Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa serier och filmer – 2024-2025

Streaming-året 2024: Kvalitet framför kvantitet på en föränderlig marknad. Från pandemins innehållsboom till dagens mindre budgetar – upptäck årets bästa serier och filmer från Netflix, Disney+, Apple TV+ med mera. Trots färre releaser har kvaliteten aldrig varit högre. Vi går igenom årets höjdpunkter och berättar vilka streamingtjänster som ger dig mest för pengarna.

Av / 2024-11-04 - 07:45
Årets bästa serier och filmer – 2024-2025

Under pandemin ökade (naturligt nog) efterfrågan på att bli underhållen hemma i sitt eget trygga, smittfria vardagsrum – och det hade streamingjättarna ingenting emot.

Disney+, Netflix, Prime Video, SkyShowtime (Paramount+), Max (HBO Nordic), Apple TV+ och Viaplay ökade sina innehållsbudgetar till oanade höjder och lanserade titlar i allt snabbare takt.

När världen sedan återgick till det normala var detta naturligtvis inte en hållbar affärsmodell, och de senaste två åren har streamingmarknaden genomgått en kraftig konsolidering.

Fokus ligger nu på att tjäna pengar, snarare än dyr tillväxt, och antalet nya titlar har kraftigt reducerats. Samtidigt har Viaplay i det närmaste kastat in handduken och Max fokuserar främst på billigt producerad realityskräp.

Med det sagt har vi sällan delat ut så många toppbetyg under ett år!

Med starka serier som Fallout, Ripley, Lady in the Lake, Mayor of Kingstown, True Detective, säsong 4, Shōgun har vi varit skamlöst väl underhållna under året som snart är över.

Tyvärr har det varit ett längre glapp mellan guldkandidaterna på filmfronten och biografduken. Men gammal är äldst och både David Fincher (The Killer) och Sir Ridley Scott (Napoleon) har släppt starka filmer – och tack och lov har frekvensen av generiska superhjältefilmer minskat.

Napoleon 9 scaled 1
Napoleon (Foto: Apple TV+)

Strejk!

Det finns också en annan, starkt bidragande, orsak till att det kom färre nya releaser 2024.

I maj förra året gick majoriteten av Hollywoods manusförfattare ut i strejk i en av de mest omfattande strejkerna i film- och seriebranschens historia. I mitten av juli trappades konflikten upp till nya höjder när samtliga 160 000 medlemmar i fackförbundet Sag-Aftra deltog i den största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960.

Manusförfattarna krävde bättre betalt och garantier för att AI (med program som ChatGPT) inte skulle ta över en stor del av deras arbete.

Strejken pågick nästan ända till slutet av oktober, med följden att ett antal serier och filmer blev kraftigt försenade eller helt ställdes in.

Konflikt

En av de serier som ligger långt efter i schemat till följd av strejken är serieskaparen Taylor Sheridans säsong 2 av västerndramat 1923 – en prequel-serie till den megapopulära Yellowstone. I juni kom inspelningen äntligen igång.

Och när vi ändå är inne på Yellowstone kan vi inte låta bli att nämna det som nästan har dominerat nyhetsflödet från det serieproducerade Hollywood under de senaste 18 månaderna: Den oförsonliga konflikten mellan seriens stjärna Kevin Costner (boskapsbaronen John Dutton) och Sheridan.

Det hela slutade med att Costner lämnade serien (mer eller mindre frivilligt), att serien lades ner och att samarbetsklimatet mellan de två stora egona blev så giftigt att Costner inte ens återvänder i de sista sex avsnitten (säsong 5, del II) för att ge historien ett tillfredsställande slut.

Yellowstone sesong 5 2
Yellowstone (Foto: SkyShowtime)

Eller rättare sagt: om epilogen blir tillfredsställande eller inte återstår fortfarande att se – den 14 november får vi svaret, när SkyShowtime-premiären av Yellowstone säsong 5, del II äger rum. Ljud & Bild tog på sig cowboystövlarna och reste till ”Yellowstone-land” för att värma upp inför seriefinalen.

Förra året vann Costner sin första Golden Globe för sin roll som John Dutton i Yellowstone. I år var serien inte nominerad till några priser, inte heller till Emmy.

Däremot gjorde inte oväntat och mycket välförtjänt, Shōguns serieskapare, Rachel Kondo och Justin Marks, praktiskt taget rent hus vid årets Emmy-utdelning. Totalt 18 utmärkelser gick till det historiska japanska dramat – vilket slår alla Emmy-rekord!

Faktum är att miniserien nu kommer att få en uppföljande säsong. Vi ser redan fram emot den!

shogun
Shōguns (Foto: Disney+)

Höjda priser

Återigen höjer de flesta streamingtjänster sina månadspriser samtidigt som de skär ner på innehållet.

Dessutom lägger de (förståeligt nog) fler och fler hinder i vägen för att kontot delas med andra familjemedlemmar/vänner. Eller så erbjuds billigare prenumerationer med reklam.

Med det sagt fanns (finns) det en hel del algoritmstyrt, massproducerat skräp där ute! Med kostnadsbesparingar och en stramare budgetdisciplin kan innehållsansvariga (förhoppningsvis) fokusera mer på kvalitet framför kvantitet framöver.

Nästa år ser redan ut att bli ett lovande år för filmer och serier i detta avseende.

PS! Du kan läsa mer om förra årets recensioner, och många tusen fler, på ljudochbild.se. Gott nytt serie- och filmår!

Nominerade till Årets bästa serier och filmer – 2024-2025

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Vinnare av Årets bästa serier och filmer – 2024-2025

Årets bästa TV-serie

Shōgun

Kulturell konflikt och klassisk maktkamp i skön förening

Med nyinspelningen av 1980-talsserien bjuder Disney+ på en av årets mest intressanta TV-upplevelser.

På 1980-talet spelade den smått legendariske ”hunken” Richard Chamberlain (Törnfåglarna) den ärkebrittiske sjömannen John Blackthorne i den mytomspunna TV-serien Shogun.

År 1600 förliste det holländska skepp Blackthorne var navigatör på utanför Japans kust och han tillfångatogs av samurajkrigare.

Efter en tid i fångenskap blev Blackthorne betydligt mer förstående (om än ambivalent) mot japanerna och fick smeknamnet Anjin. Han blev djupt involverad i det feodala Japan och dess eskalerande politiska maktkamp, och blev en viktig bricka i ett farligt spel.

Den nya miniserien har Rachel Kondo och Justin Marks som serieskapare och håller sig, precis som serien från 1980, ganska nära originalromanen. En roman som faktiskt till stor del är baserad på verkliga historiska personer, fast med andra namn.

I början spelar Cosmo Jarvis nästan över, men karaktären växer med tiden. Han blir våra ögon in i en främmande, djupt fascinerande värld, och den stora klyftan mellan de två kulturerna blir ett centralt element.

Remaken av Shōgun har blivit något så unikt som en lyckad blandning av dramatisk thriller, action och mellanmänskligt drama – allt varvat med en fascinerande historielektion och förträffliga skådespelare. Den har i stort sett alla ingredienser som behövs för att åstadkomma något stort. Hittills definitivt en av årets mest intressanta och bästa serier. 6 stjärnor.

Årets bästa film

The Killer

Nattsvart om psykopatens väg ut ur kaninhålet

Den säregna mästerregissören gör det igen.

David Fincher hör verkligen inte till världens mest produktiva regissörer. Han är till exempel miltals från Woody Allens årliga filmer, men när amerikanen väl bjuder upp till dans blir vi alltid imponerade – och fascinerade.

Som en metodisk, beräknande maskin skrider den namnlöse mördaren (Michael Fassbender) till verket. Ett jobb som han är fullständigt neutral till, han har aldrig någon åsikt om huruvida offret förtjänar det eller om politiken runt det hela. Han gör helt enkelt vad han får betalt att göra, ställer inga frågor och levererar kvalitet i världsklass.

Uppdraget i Paris, där han uttråkad väntar på sitt rika offer, var tänkt att vara ett rent rutinuppdrag. Efter några dagars meningslös väntan, där han har gott om tid att filosofera över sitt yrke och sin personlighet och att lyssna på musik av The Smiths, dyker offret till slut upp – men för första gången i sin karriär missar han och helvetet bryter lös.

Detta är inte en film som rusar fram, den tar tid på sig att bygga upp berättelsen och lönnmördarens metodiska plan. Dramaturgin är lite långsam, men kommer med en välkomponerad belöning, kryddad med bitterljuva, ironiska anekdoter. Vissa vändningar i handlingen kan kännas lite väl otroliga, och hur mycket kroppen tål i form av slag och sparkar tas till det yttersta, men det är petitesser för denna omedelbara thrillerklassiker. 5 bergsäkra stjärnor till drömduon Fincher och Fassbender.

 

Ljud & Bild