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
  • Mått/vikt: 172,6 x 72 x 6,9 mm (utfälld), 94 x 72 x 14 mm (hopvikt)/205 g
  • Batteri: 2510 mAh, 15W TurboPower

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Samsung redo med fyra nya Galaxy S-modeller i januari 2025

OnePlus på väg med ännu en toppmodell

Android XR för virtuella världar

Nya Apple Intelligence-funktioner klara för iPhone

Googles december-uppdatering släppt

Självreparation? Glöm det.

De första användarna kan ladda ner Samsung One UI 7

OnePlus avtäcker OnePlus 13

Huawei lanserar nytt operativsystem utan Android

Gemini Live på svenska!

Huawei Mate 70 kan beställas

Casios klockring är fetare än Galaxy Ring

Ljud & Bild