Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi kårer

Årets bästa högtalare 2024-2025

Att välja nya högtalare har aldrig varit svårare. Här ska vi göra det enklare.

Av / 2024-11-04 - 07:45
Årets bästa högtalare 2024-2025

Utbudet av högtalare verkar bara bli större och större. Det verkar inte finnas någon ände på nya högtalartyper, nya högtalartillverkare eller nya modeller. Å ena sidan är det bra att ha ett stort urval att välja mellan, å andra sidan blir det allt svårare att hitta rätt. Detta gäller oavsett om man vill ha en liten bärbar högtalare, ett par aktiva högtalare, en soundbar eller ett par riktigt stora högtalare i vardagsrummet.

Vad du än letar efter ska vi försöka hjälpa dig att hitta den bästa högtalaren för dig.

Låt oss börja med de minsta först. De bärbara högtalarna. De minsta är så små att de ryms i en jackficka medan du måste släpa de största efter dig, och naturligtvis är det de största som ger dig mest ljud, men inte nödvändigtvis bäst ljud för pengarna.

Bluetooth-högtalare

Bärbara högtalare kallas också Bluetooth-högtalare. Vissa av dem har numera även Wi-Fi, så att de kan anslutas till ditt hemnätverk och då händer två saker: Längre räckvidd och möjlighet till bättre ljud via Wi-Fi än du får från Bluetooth.

Om du vill ha en bärbar högtalare att ta med dig till stranden, parken eller på resan, välj en som är stänksäker och har bra batteritid.

Soundbar-högtalare

Soundbars är enormt populära. Även här är utbudet stort och du kan hitta dem i alla storlekar och prisklasser, men det finns tre saker du bör tänka på innan du väljer en soundbar till TV:n:

Bestäm om det är musik eller TV-ljud som är viktigast. Om du behöver en soundbar för film och TV-program, välj en med Dolby Atmos och en subwoofer. Eventuellt en modell där det går att koppla in en subwoofer. Då blir filmupplevelsen betydligt bättre. Dolby Atmos är inte viktigt om du letar efter en soundbar som först och främst ska låta bra med musik, men även här kan det vara en fördel att ha en subwoofer, eftersom soundbaren i sig sällan levererar någon särskild fyllighet eller djup i basen.

Aktiva högtalare

Aktiva och trådlösa högtalare växer i popularitet. Även de billigaste börjar bli ganska bra, men lite mer pengar kommer som alltid att ge dig bättre ljud.

Den största fördelen med trådlösa högtalare är att de kan anslutas till TV:n, samtidigt som de har inbyggd streaming och möjlighet att ansluta till fler ljudkällor än vad en soundbar har. Ljudkvaliteten är mycket bättre än de flesta soundbars, till exempel får man ju ett riktigt stereoperspektiv med ett par högtalare.

Stereohögtalare

Utbudet av passiva stereohögtalare är mycket större än utbudet av trådlösa, och här befinner vi oss definitivt i en värld där hifi-ljud är ett välkänt begrepp. Även här är utbudet enormt och man hittar högtalare i alla prisklasser. Så det handlar egentligen bara om att bestämma sig för hur mycket man vill lägga, var man vill placera dem och vilken kvalitet man egentligen är ute efter.

Vår erfarenhet från över 30 år har visat att kvalitetsnivån har ökat med åren, och även om priserna också har ökat har du aldrig fått bättre ljud för pengarna än nu.

Våra tips för bättre ljud från dina högtalare:

Om du kan placera dina högtalare där de låter bäst – och här kan man med fördel använda en placeringskalkylator för att komma igång – så finns det några saker man bör tänka på för att få ett så bra ljud som möjligt.

Försök om möjligt att placera högtalarna så att de står på samma avstånd från bakväggen och gärna även från sidoväggarna. De flesta högtalare låter bäst när de placeras på ett stadigt underlag. Använd de spikar eller kuddar som medföljer högtalarna. Om du inte har sådana, köp några som gör att du kan placera högtalarna stadigt på underlaget.

Ett välkänt knep är att vinkla högtalarna lite inåt så att de pekar mot spetsen av en triangel, där du brukar sitta när du lyssnar på musik.

Stirra dig inte blind på kablarna, men det betyder inte att det inte lönar sig att köpa bättre kablar, och i de flesta fall måste du köpa kablar separat eftersom de sällan ingår i lådan när du köper nya högtalare. Köp inte längre kablar än du behöver, och absolut inte dyrare kablar än högtalare.

Om du har ett par högtalare med rumskorrektion ska du använda den. Det kan vara något så enkelt som att i en app kunna ställa in om högtalaren ska stå fristående, på en hylla eller i ett hörn, men det kan också vara avancerad rumskorrektion, som från Dirac. Oavsett vilken typ av rumskorrektion du har kan den göra underverk. I nästan alla fall kommer det att ge dig bättre ljud, oavsett om du har en soundbar eller ett par dyra hifi-högtalare.

Nominerade till Årets bästa högtalare

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Vinnare av Årets bästa högtalare 2024-2025

Årets bästa bärbara högtalare, Basic

Ultimate Ears Miniroll

Fin och billig högtalare för fickan

Ultimate Ears Miniroll ger perfekt ljud i en storlek som får plats i vilken resväska – och ficka – som helst.

  • Förvånansvärt bra och rent ljud med tanke på storleken. Kostar hälften så mycket som föregångaren.
  • Det finns en naturlig gräns för basnivån i en så liten högtalare.

Små, billiga Bluetooth-högtalare är en studie i kompromisser. Man kan naturligtvis inte ställa några slags hifi-krav på något som är lika stort som en cheeseburgare från McDonald’s. Men Miniroll gör det ändå förbaskat bra,

Det bästa med Ultimate Ears högtalare brukar vara att de spelar rent.  Och familjens minsting är inget undantag. Röster låter ganska naturliga och oförvrängda, vilket är imponerande med tanke på prislappen.

Pyttesmå, billiga, bärbara Bluetooth-högtalare är lätta att hitta, men Ultimate Ears Miniroll sticker ut i mängden. De har lyckats förbättra den redan utmärkta ljudkvaliteten – och på samma gång nästan halverat försäljningspriset. Ljudet kan inte kallas för hifi, men den lilla kanelbullen låter oändligt mycket bättre än mobilens inbyggda ”högtalare”.

Så om du behöver en billig högtalare som kan hänga med i handbagaget eller hakas fast på ryggsäcken är Ultimate Ears Miniroll ett bra val.

Årets bästa bärbara högtalare, Premium

Sony ULT Field 7

Fett ljud överallt

Sonys nya serie bärbara högtalare övertygar på det viktigaste.

  • Spelar högt med en hejdundrande bas som garanterar partystämning. Kan kopplas samman med många fler högtalare.
  • Det går inte att ansluta till Wi-Fi. Inget stöd för Dolby Atmos. Färgat mellanregister.

Sony-högtalaren övertygade oss rejält i vårt första test, och klarar sig utmärkt även när den utmanas av både billigare och dyrare rivaler. I testet av Sony ULT Field 7 upptäckte vi att den inte precis var gjord för kräsna öron utan snarare för att hålla igång festen så länge som möjligt. Med en batteritid på nästan 30 timmar är förutsättningarna för en lång och kanske tröttsam fest definitivt närvarande om man använder Sony-högtalaren som ljudkälla.

ULT Field 7 kan paras ihop med upp till 100 högtalare, vilket vi av naturliga orsaker inte har testat, men det finns gott om anledning att tro att den klarar sig fint på egen hand. För jösses ett sådant ljudtryck den levererar!

Partyfaktorn går inte att klaga på. Ljudbilden är stor och dynamiken, speciellt i basen, är enastående. ULT Field 7 är helt perfekt för den som letar efter en kompakt högtalare med hög partyfaktor som högst prioritet. Sony levererar en stenhård och engagerande ljudbild, med en basdynamik som vi inte har hört maken till från något av den här storleken.

Årets bästa trådlösa högtalare, Basic

Argon Audio Forte A4 WiFi

Nu kan du lyssna på hifi utan kabel

Argons Forte-serien har uppgraderats med Wi-Fi och multiroom. Det gör stor skillnad.

  • Låter nästan orimligt bra i förhållande till priset. Riktigt snygg röståtergivning. Nu med multiroom och musikstreaming.
  • Ingen djupbas. Om du vill spela högt i stora rum är det här inte rätt högtalare. Kostar en tredjedel mer än versionen utan Wi-Fi.

I de små Argon-högtalarna finns det en befriande avsaknad av de betoningar och resonanser som billiga högtalare med tunna kabinett ofta lider av.

Inte heller har de ett ”sound” där basen har fått en extra boost värme eller där diskanten får extra glans. Det innebär att man får en möjlighet att höra hur musiken låter.

Argon Audio Forte A4 WiFi är ett ytterst lyckat högtalarpar som tillför nya möjligheter till sina redan strålande föregångare. Bland äkta aktiva stereohögtalare i den här prisklassen är Argon i stort sett oöverträffade. WiFi-modellen är lite dyrare än versionen med enbart Bluetooth, men tillägget av multiroom och musikstreaming motiverar mer än väl prisskillnaden. Och om du inte behöver det så går det fortfarande att köpa standardversionen. Basåtergivningen är precis så bra som man kan förvänta sig av ett pyttelitet högtalarelement i ett pyttelitet kabinett, men om du ska spela i även medelstora rum så är en subwoofer nödvändig. Eller så kan du överväga att köpa den större A5-modellen.

Årets bästa stativhögtalare, Basic

Bowers & Wilkins 606 S3

Väldigt mycket högtalare för pengarna

Bowers & Wilkins nya 700-serie är uppdaterad där det märks mest: på ljudet.

  • Stor, öppen och fyllig ljudbild. Engagerande musikförmedlare till riktigt hyggligt pris.
  • Den dynamiska kontrasten övertygar inte helt. Behöver en potent förstärkare för att ge sitt bästa.

Ständigt ökande priser har gjort många saker mycket dyrare. Därför är det extra tillfredsställande att hitta något som ger riktigt mycket för pengarna i andra änden av prisskalan jämfört med 800-serien.

Redan från första takten är det uppenbart att nya 606 S3 låter påtagligt bättre än modellerna i den förra 600 S2-serien. Det märker man framför allt i mellan- och diskantregistret. Ljudet är öppnare, luftigare och mer fokuserat. Den förra generationen kunde låta lite instängd och det sprudlade inte heller direkt av dynamik.

I den här prisklassen är Bowers & Wilkins 606 S3 enastående. Den spelar musik med en kvalitet som är sällsynt och kan lätt utmana dyrare högtalare i kompaktklassen. Bortsett från att det inte sprudlar om dynamiken har de klara kvaliteter som en allround-musikförmedlare och så länge man undviker att koppla in dem till de svagaste förstärkarna kan man få mycket glädje av de små B&W-högtalarna. De är ett mycket bra köp och väl värda pengarna.

Årets bästa trådlösa stativhögtalare, Premium

KEF LSX II LT

Vår nya favorithögtalare

Trådlösa KEF LSX II är bäst i klassen, men de här är ett ännu bättre köp.

  • Högupplöst streaming i stereo blir inte bättre för pengarna än så här. Stor ljudbild med potent dynamik, fokus och fet bas.
  • Ingen analog ingång. Begränsat ljudtryck i stora rum.

De små och vackra KEF LSX II spelar i en viktklass långt över sin storlek, och är helt enkelt ett sagolikt stereosystem, förklätt till ett par högtalare. De är bäst i klassen. Ingen tvekan om saken.

KEF-högtalarna är också extremt mångsidiga. De kan användas bredvid en PC-skärm och fungerar lika bra i hemmastudion som i vardagsrummet. Där kan de placeras på varsin sida av TV:n och då behöver man ingen soundbar, så länge man inte prioriterar Dolby Atmos-effekter framför ljudkvalitet.

Allt som är viktigt är intakt i LT-versionen. Den har en utgång för en extern subwoofer, HDMI ARC-ingång för TV-ljud, USB-C-ingång och en optisk ingång för en digital ljudkälla. LSX II LT stöder även multiroom med AirPlay 2 och Chromecast, och förutom MQA stöder den de flesta ljudformat, från MP3 till DSD.

Vi känner inte till några trådlösa stereohögtalare – i den här klassen – som är lika balanserade och välljudande som ett par LSX II LT. Utom LSX II. De senare har också ett finare utförande i tyg, plus streaming i ännu högre upplösning. Ja, och så har de en analog ingång. Om det är värt 5 000 kronor extra får vara upp till var och en att avgöra. Ljudkvaliteten är nämligen likadan, och eftersom LSX II LT är mycket billigare är den också ett bättre köp.

Årets bästa stativhögtalare, Premium

DALI Rubikore 2

Dynamiska scenmästare

FÖRSTA TESTET: DALI har uppgraderat sin nästan-toppserie med teknik från superdyra Kore. Resultatet överträffar de vildaste förväntningarna.

  • Stor och mycket exakt ljudbild. Att högtalare för de här pengarna kan låta så bra är nästan oförskämt.
  • Spelstilen lutar lite åt det populära hållet. Men det blir aldrig poppigt, så det förlåter vi gärna.

Rubikore 2 är inte svaret på alla frågor, de passar inte i alla vardagsrum och i anläggningar, och jag har testat många högtalare som utifrån det ena eller andra kriteriet låtit bättre. Men allihop var mycket dyrare.

Det hör till sällsyntheterna att man får en så stor och öppen ljudbild från kompakta stativhögtalare. DALI Rubikore 2 målar upp ett akustiskt scenrum som är både brett och djupt och högt – långt förbi både högtalarna och lyssningsrummets dimensioner. Om det finns rumsinformation i inspelningen, vill säga.

Den gamla Rubicon-serien stod för riktigt bra ljud på nivån strax under highend. Och med Rubikore har ambitionerna höjts rejält. Rubikore 2 är helt enkelt den bästa tvåvägs-stativhögtalaren jag har hört i den här prisklassen. Som testare skulle jag kanske kunna tänka mig en lite mer monitor-aktig klang i den högsta basen. Men för musiknjutning fungerar det perfekt. Och all kritik tystnar när man upplever den akustiska scenen som de små högtalarna målar upp: klar och distinkt och full av detaljer. Om de större medlemmarna i serien är lika bra lär den bli en succé.

Årets bästa golvhögtalare, Basic

Triangle Borea BR08

Billig underhållningsmaskin

Golvhögtalarna Triangle Borea BR08 imponerar med spelglädje och energi, och ger väldigt mycket för pengarna.

  • Engagerande, rytmiska och välljudande. Lätta att driva tack vare hög känslighet.
  • Något färgad basåtergivning, inte det allra mest homogena ljudet.

Franska Triangle Borea BR08 är ett par golvhögtalare som vid första anblicken ser ganska ordinära ut. De enkla, relativt smala kabinetten har formen man normalt förknippar med ett par helt vanliga golvhögtalare.

Men även om själva designen är relativt anonym är kvalitetsintrycket väldigt bra för den här prisklassen. Finishen är i toppklass och du kan välja mellan svart, valnöt, vit eller ljus ek. Med andra ord finns det något för alla smaker och vardagsrum.

Triangle Borea BR08 är en par golvhögtalare som är en frisk fläkt och som återger musik med en spelglädje som man får leta länge efter – oavsett om man letar i den här prisklassen eller något högre, och som man definitivt inte får från ett par små trådlösa högtalare. Tillsammans med en billig WiiM Amp låter de löjligt mycket bättre än ett par Sonos Five för nästan samma pengar. Och de låter ännu bättre med en bättre förstärkare. Som Primare I15 Prisma, NAD C3050 eller Hegel H95.

Är du en av de som har sålt sin gamla stereo och bytt ut den mot en soundbar eller ett par billiga men ”osynliga” trådlösa högtalare? Triangle-högtalarna lär få dig på bättre tankar.

Årets bästa högtalarinnovation

Radiant Acoustics Clarity 6.2

Rena som källvatten

FÖRSTA TESTET: Nordic Hi-Fi, som även ligger bakom Argon Audio, har lanserat ett helt nytt högtalarmärke – med teknik från Lyngdorf, men en mindre skrämmande prislapp.

  • Det är sällsynt att man träffar på högtalare som är så befriade från färgning och förvrängning. Djupbas från minikabinett. De är inte billiga, men de låter som om de kostade mer.
  • Spelstilen är återhållsam och naken, så om du föredrar en varm och charmig återgivning bör du nog leta vidare. Kräver en kraftfull förstärkare.

Danmark är ett högtalarland. Det finns knappast något ställe på jorden som har fler högtalarfabriker per capita än där. Och det finns fler än vi anade.

Radiant Acoustics är ett nytt varumärke under Nordic Hi-Fi, som även huserar Argon Audio och Vestlyd. Och märkets första produkt är högtalaren Clarity 6.2. Men varför ännu ett högtalarmärke när det finns så många (och Peter Lyngdorf själv äger en handfull)?

Peter Lyngdorfs uppdrag med Radiant Acoustics Clarity 6.2 var att få ner teknik från hans företag, inte minst Purify, till en prisklass där fler har råd att köpa. Detta har resulterat i en mycket unik högtalare. Och en högtalare som inte kompromissar på många ställen. Högtalarelementen och kabinettet är av en kvalitet som du brukar få betala dubbelt så mycket för. Eller ännu mer.

Om du vill ha charm (vilket Peter Lyngdorf förmodligen skulle kalla för förvrängning) är det här inte högtalaren för dig. Det som kommer ut ur den motsvarar i allra högsta grad vad som stoppas in i den. Förvrängningen och färgningen är väldigt, väldigt låg och du lyssnar mer på resten av kedjans ljud än på högtalarna.

Detta ställer krav på förstärkaren som samtidigt ska ha en god portion råstyrka och dynamiskt överskott för att få de mycket tungdrivna högtalarna att ge sitt bästa. Om du har det, och om du kan leva med det distinkta utseendet, så kan Clarity 6.2 vara ett riktigt bra köp.

Årets bästa stativhögtalare, High-end

Raidho X1.6

Magisk realism i kompakt format

De små Raidho X1.6 har ett så upplöst och rent ljud att man glömmer att man lyssnar på högtalare. Stativhögtalare som får musiken att skina.

  • Realistisk ljudbild med exemplarisk renhet och upplösning. Oansträngd och engagerande återgivning av sång och akustiska instrument. Djupare och fylligare bas än från lillebror X1t.
  • Det finns gränser för hur högt man kan spela innan baselementet säger ifrån. Naturligtvis inte idealisk för partymusik som kräver hög volym, man bör också vara försiktig med väldigt dynamisk klassisk musik.

X1.6 är en storebror till X1t, med ett större kabinett och ett 16 cm baselement jämfört med lillebrors 13 cm. Det ger X1.6 en djupare bas som sträcker sig ända ner till 45 Hz, medan X1t inte går djupare än 70 Hz.

Men till skillnad från X1t, som alltså har ett keramiskt membran belagt med tantal för att minimera förvrängning, är membranet i X1.6 ”bara” gjort av keramik. Men även om keramiken inte är belagd med något förstyvande material – varken tantal, titan eller diamant som i Raidhos dyrare serier – så är den väldigt styv och lätt i sig, och har mycket låg förvrängning. Det är bara den sista lilla procentandelen renhet som saknas jämfört med de mer exotiska belagda membranen.

Raidho X1.6 är en fantastisk kompakt stativhögtalare som levererar ett storslaget ljud där både sångröster och akustiska instrument framträder i all sin prakt.

Om du letar efter ett par stativhögtalare med ett klockrent ljud och en upplösning av en annan värld – speciellt i diskanten – har du kommit rätt. Detta är en fullträff av stora dimensioner, helt enkelt beroendeframkallande.

Speciellt akustisk musik briljerar. Klassisk musik också, även om somliga kanske hade velat ha en större dynamisk skala. Det finns en gräns för hur högt de här Raidho-högtalarna kan spela innan baselementen börjar ge ifrån sig lite skorrande missljud. Av samma anledning bör man vara försiktig med festmusik. Men inom sitt register och sin skala är detta bland det bästa du kan få höra i den här klassen.

Årets bästa golvhögtalare, Premium

DALI Rubikore 8

Musikaliska storslägga

Med teknik från miljonhögtalaren Kore och arv från Epikore återger DALI Rubikore 8 musiken med superprecision. Vilken underhållningsmaskin!

  • Enorm och exakt ljudbild och en hårtslående men kontrollerad bas förvandlar högtalarna till underhållningsmaskiner. Diskanten är luftig och detaljerad och den höga känsligheten gör dem lättare att driva.
  • Högtalarna behöver ha gott om plats runt sig och noggrann placering. Mellanregistret upplevs som aningen tunt. Billiga spikes och ”fuskfötter” passar inte prislappen.

För danska DALI är filosofin bakom stort ljud enkel: Du behöver stora högtalare. Det handlar nämligen om fysik, och då är större alltid bättre. Så länge kvaliteten finns på plats i hela registret, vill säga – och då blir det plötsligt inte lika enkelt längre.

Med den nästan obetalbara Kore, som kostar mer än en miljon(!), lyfte DALI sig till nya höjder. Där introducerades den senaste versionen av deras mest avancerade magnetsystem samt Clarity Cone-membran och förbättrade diskanter. Mycket av detta hittade så småningom ner till Epikore-serien, och nu har den kommit till Rubikore-serien.

Slutsats

DALI Rubikore 8 är en högtalare som imponerar stort när allt klaffar. Den kombinerar en enorm ljudbild med en fantastisk förmåga att återge detaljer och den har en fysisk närvaro i basen som mindre högtalare bara kan drömma om.

Den kräver visserligen både utrymme och omsorg när den placeras. Och det tunna mellanregistret faller inte alla i smaken. Men få högtalare i den här prisklassen lyckas trollbinda på samma sätt när musiken väl börjar flöda.

Om du letar efter en högtalare som kan fylla ett stort rum med engagerande musik är Rubikore 8 ett säkert val. Var bara beredd på att du behöver ägna lite tid åt att hitta den bästa platsen.

Årets bästa golvhögtalare, High-end

Audiovector Trapeze Ri

Mäktig och magisk

Herregud, ett sådant tryck. Trapeze Ri sliter bort parketten från golvet samtidigt som de smeker själen med en varm hand.

  • Exceptionell dynamik med supertight djupbas. Spelar högre än de flesta med kristallklar öppenhet.
  • Designen passar inte alla. Freedom-kabeln är dyr extrautrustning.

Han kunde ha köpt golfklubbor. Eller en engelsk sportbil – i brittisk racinggreen, naturligtvis – eller lärt sig spela gitarr. Kanske kunde han ha blivit en dansk version av Wes Montgomery. Men icke. Ole Klifoth har inga tankar på att pensionera sig, åtminstone inte i första taget.

Det är jag glad för. För i stället för att gå i pension har han gjort en djupdykning i arkivet och hämtat fram ritningarna till något som han gjorde förra årtusendet. Som på den tiden, 1979, var formad på ett uppseendeväckande diagonalt, ja nästan skevt sätt. Högtalarkabinettet var trapetsformat från nästan alla håll. En omöjlig uppgift för den som ska montera ihop kabinettets skarpa vinklar till något som låter bra.

Jag tycker att vi ska vara glada över att Ole Klifoth vägrar gå i pension. Tillsammans med sonen Mads har han och teamet på Audiovector skapat en högtalare i retrodesign, men som inte alls låter som en retrohögtalare. Trapeze Ri kan å ena sidan påminna om en Audiovector R6 Arreté på steroider. En tuffare, mer brutal och inte minst starkare högtalare. Men Trapeze Ri står stadigt på egna ben – den är mycket billigare än R6 Arreté och har en del kvaliteter som inte går att hitta någon annanstans i den här prisklassen. En jämförelse med B&W, Dynaudio eller KEF i samma prisklass är naturlig, men det är svårt att se var man skulle få mer spelglädje för pengarna än från Trapeze Ri.

Årets bästa golvhögtalare, Ultra High-end

Focal Scala Utopia Evo

Focal Scala Utopia Evo: En audiofil dröm

Focal Scala Utopia Evo är en högtalare som du både drömmer om och häpnar åt. Inte minst på grund av priset, som är en halv miljon kronor! Den som ända hade råd ...

  • Enastående ljudkvalitet med fantastisk detaljrikedom och dynamik. Och vilken bas! Flexibel placering trots storleken. Exceptionell byggkvalitet.
  • Extremt högt pris som gör dem otillgängliga för nästan alla. Godtar inga medelmåttiga komponenter i signalvägen.

Under den sofistikerade ytan döljer sig mycket avancerad teknik. Högtalaren är en trevägskonstruktion med separata kabinett för varje högtalarelement. Dessa är vinklade mot en gemensam fokuspunkt ungefär 3 meter bort, vilket ger optimal fasrespons på lyssningsplatsen.

Elementen är alla utvecklade av Focal: Ett 27 centimeter stort baselement med ”W”-sandwich-membran som har ett glasfiberlager på vardera sidan av ett hårt skummembran. Ett 16,5 centimeters mellanregisterelement med liknande struktur och Power Flower-magnet för att åstadkomma ett starkare och jämnare magnetfält, samt en så kallad TMD-upphängning.

Focal Scala Utopia Evo är en högtalare i absoluta highend-klassen. Den kombinerar finslipad teknik med exceptionell byggkvalitet och ett ljud som kan få även den mest kräsna entusiasten att tappa andan. Prismässigt talar vi om en investering på samma nivå som en bil i premiumklassen, vilket är totalt uteslutet för de flesta. Men för den hängivna musikälskaren som har råd och vill ha ljudet av Paradiset, representerar Scala Utopia Evo något av det bästa som marknaden har att erbjuda. En musiknjutning som är svår att gå tillbaka från när man väl har upplevt den.

För de få som har möjlighet att uppleva dessa högtalare i sitt eget vardagsrum väntar musikaliska uppenbarelser. För oss andra representerar de en dröm om vad som är möjligt.

Ljud & Bild