TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Duux Beam Smart 2 luftfuktare

Behöver inte skämmas för sig

Testets dyraste luftfuktare kommer från Duux och rent utseendemässigt behöver den inte skämmas för sig. Hur det är med resten återstår att se.

Av / 2025-02-10 - 08:59
Duux Beam Smart 2 luftfuktare

Home tycker

  • Snygg. Tar lite plats. Smidigt med fjärrkontroll
  • Plastig. Priset. Går inte att se vattennivån. Går inte att manövrera på själva enheten.

Duux Beam smart 2 luftfuktare är en luftfuktare avsedd för att stå på golvet. Den är smal, hög, cylinderformad och kräver inte speciellt mycket plats. Naturligtvis behöver den, precis som övriga i testet, lite utrymme för att kunna sprida sin ånga. Mitt exemplar är svart men den finns även i vitt.

Duux BeamSmart 2 helhet
I hopmonterad och på plats är Duux Beam smart 2 luftfuktare en förhållandevis stilig skapelse och inget jag skäms över. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

Packa upp och komma i gång

Min första reflektion är att luftfuktaren är lite plastig. Enheten består av flera delar. En botten där displayen sitter och där även fjärrkontrollen har sin plats. På denna del staplar jag själva vattentanken och på toppen av vattentanken placerar jag först ett genomskinligt tunt plastlock med hål i som jag ska hälla vattnet i och sist ett heltäckande lock.

Duux Beam smart 2 delar
Delarna är lite plastiga men de är enkla att montera. Den stora cylindern till höger i bild är vattentanken. I bottendelen monteras vattenfiltret och här finns även pumpen. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

I paketet hittar jag ett filter, men innan jag sätter det på plats så vill tillverkaren att jag ska skölja det under rinnande vatten i fem (5!) minuter. I dagens samhälle där man pratar extremt mycket om att inte slösa med jordens resurser känns den uppmaningen otroligt omodern.

Läs också Smart gardinduell: IKEA mot OmniaBlinds IKEA och OmniaBlinds har olika syn på smarta gardiner med musik och röststyrning. Tyvärr finns det också utmaningar när hubbar, bryggor och trådlösa protokoll ska ”prata” med varandra - så vilket är smartast?

Appen Duux

Appen är både smidig och enkel att använda. Jag kan bland annat ställa in vilken luftfuktighet som är mitt mål, välja vilken intensitet jag vill ha på ångan, sänka belysningen på skärmen, göra schema och ställa in timer. Jag kan naturligtvis även se aktuell luftfuktighet i appen.

Duux Beam smart 2 App 1 Duux Beam smart 2 App 2 Duux Beam smart 2 App 3
<
>
I appen Duux kan du göra en hel del inställningar för att få luftrenaren att fungera optimalt. Bland annat kan du göra upp ett schema som gäller dag för dag samt ställa in timer. (Skärmdump från app)

När jag inte har mobilen tillhands kan jag även göra de flesta inställningarna på fjärrkontrollen.

Annons
Duux Beam Smart fjarrkontroll
Fjärrkontrollen har en bra storlek vilket gör att den inte är så lätt att tappa bort. Med denna kan du göra nästa allt som går att göras i appen. När den inte används förvaras den med fördel på sin plats integrerad i botten. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

Att använda och hantera

Luftfuktaren ska klara ett rum på ungefär 40 kvadrat och för att dubbelkolla resultatet, och spridning av fukten placerar jag Airthings View Plus en bit bort. Efter ett par timmar säkerställer jag att luftfuktaren kommit upp i önskad luftfuktighet och kan även se på min Airthings att ångan har ökat även där den står.

Duux Beam anga
På ovansidan finns ett litet munstycke där ångan kommer ut. Konstruktionen är sådan att det nog inte är tänkt att justera riktningen – även om det går. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

Duux Beam smart 2 har visserligen en display men det är ingen pekskärm som jag kan ändra inställningar på. Jag behöver använda mig av fjärrkontrollen eller tillhörande app. Här finns heller inget specifikt nattläge men det är bara att stänga av belysningen, dimra displayen och välja low på intensiteten på ångan så är den redo för natten.

Duux Beam smar 2 fot
Foten är snygg och stabil och på undersidan på själva enheten finns belysning (som går att stänga av). (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

Det finns tyvärr ingen indikator på aktuell vattennivå och det kan jag tycka är lite synd.

Att rengöra Duux Beam smart 2, och fylla på vatten, kräver ingen större ansträngning, även om den långsmala formen på vattentanken gör det lite mer utmanande. I instruktionsboken framgår det faktiskt inte att vattentanken ska rengöras, enbart att jag ska byta vatten var tredje dag för att förhindra tillväxten av mikroorganismer och att de sprider sig med ångan. Men jag väljer att ta det säkra före det osäkra och skurar ytan.

Slutsats

Duux Beam smart 2 luftfuktare är dyrast i testet och trots att det, som alltid, finns utvecklingspotential är den enkel att använda och den gör absolut jobbet med att tillföra önskad mängd fukt till hemmet. Behöver du en golvstående luftfuktare, och har pengarna, är detta ett självklart alternativ.

Karakter
Duux Beam Smart 2 luftfuktare
Premium

Också i detta test:

Wilfa Dew humidifier HU1A-430C

Ett riktigt kraftpaket

Trots sin storlek är denna luftrenare ett riktigt kraftpaket med många bra funktioner.  

Klarar stor yta
Saknar indikator för vattennivå. Går inte att göra schema.
Läs hela testet

Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfuktare

Onödigt krånglig

Denna luftfuktare kräver lite mer jobb än övriga i testet. Både innan jag ens har kommit i gång och sedan för att hålla den fräsch. Är det värt det?

Indikator för vattennivå. Fjärrkontroll
Plastig. Många delar. Känns inte helt färdig.
Läs hela testet

Philips Air humidifier 5000

Funktion före stil

Naturligtvis är funktion viktigare än utseende men det gör ju inget om en produkt som behöver stå synligt i hemmet är lite snygg. Här har Philips en liten uppförsbacke i mina ögon.

Indikator för vattennivå. Många inställningsmöjligheter.
Utseendet.
Läs hela testet

Smartmi Rainforest luftfuktare SM1019

En egen regnskog

Smartmi Rainforest luftfuktare ska påminna användaren lite om en ”långsam regnig dag i skogen”. Jag måste ändå säga att det låter rätt mysigt.

Priset. Indikator för vattennivå. Snygg
Går inte att göra schema.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

ERBJUDANDE

Supererbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

B+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Snygg men opraktisk

Smart gardinduell: IKEA mot OmniaBlinds

Både ris och ros

Låt tekniken ta hand om husdjuret

Den här gör ditt garage smartare

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Ljud & Bild