Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser

Årets bästa Smart Home-produkter 2021–2022

Ditt hem kan bli klokare än du tror.

Av / 2021-10-21 - 12:00
Årets bästa Smart Home-produkter 2021–2022

Vi har pratat om det smarta hemmet i årtionden. Och det tar antagligen lika lång tid innan vi alla har riktigt intelligenta hem som förutser våra behov och hjälper oss utan att vi tänker på det. Men under tiden finns det faktiskt massor av Smart Home-produkter som gör enskilda saker riktigt bra.

Grundtanken med en smart apparat är att den ska kunna ersätta en gammal apparat och göra det bättre, eller lägga till något helt nytt. Till exempel en dörrklocka som säger till när någon befinner sig utanför dörren och gör att du kan se och prata med honom eller henne även när du inte är hemma. Eller vad sägs om en robotdammsugare som både kan städa bort damm, moppa golvet OCH hålla koll på om du får oinbjudna gäster?

Under 2021 har vi testat ett antal olika Smart Home-produkter i olika kategorier. Det handlar främst om apparater som kan övervaka ditt hem samt om produkter inom smart belysning, men även produkter inom hälsa och personvård samt inredning har hittat till våra testrum.

På de följande sidorna kan du läsa om de bästa Smart Home-produkterna som vi har stiftat bekantskap med under det gångna året. Du får också reda på vilken av alla smarta apparater vi tycker är årets bästa Smart Home-produkt 2021–2022.

Men innan du kommer så långt bör du läsa våra tips om säkerhet och hastighet i ditt hemnätverk.

Hur är det med säkerheten?

Precis som med andra internetuppkopplade enheter kan det nämligen vara en säkerhetsrisk att ge Smart Home-produkter åtkomst till hemnätverket. Det säger sig självt varför. En hackare kan ha ett intresse av att komma åt ditt elektroniska lås, din övervakningskamera eller ditt larmsystem. Ja, till och med LED-lamporna kan vara intressanta, eftersom minsta lilla spricka i säkerheten kan ge tillgång till något större. Och ja, det är tekniskt möjligt att hacka sig in i din säkerhetskamera – eller till och med din diskmaskin.

Kom därför ihåg att skydda ditt nätverk med lösenord och se till att regelbundet uppdatera alla nätverksenheters programvara och firmware.

Glöm inte routern!

Eftersom många produkter ansluter trådlöst till hemnätverket har det blivit betydligt mer tryck på Wi-Fi-nätverket och routern än förut. Så man bör ta en funderare om det är dags för en uppgradering.

Det har nämligen kommit en ny Wi-Fi-standard. Den heter Wi-Fi 6 och förutom att den är lite snabbare än den vanliga 802.11ac-standarden – numera även känd som Wi-Fi 5 – så har Wi-Fi 6 flera andra fördelar som gör det trådlösa lokala nätverket mer stabilt för de flesta.

Här är de viktigaste fördelarna:

Högre hastighet. Om man föreställer sig att man bara har en enda enhet ansluten till sin Wi-Fi 6-router så är den teoretiska hastigheten mellan enhet och router numera 40 % högre än med den förra standarden.

Mindre fördröjning. Den så kallade latency, alltså tiden det tar för de anslutna enheterna att vänta på svar från nätverket, är betydligt kortare med Wi-Fi 6. Den nya standarden använder ett par nya tekniker som heter OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Acess), som går ut på att bandbredden delas upp i flera kanaler, och MU-MIMO (Multi-user Multiple In/Multiple Out), som låter routerns antenner kommunicera med flera enheter samtidigt. Med 802.11ac (Wi-Fi 5) kunde routern också ”prata” med flera enheter åt gången, men enheterna kunde inte svara samtidigt. Det går med Wi-Fi 6. Sammantaget innebär de nya möjligheterna att svarstiden reduceras och att nätverksanslutningen blir mer stabil.

Bättre täckning. Wi-Fi 6-routrar använder så kallad beam forming för att avgöra placeringen av alla enheter som är anslutna till det trådlösa nätverket. Detta gör det möjligt för routern att förstärka signalen till enheter som finns på platser som annars skulle ha dålig täckning, vilket förbättrar anslutningen markant. Observera dock att Wi-Fi 6 i princip inte har längre räckvidd än Wi-Fi 5 (802.11ac).

Längre batteritid. Enheter som går på batteri – till exempel mobiltelefoner och surfplattor – drar mer ström när trådlösa signaler används. Men Wi-Fi 6-routrar kan använda en funktion som heter TWT (Target Wake Time) som talar om för enheten när den ska stänga av och sätta på Wi-Fi-signalen. Eftersom enheten på så sätt befinner sig i viloläge under längre perioder åt gången så sjunker strömförbrukningen.

 

Matter: gemensam standard för det smarta hemmet

Matter är namnet på en ny standard för smarta enheter. Connectivity Standards Alliance (tidigare känd som The Zigbee Alliance), som ligger bakom Matter, lovar att alla befintliga protokoll och plattformar stöds. Och det gäller oavsett om enheterna kommunicerar via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, eller Thread, och om styringen sker genom Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Tillkännagivandet följdes av en strid ström av andra tillkännagivanden från leverantörer av smart hemutrustning som alla lovat att de också stöder Matter. Och att deras nuvarande enheter kan användas under den nya standarden – eventuellt efter en uppdatering. Man behöver alltså inte kasta ut sina Hue-lampor och åka till tippen med kylskåpet. Tvärtom verkar det som om det gamla löftet om uppkopplade hem äntligen kan förverkligas.

Matter är inte en standard som kommer från ingenstans. I själva verket är det bara ett bara ett nytt namn på Connected Home over IP (CHIP), som har förberetts av CAS-alliansen sedan 2019. Vad som däremot är nytt är att ett stort antal tillverkare är överens om att enheter som lanseras från och med slutet av 2021 ska vara kompatibla med den gemensamma standarden. Och som bevis på det ska de vara märkta med Matter-logotypen.

Nominerade till Årets bästa Smart Home-produkt

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa Smart Home-produkter 2021–2022

Årets bästa Smart Home-produkt

Google Nest Cam

Klok övervakning

Google Nest Cam är bokstavligen en ganska så begåvad övervakningskamera som bara stör sin ägare när det behövs.

Google Nest Cam är ingen billig kamera. Man kan hitta övervakningskameror med liknande tekniska data för halva priset. Å andra sidan finns det en betydande mängd artificiell intelligens inbyggd i Nest Cam, som ska se till att kameran bara skickar varningar till användaren när något relevant händer framför objektivet. Google har utbildat kamerornas AI med 40 miljoner bilder för att lära den att känna igen vissa föremål.

I Google Home-appen kan man välja att få meddelande om – eller ignorera – människor, djur och fordon.

Det är inte nödvändigt att ha ett abonnemang för att spela in och titta på video från Google Nest Cam.

En lättnad

Man kan fråga sig om det lönar sig att spendera extra kronor och datorkraft på något som liknar ett lyxproblem. Men efter att ha testat Google Nest Cam med vanliga kameror utan AI så är svaret ett rungande Ja. För det första kunde den artificiella intelligensen helt felfritt skilja mellan människor och djur innanför och utanför intressezonen. Och för det andra är det en lättnad att slippa bli störd av varningar om irrelevant trafik i kamerans synfält.

Bli förbisedd

Kamerans artificiella intelligens kan lära sig att strunta i rörelser från trafik i bakgrunden, och via ansiktsigenkänningen kan kameran känna igen och ignorera boende i hushållet – så att man inte blir en stjärna i sin egen TV-show om man glömmer att stänga av övervakningskameran.

Google Nest Cam är ingen billig kamera, men den välfungerande artificiella intelligensen kompenserar helt för extrakostnaden. Om du redan har valt att hantera ditt smarta hem med Google Home (och litar på att Google inte tittar onödigt mycket på vad du sysslar med) är kameran faktiskt billig. Och abonnemanget, som ger tillgång till längre inspelning och fler funktioner, är faktiskt också billigt.

Ljud & Bild