Under den senaste veckan har vi arbetat ”undercover” med OM-3, OM-Systems första egenutvecklade kamera efter övertagandet av Olympus. I dag kan vi avslöja att kameran inte bara är ett fint exempel på Olympus arv, utan också en mycket kompetent systemkamera som har allt som krävs för att bli en storsäljare.
Medan kameran fortfarande var en väl bevarad hemlighet har vi fotograferat med något som ser ut som en spegelreflexkamera från 70-talet. Kanske är det därför ingen har lagt märke till kameran. Det är väl en hipster med en gammal filmkamera, tänkte de kanske.
Men OM-System OM-3 är inte en kamera – bara – för hipsters. Det är en mycket mångsidig och praktisk kamera som kommer att ge många människor mycket glädje.
OM-3 har allt som krävs för att bli lika populär som Nikon Z f och Fujifilm X100VI, två av de mest populära kamerorna i retrodesign.
OM-kamerans design är nästan identisk med Olympus analoga OM-serie, men OM-3 är faktiskt missvisande. Originalet var en helt manuell analog kamera med mekaniska slutartider. OM-3 borde därför kallas OM-2, som hade slutartidsautomatik, eller ännu hellre OM-4, som var den mest avancerade av dem.
Hur som helst är det uppfriskande att se en kameradesign som inte ser ut som en dator, utan har de flesta av sina funktioner på utsidan, åtminstone de viktigaste.
Men först en kort lista över de tekniska detaljerna:
- Samma 20 Mp Four Thirds staplade CMOS-bildchip som OM-1
- 50 Mp handhållna högupplösta stillbilder, 80 Mp med stativ
- 4K60p videokvalitet med 10-bit Log
- OM-Cinema Video Profiles
- Upp till 50 bilder per sekund med följfokus
- 120 bilder per sekund med låst fokus
- Bildstabilisator upp till 6,5 EV-steg
- OLED-sökare med 2,36 Mp och 0,61x förstoring
- Pre-capture som tar upp till 70 bilder innan avtryckaren trycks ned helt
- 1053 Quad Pixel autofokus
- Separat inställningshjul för shv, färg- och konstfilter
- IP53 vädertätning
- Väger 496 g med batteri
- Upp till 590 exponeringar på en laddning
Som man kan se är det här en mycket kompetent kamera som är i samma klass som Nikon Z f, Canon EOS R7, Fujifilm X-T5 och Panasonic Lumix G9II.
Klassisk design
Kameran har inget grepp, och det finns inte heller som tillval. Inte ännu i alla fall. Den är dock tillräckligt kompakt för att lätt rymmas i handen och har ett litet tumgrepp på baksidan. Sett uppifrån har den ett litet inställningshjul för stillbilds- och videoinspelning och en strömbrytare som är precis som den på OM-1. Det finns ingen uppfällbar blixt under blixtskon här, och till höger om sökaren finns samma programhjul som på OM-1 II.
Programhjulet har en låsknapp, fem minnesbanker för att ställa in egna funktioner och en Bulb för att välja egen exponeringstid. Runt avtryckaren och till höger om den finns inställningsrattar, och de flesta av kamerans knappar och rattar kan programmeras till önskad funktion.
Baksidan är inte särskilt spännande. En vrid- och vinklingsbar pekskärm, fyrvägskontroll och de vanliga knapparna, men ingen joystick.
Batteriet känns igen från OM-1 II, men OM-3 har bara en minneskortplats för SDXC med UHS-II. Å andra sidan finns USB-C, micro HDMI och anslutningar för hörlurar och mikrofon.
Färgprofilkontroll
Kameran har ärvt det geniala inställningshjulet för färginställningarna från Olympus PEN-F, som här är placerat längre ned på kamerahusets framsida. Här hittar man 12 färgalternativ, justering av högdagrar och skuggor, man kan välja mer färgdynamik och man har fyra färgfilter som kallas Standard, Chrome Film Rich Color, Chrome Film Vivid och Chrome Film Soft Tone.
Om man vrider ratten till Mono får man flera svartvita alternativ: Standard, Classic Film B&W, Classic Film IR och Classic Film Low Contrast. Det finns också 16 konstfilter och en separat inställning för en anpassad färglayout. Mycket flexibelt och framför allt mycket intressant att leka med.
Pris
OM-3 börjar säljas den 27 februari och kameran, som endast finns i färgerna silvergrå/svart, kostar 23 490 kronor för kamerahuset, eller 27 990 kronor med det utmärkta 12-45mm f4, som visas på bilderna här.
OM System M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS II
Ungefär samtidigt släpps en uppdaterad version av Olympus telezoom, ED 100-400mm F5.0-6.3 IS. Den vädertätade zoomen är relativt kompakt, nu med bättre vädertätning och IPX1-certifiering. Den har också en synkroniserad bildstabilisator som fungerar tillsammans med kamerans inbyggda bildstabilisator.
Vikten har reducerats till 1,1 kg och frontelementet har fått en fluorbeläggning för att hålla snö, vatten och damm borta från linsens yta.
Priset är angivet till 17 490 kronor. Brännvidderna motsvarar 200-800 mm, i 35-format.
M.Zuiko 17mm F1.8 II och 25mm F1.8 II
De här två små objektiven har länge tillhört våra favoriter. Små, lätta och skarpa objektiv som inte kostar skjortan. Båda har fått en ZERO antireflexbehandling, vädertätning och ett något högre pris. Fokusclutchen har försvunnit, till glädje för vissa och förtvivlan för andra.
Dessa två objektiv finns också till försäljning i slutet av februari, till ett pris av 6 290 kronor för 17mm II (motsvarande 34mm) och 5 290 kronor för 25mm II (motsvarande 50mm).
Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser