Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa TV-apparater 2021-2022

Om du vill se allting som underhållningsvärlden har att erbjuda i form av visuella godsaker så kan det vara dags att välja en ny TV. Här hittar du de bästa TV-apparaterna vi har testat under det senaste året!

Av / 2021-11-03 - 12:00
Årets bästa TV-apparater 2021-2022

Hemunderhållning fick en ny och större betydelse under coronapandemin: i och med strikta restriktioner för kultur, resor, sport och socialt umgänge var det många som valde TV-mys i soffan för att hålla humöret uppe. Därför är det inte så konstigt att TV-försäljningen fick ett saftigt uppsving när corona härjade.

Nu när kulturarenorna har slagit upp sina portar igen kan vi äntligen uppleva musik och film ”live” med familj och vänner. Men TV:n blir nog inte mindre viktig bara därför!

Strömningstjänsterna har haft en enorm tillväxt det senaste året, många populära filmer och serier finns numera bara på de här plattformarna. Det ställer mycket högre krav på både bild och ljud för att fungera optimalt. Om du vill ha tillgång till hemunderhållning av hög kvalitet och titta på/uppleva filmer precis så som producenterna tänkte sig så kan det hända att din gamla TV skriker om att bli avlöst av en ny …

Stora och knivskarpa bilder

När filmen eller favoritserien ska ge maxade upplevelser finns det inte mycket som slår en stor och bra TV. Bildskärpa, kontrast och inte minst olika skärmstorlekar (upp till 80–90 tum eller ännu mer) gör att bildupplevelsen kan påminna om en riktig biograf!

4K-upplösning (3840×2160) har blivit standard och 8K har gjort sitt intåg i highend-klassen. Den moderna videostandarden HDR (High Dynamic Range) har också blivit rejält utbredd. De flesta nya filmer, serier och spel finns numera i något HDR-format, men för att få maximal bildkvalitet behöver du en kompatibel TV.

Storleken räknas

När man byter TV är det vanligt att man passar på att gå upp en skärmstorlek – minst! 55 till 65 tum har länge varit de stora favoriterna, men nu börjar också de riktigt stora TV-skärmarna på 75– 82 tum eller ännu mer sätta fart i försäljningsstatistiken. Och så länge du har tillräckligt med pengar och kvadratmeter så finns det ingen anledning att vara konservativ: en större TV ger vanligtvis bättre och mer bioliknande tittarupplevelser som hela familjen har glädje av.

OLED, QLED eller LCD?

Att välja TV innebär också att välja panelteknik. Den modern OLED-tekniken är väldigt populär på grund av sin höga bildkvalitet och kontrast. Efter ett par år på marknaden börjar OLED-priserna också bli överkomliga. Men LCD lever fortfarande i högönsklig välmåga och har ett ännu mer fördelaktigt pris per tum. De bästa LCD-modellerna har också uppgraderats med direkt LED-bakbelysning (MiniLED) och en saftig kontrast som faktiskt kan mäta sig med OLED på vissa områden.

Användarvänlighet är A och O

Dagens TV-tittare ställer stora krav på en sömlös användarupplevelse. Det ska vara lika enkelt att koppla in en TV-box eller spelkonsol som att visa bilder från mobiltelefonen på den stora skärmen. För att inte tala om alla strömningstjänster som en modern smart-TV är laddad med.

Det betyder däremot att TV:ns gränssnitt (menysystem, fjärrkontroll) blir oerhört viktigt! TV:n måste kunna starta snabbt på kommando och växla sömlöst mellan direktsända program och olika streamingtjänster. Röststyrning och integration i smarta hem blir också allt mer aktuellt. Många TV-tillverkare använder Googles Android-system, medan andra har valt sina egna skräddarsydda plattformar. Detta innebär att det finns stora skillnader i användarvänlighet och framför allt vilka appar du får med ”på köpet”. Kolla att TV:n stöder tjänsterna du gillar bäst!

Priserna som anges var marknadspriser när testerna publicerades – som alltid rekommenderar vi att du jämför olika butikers priser innan du handlar någon av våra rekommenderade TV-apparater!

 

______________________________________________________________________________________

Bra TV-tips

  1. Köp rätt storlek

Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör – och sedan ångrar – är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och med 4K- eller 8K-upplösning kan du tryggt välja en ännu större TV. Användningsområdet spelar också roll: Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och soffan.

Exempel på TV-storlek

Avstånd        Storlek
0,5–1 meter   43–50 tum
1–2 meter      50–55 tum
2–3 meter      55–65 tum
3–4 meter      65–75 tum
4–5 meter      75–85 tum
5–6 meter      85–100 tum

 

  1. Välj rätt typ och kvalitet – LCD, OLED och 4K/8K

Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, gaming eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt TV när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.

 

  1. Tänk på placering och belysning

Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.

Obs! Stora TV-apparater har ofta också en bred sockel eller fötter för att garantera att de står stadigt. Kontrollera därför att du får plats på din TV-bänk. Vissa TV -apparater har också en sockel som går att vrida på så att skärmen enkelt kan vinklas åt valfritt håll.

 

  1. Glöm inte ljudet

Flatskärmar har blivit synonymt med platt ljud, men det finns ett par ljusglimtar där ute. Om du vill att tal, musik och ljudeffekter ska återges klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men det låter ännu bättre om du väljer ett externt ljudsystem eller en soundbar.

Obs! För bästa resultat med en soundbar är det viktigt att både högtalaren och TV:n stöder HDMI 2.1 med eARC (enhanced Audio Return Channel).

 

  1. Anslutningar (HDMI)

Om du ska koppla in mycket extern utrustning till TV:n är det en bra idé att se till att den har tillräckligt med ingångar. Fyra HDMI-ingångar har nästan blivit standard, men vissa modeller måste nöja sig med tre. Om du planerar att använda moderna videokällor som PlayStation 5 och Xbox Series X/S, bör TV:n också stödja de senaste HDMI 2.1-funktionerna för att garantera optimal ”spelbarhet”.

Obs! Kom ihåg att en eventuell soundbar-högtalare som är inkopplad via ljudreturkanalen (ARC/eARC) lägger beslag på en av HDMI-ingångarna.

 

Nominerade till årets bästa TV-apparater

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa TV-apparater 2021-2022

Årets TV-innovation

Samsung The Terrace

Nu kan du titta på TV under bar himmel

Samsung är kända för TV-apparater i alla storlekar och former, det senaste tillskottet är en tvättäkta utomhus-TV: The Terrace är helt enkelt gjord för att användas ute på terrassen.

Utomhus-TV är inget nytt, men förmodligen något vi främst förknippar med utomhusevenemang, reklam och allmän information. Däremot är det ganska så ovanligt med utomhus-TV för privat bruk!

Samsung föreställer sig nog att The Terrace ska vara det perfekta komplementet till altanen, bredvid den snofsiga gasolgrillen och den dyrbara bubbelpoolen.

Skärmen finns i 55, 65 och 75 tum, så här kan man gå hela vägen från utomhus-TV till utomhusbio om man vill.

Tål en skvätt vatten och minusgrader

Samsung har redan lång erfarenhet av utomhus-TV från proffsbranschen. LCD-panelen i The Terrace är specialbyggd för att tåla väta genom extra tätningar och gummipackningar som ska förhindra kondens. TV:n ska kunna tåla att användas i temperaturer från 50 plusgrader och ända ner till 30 minusgrader. Hela vägen från Sahara till Sibirien, med andra ord.

Slutsats

Samsung har konstruerat en TV som håller vad den lovar och fungerar utmärkt för utomhusbruk. Byggkvaliteten är gedigen och förtroendeingivande, bildkvaliteten likaså. Vi blev särskilt imponerade av den fina ljusstyrkan, som ger en färgstark och kontrastrik bild, även när solen står högt på himlen.

Ljudet är också godkänt, men för att sätta pricken över i rekommenderar vi att du kompletterar med en separat soundbar. Detta gäller särskilt om du har ett större utomhusområde med längre avstånd till skärmen, men är naturligtvis mindre viktigt om du har en liten balkong med grannar att ta hänsyn till.

The Terrace är ett ganska så kostsamt nöje, men så länge du kan ge den rätt förhållanden får du en utmärkt ”allväders-TV” som kan skapa tämligen unika utomhusupplevelser – under tiden du sitter i lounge-soffan!

Årets bästa TV, Highend

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Sonys starka OLED slår rekord

Sony gör en stark comeback i highend-klassen med en ny toppmodell: Bravia XR-A90J är den allra bästa TV:n vi har testat 2021.

Sony är långt ifrån världens största TV-märke, men hamnar ofta bland de allra bästa när det gäller bild och ljud. Den japanska tillverkaren hade några av TV-apparaterna vi minns mest från 2020, inklusive 8K-modellen ZH8 och den prisvärda A85. Å andra sidan lyste de med sin frånvaro i den absoluta highend-klassen med OLED-skärmar.

Den så kallade ”Master Series” KD-65AG9 som vi testade året innan fick nämligen aldrig någon direkt efterträdare 2020. Sonys dåvarande toppmodell fick mycket beröm för bildkvaliteten, men fick också utstå lite kritik för ganska så dålig ljusstyrka.

Sony har tagit god tid på sig, men nu är toppmodellen för 2021 äntligen klar. Och den här gången verkar de ha laddat kanonen ordentligt: ​​nykomlingen A90J är bestyckad med en extra ljusstark OLED-panel som drivs av en supersmart videoprocessor (Bravia XR). Den har också bättre anslutningsmöjligheter, plus den helt nya Google TV-plattformen. De som köper den här toppmodellen kan dessutom se fram emot Bravia Core, som är Sonys exklusiva strömningstjänst. Det finns med andra ord mycket att se fram emot här!

Slutsats

Har Sony lyckats förbättra sin nya flaggskepps-TV för år 2021? OM de har! Bravia XR A90J kombinerar en markant uppgraderad bildpanel med en ytterst effektiv videoprocessor, vilket resulterar i oerhört läcker bildkvalitet. Alla sedvanliga OLED-fördelar finns på plats, med gnistrande färger och bottenlös svärta. På samma gång är ljusstyrkan avsevärt förbättrad jämfört med tidigare modeller.

Tack vare upp till 1300 nits i de ljusaste områdena kan A90J leverera bländande realistisk HDR-video i både mörka och ljusa omgivningar.

Den inbyggda, osynliga högtalarlösningen fungerar bra.

Med HDMI 2.1-kompatibla ingångar (fast bara två av dem) är Sony-skärmen även redo för gaming. Lägg sedan till en välfungerande smart TV-lösning och smart fjärrkontroll, så har du en snudd på optimal allroundskärm för alla sorters TV-underhållning.

Årets bästa TV, Basic

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

TCL QLED850 är, som namnet antyder, en så kallad QLED-skärm, eller snarare en LCD-TV med kvantprickar i färgfiltret – en teknik som är känd för att ge ett bredare färgspektrum.

Användargränssnittet är senaste versionen av Android och fjärrkontrollen använder Bluetooth, så den inte behöver pekas rakt mot skärmen.

Bra formatstöd – plus bra anslutningar

TCL QLED850 utmärker sig med brett stöd för de viktigaste videoformaten, inklusive både HDR10+ och Dolby Vision IQ. På så sätt är man garanterad optimal återgivning av modernt HDR-videoinnehåll, där ”IQ”-versionen även tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet. Det finns även stöd för Dolby Atmos-ljudbehandling, vilket är käckt om du skulle vilja koppla in en kompatibel soundbar.

TCL-skärmen har fyra HDMI-ingångar, där två av ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Det finns också en uppsjö av gaming-finesser, inklusive ett separat spelläge med kort ingångsfördröjning. Vi mätte input lag till gott och väl under 10 millisekunder, vilket är väldigt snabbt.

Ljud och bild

TCL-skärmen har en väldigt skarp, kontrastrik och ljusstark bild, som får många av konkurrenterna ser rent mörka ut om man jämför! Det finns gott om ljusstyrka för att titta på TV i fullt dagsljus, på samma gång som svärtan duger fint för att titta på film i mörka omgivningar. Den så kallade Dolby IQ-ljussensorn hjälper TV:n att anpassa sig efter förhållandena: TV:n lyckas få fram detaljerna i mörka områden och har bra tryck i de ljusaste nyanserna.

På ljudsidan är TCL QLED850 utrustad med stereohögtalare signerade Onkyo. Ljudet är ljust, starkt och klart, med bra talförståelse och fyllig bas. Det finns till och med lite surroundkänsla i Squid Game!

Sammantaget är det TCL som kniper guldmedaljen i den här prisklassen. QLED850 kan skryta med en rad praktiska finesser och har både formatstöd och anslutningsmöjligheter på plats. Bild är utmärkt och ljudet är tillräckligt bra för att klara sig utan en soundbar-högtalare. Helt klart ett av de bästa köpen under 15 000 kronor!

Årets bästa TV, Premium

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED tar poäng

Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.

Den här modellen från Samsung har mycket att leva upp till. Den tar nämligen över stafettpinnen efter förra årets Q80T, som vi utsåg till Årets bästa TV i premiumklassen. 2021-modellen verkar ha legat i hårdträning, för på insidan har den fått en rad häftiga bildfinesser – inklusive en helt ny bakbelysning med MiniLED-teknik. Den finns också i en mängd olika skärmstorlekar, från 50 och upp till 85 tum. Ju större desto bättre…

Användning och finesser

QN85A kör Samsungs eget användargränssnitt (Tizen) som har ett brett utbud av appar och framför allt är användarvänligt. Installationen går snabbt via mobilen, och alla appar du använder ofta kan placeras på en lättillgänglig menyrad.

QN85A har också fått Samsungs nya fjärrkontroll med USB- och solcellsladdning, så du behöver inte tänka på att byta batteri.

Bildkvalitet

Vi var naturligtvis sugna på att se hur Samsung-skärmen skulle se ut med fotboll och annan sport, och vi blev inte besvikna: för det första har QN85A en kanonstark ljusstyrka, som verkligen får fram all action på planen, även när det är mycket ljus i rummet. Det roliga är att den också har en ordentlig svärta! Ljusfördelningen är oerhört precis, skärmen kan vara mer eller mindre släckt när det behövs, vilket innebär att kontrasten får ett rejält lyft.

Den saftiga kontrasten bidrar också till att QN85A har en väldigt stark och nyanserad färgåtergivning.

Slutsats

Samsung QN85A är en utmärkt TV för sport och annan underhållning. Den här Neo QLED-modellen har en bra bildbehandling som ger skarpa och jämna rörelser, och den potenta ljusstyrkan gör att det går utmärkt att titta på TV i dagsljus utan att behöva oroa sig för en blek bild. Tack vare den exakta MiniLED-bakbelysningen är kontrasten och svärtan också strålande – vilket passar för serier och filmer på kvällen. Samsung-skärmen har även blixtsnabba smart-TV-funktioner och ett välsorterat app-utbud. Ett mycket bra köp i premiumklassen!

Ljud & Bild