Superkamera för proffs

Upp till 6,5-stegs bildstabilisator, 60 bilder/s, 6K-stillbilder och 4K-video. Lumix G9 är Panasonics grymmaste proffskamera.

1000410

(Foto: Tillverkare)

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Panasonic Lumix G9 är ingen leksak för nybörjare. Kameran är den mest spännande från Panasonic sedan Lumix GH4 fick 4K-video. Nya Lumix G9 ska mäta sig med etablerade stjärnor som Olympus OM-D E-M1 Mark II, Nikon D500 och till och med Sony a9.

Vi har provat kameran och tagit tusentals bilder med den. Några av dem kan du se här. Men först lite specifikationer.

 

Joakim Odelberg är Lumix-ambassadör och var en av de första som provade Lumix G9. Foto: Lasse Svendsen

 

Den är snabb. Svindlande snabb. 225 fokuspunkter med djupfokus (DFD). Panasonic säger att fokusresponsen är låga 0,04 sekunder och det kan nog stämma. En serie bilder uppvisade en förbluffande skärpa, även med elektronisk slutare och autofokus mellan varje bild. Vilket betyder 20 fps, eller 12 fps om man väljer mekanisk slutare. För att inte tala om 60 fps om man enbart har fokus i den första bilden av en serie.

Och allt med full upplösning på 20 megapixlar.

 

Seriefoto i full hastighet med elektronisk slutare. (Foto: Lasse Svendsen)

 

6K
Fotografen kan ta blixtsnabba serier med 6K-upplösning på 18 Mp och kameran kan påbörja en bildserie innan man trycker ner utlösaren hela vägen ner, så att fotografen får en serie där han eller hon kan förvänta sig att hitta exakt den bild som behövs.

Bildsensor och -processor är förbättrade jämfört med tidigare Lumix-modeller och Panasonic har jobbat hårt med att förbättra färgåtergivning, kontrast och tonalitet. Vilket har lett till synliga förbättringar av bland annat hudtoner.

 

Ytterst bra skärpa och mycket mjukare färgtoner än tidigare Lumix-kameror. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Lumix G9 bygger på en magnesiumlegering med förseglade öppningar och har stora knappar, inställningshjul och en enorm sökare. Med andra ord passar den till allt från bröllopsfotografering till vilda djup, landskap och inte minst action.

Ingen blackout
Den stora elektroniska sökaren med 0,83x förstoring har 3,7 Mp-upplösning, 120 fps uppdateringshastighet och noll blackout mellan exponeringarna. Inte ens i bildserier

I serier som den nedan med hästar på stranden gick det att fyra av i full hastighet utan att bilden försvann i sökaren, och samtliga bilder blev skarpa. Visserligen var det optimala ljusförhållanden den dag bilderna togs, men ändå.

 

Fokusspårningen behåller enkelt skärpan på hästar i full galopp. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Det stora programhjulet till vänster om sökaren, den stora upplysta statusdisplayen till höger och ett stort och djupt handgrepp ger G9 en utmärkt ergonomi. Den ligger till exempel bättre i handen än en Sony a9, och känns behändigare än en Nikon D500.

Den vridbara pekskärmen, de många programmerbara knapparna och styrpinnen på baksidan gör att kameran går att anpassa. Fotografer med egna preferenser kan välja den favoritkameralayout de föredrar.

 

Ett vertikalgrepp med plats för batteri, stora knappar och rattar har gjort G9 mer praktisk än föregångaren G8. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Hi-res
Kameran har en integrerad bildstabilisator som kan ge upp till 6,5 stegs stabilisering tillsammans med ett Panasonic Lumix-objektiv som har optisk bildstabilisator.

Det finns också ett hi-res-läge där man kan lagra JPEG- eller råfiler som 80 Mp-filer. Då måste kameran stå på stativ och gör åtta exponeringar samtidigt som den flyttar bildsensorn mellan varje exponering.

 

Även med 20 Mp och handhållen kamera blir bilderna skarpa. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Lumix G9 är inte lika grym som Lumix GH5 på video, men filmar full 4K-UHD-video med hela bildsensorn, nedsamplat från 6K, med upp till 60/50p, 4:2:0-färger och 8-bitars filer.

Den har två kortplatser, båda för SD-kort av typen UHS-II Class 3, hörlurs- och mikrofonkontakt, USB-laddning och HDMI-utgång.

Och både wifi och Bluetooth och en bättre batteritid på cirka 400 exponeringar per laddning.

 

Motljus med Leica 200mm f2.8. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Pris och säljstart
Kameran säljs med med Leica 12-60mm f2,8-4 för 25 000 kronor. Enbart kamerahus kostar 19 000 kronor och längre fram kommer ett kit med kamerahus och en 200mm F2.8 för 32 000 kr.

Leica DG Elmarit 200mm f2.8 Power OIS
Det senare provade vi på Lumix G9 och det var en trevlig bekantskap.

 

Leica DG Elmarit 200mm f2.8 Power OIS, här med solskydd. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Teleobjektivet är också väderskyddat, har bländarring, 240 fps fokussensor och optisk bildstabilisator. Bildvinkeln motsvarar 400 mm brännvidd och objektivet kan användas med en kommande 1,4x-telekonverter som heter DMW-TC14 som får upp brännvidden till 560 mm. Det här objektivet kommer i januari 2018.

Lumix G9 passar även för astrofoto, time lapse eller intervallfotografi. Här sitter kameran på en passande rigg. (Foto: Lasse Svendsen)

 

 

 

Läs vidare
Exit mobile version