Årets bästa förstärkare/ hemmabioförstärkare

Årets hemmabioförstärkare har fler funktioner, bland annat är stöd för Ultra-HD-bild numera standard och streaming har fått större fokus. Ljudkvaliteten är lika hög som förra året.

åretsbästaför hemmabio 2013

Årets hemmabioförstärkare håller ungefär samma ljudmässiga kvalitet som fjol-årets. Det har inte heller hänt särskilt mycket när det gäller funktioner, utom möjligtvis att de flesta märken kan ungefär lika mycket. Till exempel när det gäller stöd för 4K/Ultra-HD, som ett par tillverkare hade uppskalning till förra året, medan andra bara kunde vidarebefordra sådana högupplösta bildsignaler och alltså var beroende av att bildkällan klarade 4K. I år har snudd på alla receivrar från ungefär 5 000 kronor 4K-uppskalning. Poängen med detta är däremot tveksam eftersom alla TV-apparater och projektorer med så hög upplösning ändå gör ett enastående jobb med uppskalningen. I framtiden kan det dock hända att även medelmåttiga skärmar får 4K-upplösning, och då kan det vara bra att kunna skala upp bilden i hemmabioförstärkaren.

Nätverk
De flesta hemmabioförstärkare går att koppla till nätverket. Även AirPlay är mycket utbrett, och allt fler streamar förlustfria Apple Lossless- och FLAC-filer från datorer och hårddiskar. Vissa kan till och med streama DSD-filer (SACD-formatet) direkt. Det innebär att musikstreaming har fått ett bättre formatstöd i en del receivrar än i fjol, även om användarvänligheten är ungefär likadan. Är du en av dem som övergivit CD-skivorna för gott så får du en smidigare användarupplevelse med renodlade strömningsprodukter från exempelvis Sonos, Bluesound eller Simple Audio. Det hänger på gränssnittet, och framför allt på hur enkelt det är att göra och ändra i spellistor direkt från fjärrstyrnings-appen.

Apropå fjärr-app så är det något som i princip samtliga hemmabioförstärkare har i dag. Detta plus nätverksanslutning är numera standard i de allra flesta förstärkare och receivrar, även i de lägre prisklasserna.

3D-kompatibilitet har blivit en självklarhet för länge sedan, detsamma gäller ljudreturkanal (ARC) så att ljudet från TV:n överförs till anläggningen i samma HDMI-kabel som överför bilden från förstärkaren till TV:n, så att man slipper ha två kablar.

Vad kostar det?
De allra flesta vill ha en förstärkare som både återger filmljud och spelar musik på ett bra sätt. Receivrar med hög ljudkvalitet börjar numera strax under 5 000 kronor. Men lägger du dubbelt så mycket får du mycket mer kraft och kontroll, bättre ljud och fler anslutningar. En dyrare förstärkare gör dessutom oftast ett bättre jobb när den kalibrerar högtalarna efter rummet tack vare en bättre processor. Vill du ha det bästa av det bästa kan du gå upp en klass till och köpa en separat processor och effektförstärkare, då maximerar du både ljudet och flexibiliteten.

Årets bästa budgetförstärkare – Rotel RA-11

Smala Rotel RA-11 låter inte alls tunt, snarare oerhört rytmiskt och fängslande.


När en förstärkare bara är hälften så hög som sina konkurrenter är det svårt att inte ha förutfattade meningar. Och 40 watt per kanal är inte heller särskilt mycket. Då underlättar det om man kommer ihåg att Rotel har övertygat oss gång på gång med sina billiga förstärkare.

RA-11 delar många funktioner med storebror RA-12 som vi testade förra året. Vi snackar fyra linjeingångar plus lika många digitalingångar, med D/A-omvandlare från Wolfson. På fronten sitter dessutom en USB-port. Den är dock ingen USB-DAC till PC och Mac, utan en ingång för USB-minne eller hårddisk som sedan strömmar musiken direkt. Den kan strömma musik även från Apple-enheter, eller så kan man plugga i bluetooth-dongeln som ingår och strömma musiken trådlöst från spelare som klarar bluetooth. RA-11 har till och med skivspelaringång – och förstegsutgångar!

Ljudkvalitet
Rotel-förstärkaren imponerar med ett fylligt och väldefinierat mellanregister. Sångröster har en stor tonstruktur i en särdeles välstädad ljudbild. Både mellan- och diskantregistret har sagolik upplösning. Cymbalerna är inte riktigt lika spröda som hos de luftigaste rivalerna, men ändå lika distinkta. De har bara sin energi lite längre ner i frekvens och känns en smula lugnare.

Förstärkaren är snabb och har en väldefinierad ljudbild. Vi hör enkelt var varje instrument är placerat och musikens bakgrund är svart, vilket gör att musiken framträder med många klanglager.

Rotel har bra tyngd i basen, basgitarren på Morphines smått legendariska rockalbum ”Yes” har ett fint fundament och är dessutom stram. Det finns konkurrenter som har fetare bas, men knappast med samma upplösning.

Längst upp i toppen av övertonregistret saknar Rotel upplösningen hos exempelvis NuForce DDA-100, men har fördelen att kunna spela högre (trots en lägre specificerad effekt) och när RA-11 dessutom har fler anslutningar är det ingen tvekan: Årets bästa budgetförstärkare.

Läs hela recensionen här

Årets bästa toppklassförstärkare – Hegel H80

Numera behöver alla förstärkare med inbyggd DAC. Som Hegels ovanligt lyckade H80, den har allt man behöver.


Hittills är det bara ett fåtal tillverkare som lyckats bygga heldigitala förstärkare som låter bra, samtidigt som tillgången på digital musik från nätet och via streaming har exploderat. Lösningen har varit att skaffa en liten DAC (digitalomvandlare) som man enkelt kopplar till sin – analoga – förstärkare som står hemma i stereon.

Det är en smidig och flexibel lösning som gör att man kan koppla in digitala ljudkällor till anläggningen, till exempel en spelkonsol, kabel-TV-mottagare, TV eller Apple TV. Eller en laptop, som man använder för att spela musik från Spotify, Wimp eller iTunes.

Norska Hegel är en av få som hittills har bytt ut alla sina förstärkare mot modeller med inbyggd DAC. Nya H80 har 80 watt per kanal och driver de flesta högtalare. Jämfört med föregångaren H70 är ljudbilden ännu mer transparent och inte minst djupare.

Tack vare ett bredare stereoperspektiv skapar H80 en mer tredimensionell ljudbild. Med varmare och fylligare klang. Musiken har fler klangfärger vilket särskilt ger stråkar, piano och framför allt röster en skrämmande naturtrogen klang.

Att Hegel har lyckats med H80 är en underdrift. Den bygger på samma formel som den redan lyckade H70 men efterträdaren är en bättre förstärkare på alla områden. Den låter inte bara snyggare utan fängslar dig mer än det mesta vi har testat av integrerade i den här prisklassen. Den flexibla DACen gör att H80 är helt perfekt i en modern hifi-anläggning som bara har digitala ljudkällor. Hegel H80 har allt som behövs för att sälja så det ryker, för det är svårt att se varför någon skulle bli besviken.

Läs hela recensionen här

Årets bästa highend-förstärkare – Bladelius Thor Mk-III Novitas

Integrerade Bladelius Thor är fulländad i sin tredje utgåva. En riktig dynamikbomb som dessutom finns med digitalingångar.


En förstärkare med bra ljud och gott om muskler kan lätt bli dyr. Det är därför det finns förstärkare som kostar flera hundratusen kronor. Vi vågar alltså påstå att 40 000 kronor inte är för mycket att betala för en riktigt, riktigt bra förstärkare. Åtminstone inte när man hör hur mycket den lyfter ljudkvaliteten jämfört med en som kostar hälften så mycket. Det är nämligen precis vad Bladelius Thor Mk III gör med ljudet.

Thor är helbalanserad rakt igenom, vilket i själva verket innebär att den är uppbyggd som en fyrkanalig förstärkare, med ett positivt och ett negativt förstärkarsteg för varje kanal. På så sätt elimineras de allra flesta störningar som plockas upp under musiksignalens färd genom kretsarna, genom att bruset kommer i motfas i andra änden. För att få ut 2 x 175 watt ur förstärkaren i 8 ohm använder Bladelius en ringkärnetransformator på hela 1800 voltampere.

Ljudkvalitet
Thor Mk kombinerar slagkraftighet med upplösning på ett enastående sätt. Den driver det allra mesta i högtalarväg eftersom den både är potent och oerhört linjär.

Musiken dundrar ut med snabbhet och kraft, och förstärkaren har inga problem med att klämma ut även den djupaste bas med god kontroll. Ljudbilden är upplöst, instrumenten framträder prydligt i förhållande till varandra samtidigt som de är bundna till varandra i ett stort ljudlandskap.

Sådant här ljud går inte att få för mindre pengar, detta är faktiskt något av det bästa vi har hört i prisklassen. Bladelius har fulländat Mk III-versionen, som bör stå högt upp på checklistan hos alla som letar efter en förstärkare på den här höga nivån.

Speciellt bra låter Thor Mk III med den balanserade ingången, men versionen med digitala ingångar låter också ytterst bra med dem. Det går att hitta ännu bättre D/A-omvandlare för runt 10 000 kronor, men med tanke på att digitala ingångar och skivspelaringång ”bara” höjer priset med 7 000 så är det helt klart värt den extra kostnaden i våra öron.

Det kan mycket väl vara så att detta är den bästa förstärkaren vi har hört hittills i den här prisklassen.

Läs hela recensionen här

Årets bästa hemmabioreceiver, budgetklassen – Sony STR-DN1040

Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.


Sony är ett av få märken som har byggt in wifi i en receiver i den här prisklassen. Men även om föregångaren hade bluetooth så har det försvunnit från STR-DN1040.

Musik kan strömmas via DLNA eller AirPlay, internetradio finns på plats och receivern kan fjärrstyras från en Android- eller Apple-mobil. Två appar finns: TV SideView ger allmän styrning av receivern och Network Audio Remote är specialiserad på streaming. Den ger den smidigaste och snabbaste strömningen via DLNA av alla receivrar, men kan inte mäta sig med AirPlay som är det absolut enklaste sättet att streama musik.

Autokalibreringen går fort. Manuella inställningar är mindre överskådliga att göra efteråt eftersom man måste gå in på varje enskild kanal och justera parametrar som nivå, avstånd och storlek utan att se vad de andra kanalerna har för värden förrän man lämnar menyn.

Ljudkvalitet
Ljudet imponerar stort. Dialogen är klar och naturlig och ljudbilden är stor. Mellanregistret är fylligt men sticker inte ut ur resten av ljudbilden. Det låter ovanligt sömlöst, kanalerna hänger ihop otroligt väl, vilket ger en sällsynt omringande ljudbild i surround. Detta är verkligen bra.

Den dynamiska kontrasten vet vi ingen receiver i den här prisklassen som är lika bra på. Sony ligger inte långt efter de dyrare modellerna med Yamaha RX-A1030 i spetsen. På måttlig volym får man en känsla av att STR-DN1040 har lika mycket muskler som de större kraftpaketen. Men när ljudnivån går upp är det uppenbart att den inte har det. Med samma volym i vardagsrummet som det är på bio tappar receivern andan i de mest intensiva scenerna. Något annat kan man dock inte förvänta sig och det blir inga minuspoäng för det.

Även musik tjänar på det öppna ljudlandskapet. Ljudet är oerhört behagligt, med en stabil bas. Strängarna på klassiska gitarrer klingar sprött och klart, utan att låta påträngande. Piano klingar ut vackert. Årets bästa budgetreceiver!

Läs hela recensionen här

Årets bästa hemmabioreceiver, toppklassen – Yamaha RX-A1030

Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användarvänlighet. Välutrustad är den också.


Yamahas receiver kopplas till nätverket med kabel. Vill du göra det trådlöst finns det en adapter som går att köpa till. Samma sak med bluetooth. När det gäller strömning har RX-A1030 DLNA och Spotify Connect, och kan streama från mobilen med hjälp av Yamahas egen MusicPlay-funktion. Den påminner om AirPlay men är helt okomprimerad medan AirPlay använder lossless-komprimering under överföringen. Även vanligt AirPlay finns, för dem som hellre vill använda det.

Fjärr-app finns numera till Apple, Android och Windows Phone, plus en version som är optimerad för surfplattor med iOS eller Android.

Med YPAO-rumskorrektion går det att välja om du vill mäta på en eller flera platser i rummet. Enkelt att använda och receivern säger också ifrån om du har kopplat någon högtalare fel.

Skärmmenyn är överskådlig och fin rent grafiskt. Med den lättskötta mobil-appen kan du lägga undan fjärrkontrollen för gott.

Yamaha-receivern kan ha så kallade närvarokanaler, vilket innebär att ett extra par högtalare sätts högt upp på väggen längst fram eller bak, som alternativ till det extra paret bakhögtalare i en 7.1-anläggning. Yamaha är inte ensamma om detta men i våra öron har de den mest realistiska höjdkodningen.

Ljudkvalitet
RX-A1030 målar upp en stor och sömlös ljudbild som omringar lyssnaren fullständigt. På film är ljudet kraftfullt och massivt, med fin upplösning i basregistret och i övertonerna. Dialogen är stor och fyllig och artikuleras väl.

Både med höjdkanaler och med en traditionell 7.1-anläggning tycker vi att Yamaha gör det bästa jobbet i hemmabion. Det låter häftigt och naturligt på samma gång. Musik i surround och stereo låter också väldigt bra. Mellanregistret är inte det mest transparenta, men ljudbilden är både varm och fyllig – utan att den tippar över och blir yvig. RX-A1030 är en väldigt lyckad kompromiss.

Dessutom är Yamaha-receivern användarvänlig, särskilt med fjärr-appen till iPad. Och med MusicPlay och AirPlay går strömningen som en dans. Bäst i test.

Läs hela recensionen här

Årets bästa hemmabioförstärkare, highend – Marantz AV8801 och MM8077

Den här förstärkarkombinationen från Marantz överträffar det mesta. Vi är särskilt förtjusta i processorn. Men det är inget billigt nöje!


Det finns mycket att tjäna på att dela upp hemmabioförstärkaren i två delar. Det är smidigare att uppgradera, men ännu viktigare är att ljudet blir bättre om man har en separat processor. Marantz-kombinationen AV8801 och MM8077 ger en helt annan ljudupplevelse än en integrerad lösning.

11.2 kanaler
Marantz-processorn AV8801 avkodar hela 11 ljudkanaler plus två oberoende subbaskanaler. Det ger dig en möjlighet att fylla vardagsrummet med hur många högtalare du vill, inklusive extra bredd- och höjdhögtalare längst fram och bak. Det gör det också smidigt att bygga ut med stereo- eller hemmabioanläggningar i andra rum (multiroom) om du inte utnyttjar alla kanaler i vardagsrummet.

Processorn har automatisk rumskorrektion av typen Audyssey MultEQ XT32. Det är Audysseys mest avancerade rumskorrektion för konsumentmarknaden och kompenserar för akustiken genom att mäta och beräkna på uppemot åtta sittplatser i rummet. Och med 32-bitars upplösning.

Streaming
AV8801 har inbyggd DLNA-nätverksfunktion. Det betyder att den kan kopplas till nätverket med kabel och sedan strömma musik direkt från en nätverksdator. Spotify finns också inbyggt.

Effektförstärkaren
Men det blir inget ljud med bara en processor. För att driva högtalarna behövs effekt, och det är där slutsteget kommer in i bilden, med 7 x 150 watt.

Ljudkvalitet
Marantz-kombinationen AV8801 och MM8077 ger en helt annan ljudupplevelse än en integrerad lösning. Den stora hjälten är processorn AV8801. Den avkodar ljudsignalerna på ett lysande sätt och är en utmärkt utgångspunkt för briljant ljud.

Den sjukanaliga effektförstärkaren MM8807 är också mycket bra. Den är absolut tillräckligt kraftig och målar upp en stabil och prydlig ljudbild, men jämfört med dyrare och bättre förstärkare låter den i mjukaste laget. Men gudars, ett sådant hemmabioljud!

Läs hela recensionen här

Årets bästa kompletta stereo – Denon Ceol Piccolo och DALI Zensor 1

Detta är anläggningen för alla som tycker att musik är allra viktigast.


Om en ljudlimpa känns för spinkig och du inte har plats eller av någon annan anledning inte vill ha bakhögtalare, så kan en gammal hederlig stereo vara mitt i prick. Eller rättare sagt: det finns ingenting med den här anläggningen som är gammaldags. Här finns både trådlös nätverksanslutning med streaming, internetradio och AirPlay, plus en docka på ovansidan som passar iPod och iPhone. Anläggningen styrs med fjärrkontrollen som ingår eller från en smartmobil-app.

Ceol Piccolo har inga HDMI-ingångar. Har TV:n en optisk digitalutgång kan du använda den, annars får du nöja dig med den analoga ingången.

Anläggningen är mycket enkel att använda, det är bara att välja källa och vrida upp volymen. Musik föredrar vi att lyssna på via AirPlay, men det går också att strömma från en nätverkshårddisk, och biblioteket bläddrar man i med smartmobil-appen Denon Remote.

Detta är det billigaste systemet som Hi-Fi Klubben rekommenderar. Denon-receivern säljs dock löst och om du vill att det ska låta ännu bättre så kan du köpa finare högtalare.

Ljudkvalitet
Det är imponerande hur nära hifi-ljud man kommer. Denon och DALI spelar i en annan liga än hemmabiosystem och ljudlimpor i samma prisklass när det gäller upplösning. Musiken återskapas med stor övertygelse. Fylligheten och nyanserna i röster markeras på ett helt annat sätt.

Även med film glänser Denon och DALI. Du får inget surroundljud och utan subbas finns det inte heller någon djupbas. Men basen som finns har en helt annan tonkvalitet än du får med någon subbas som ingår i ett plastigt allt-i-ett-system

Tillsammans med  Fazon Sub är det uppenbart att filmerna blir mycket häftigare, och musik får också en helt ny dimension. Jag skulle absolut vilja rekommendera att lägga till 3 500 kronor extra för en subbas i stället för att köpa dyrare stativhögtalare. Men det är inte alls nödvändigt. Detta är ett fantastiskt prisvärt paket!

Läs hela recensionen här

Årets bästa kompletta hemmabio – Samsung HT-E6750W

Med hjälp av golvstående högtalare både fram och bak samt radiorör i signalvägen kan Samsung bjuda på fina ljudupplevelser.


Samsungs elektronik har något så speciellt som radiorör i förförstärkaren för att ge en behagligare och varmare klang. Konstruktionen ger ifrån sig mer värme också, vilket Samsung kompenserar för genom att ha en fläkt. Den hörs när man spelar lågt och detsamma gör drivverket som surrar en smula mekaniskt. Fast HT-E6750W väsnas inte värre än andra surroundanläggningar.

Högtalarna kalibreras enkelt med mätmikrofonen som ingår. Ställ den i öronhöjd i soffan och sätt igång kalibreringen. Den trådlösa förstärkaren till bakhögtalarna kommunicerar automatiskt med huvudenheten, ingen manuell synkronisering behövs.

Trådlös nätverksanslutning ger tillgång till Samsungs Smart TV-portal, där man kan streama musik och video, plus få tillgång till videotjänsten Netflix.

Blu-ray-bilden är precis som med andra spelare helt överlägsen DVD, och mycket bättre än vanliga HDTV-kanaler. Blu-ray är både skarpare och har betydligt fler detaljer i mörka områden tack vare en mer upplöst gråtonskala.

Ljudkvalitet
Samsung-anläggingen låter renare och klarare än sina konkurrenter. Mellanregistret är öppnare, vilket gör att sångröster känns större. Diskanten är också luftigare, vilket ger bättre övertonstruktur och tillför musiken luft. Hör bara hur cymbaler skiner! Basen är inte lika taktfast men tonkvaliteten är god. Ändå är detta inte någon utpräglad rockanläggning och upplösningen är inte i klass med Årets stereo Denon Ceol Piccolo och DALI Zensor 1.

Filmljud återges med renare och mer upplöst dialog än från andra surroundsystem. Och stål som klingar låter som just det, utan att skära i öronen. Det finns en bättre dynamik här, som gör kontrasten starkare mellan tysta och kraftfullare passager. Samsung HT-E6750W är helt enkelt den bästa hemmabioanläggningen!

Läs hela recensionen här

Läs vidare
Exit mobile version